Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

video - Ψητή γαλοπούλα με γέμιση και σάλτσα ψωμιού

Μια συνταγή φωτιά, μια συνταγή που θα τη φτιάξετε και θα σας αρέσει τόσο πολύ που θα την κάνετε και το Πάσχα! Μια φανταστική Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!


Συστατικά
1 ολόκληρη γαλοπούλα
300γρ.βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ σε θερμοκρασία δωματίου
4 κ.σ. Ελαιόλαδο χωρισμένες 2 και 2
Αλάτι - Πιπέρι 
1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση
4 φύλλα δάφνης
6 φέτες μπέικον
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΨΩΜΙΟΥ
600ml γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family πλήρες
50γρ. βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ
1κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
6 γαρύφαλλα
1 δάφνη
1κ.γ. μπούκοβο
3 κλωνάρια θυμάρι
100γρ. θρυματισμένο ψωμί
80ml. Κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ Πλήρης
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
200γρ. αποξηραμένα βερύκοκα
200γρ. φυστίκια αιγίνης
3 κρεμμύδια
2σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
200γρ. βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ
10 κλωνάρια θυμάρι ψιλοκομμένα μόνο τα φύλλα του
½ κ.γ. ρίγανη ξερή
600γρ. θρυματισμένο ψωμί
200ml. Νερό
1 κύβο κοτόπουλο
1 πράσινο μήλο κομμένο σε κυβάκια



Εκτέλεση

Παίρνουμε το μαλακό βούτυρο και το βάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι ,το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι, το σκόρδο και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.

Αλατοπιπερώνουμε καλά την κοιλιά της γαλοπούλας και βάζουμε μέσα τα κομμένα κρεμμύδια, το λεμόνι που στύψαμε και τη δάφνη.

Ξεκολλάμε προσεχτικά την πέτσα της γαλοπούλας από το κρέας και απλώνουμε ανάμεσα το μείγμα με το βούτυρο. Προσέχουμε να πάει παντού, ενώ όσο βούτυρο περισσέψει το αλείφουμε πάνω από την πέτσα. 

Ρίχνουμε πάνω από τη γαλοπούλα 2 κ.σ. ελαιόλαδο, την τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα του φούρνου και από κάτω τοποθετούμε ένα ταψί για να στάζουν τα υγρά. Ψήνουμε για 10´σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς. Έπειτα αφαιρούμε τη γαλοπούλα από το φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς.
Με τις φέτες του μπέικον σκεπάζουμε το στήθος της γαλοπούλας.
Την ξαναβάζουμε στον φούρνο και υπολογίζουμε το χρόνο ανάλογα με το βάρος της γαλοπούλας. Δηλαδή ανά 1/2 κιλό 30´ ψήσιμο.
Μόλις ετοιμαστεί τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα πιάτο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. 

Αφαιρούμε τα κρεμμύδια και το λεμόνι από την κοιλιά της γαλοπούλας, κρατάμε τις φέτες μπέικον στην άκρη και σερβίρουμε με τη γέμιση και τη σάλτσα ψωμιού.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΨΩΜΙΟΥ

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, το κρεμμύδι, το γαρύφαλλο, το μπούκοβο, το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20’. Σουρώνουμε το γάλα και το επιστρέφουμε πίσω στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ψωμί και σιγοβράζουμε για άλλα 3’-4’. Προσθέτουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε πάνω από τη γαλοπούλα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και το μισό βούτυρο και τα καραμελώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 5’-6’ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ψωμί και το σοτάρουμε  μέχρι να χρυσαφίσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί με τις 6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες που κρατήσαμε από το ψήσιμο ανακατεύουμε ελάχιστα και σερβίρουμε δίπλα από τη γαλοπούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις