Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Πώς «χάνονται» από τα ραντάρ πλοία-φαντάσματα στην Κρήτη

Κομβικό σημείο στο ταξίδι των πλοίων- «φαντασμάτων», τα οποία πλέουν εντός των ευρωπαϊκών υδάτων έχοντας απενεργοποιημένα τα συστήματα εντοπισμού τους, αποτελεί η Κρήτη. Ο προχθεσινός εντοπισμός του φορτίου των σχεδόν 7
τόνων κατεργασμένης κάνναβης από τις ελληνικές διωκτικές Αρχές στο ρυμουλκό σκάφος «Andreas», στ’ ανοικτά των νότιων ακτών του νησιού μας, έρχεται να επιβεβαιώσει τις προ μηνών σχετικές αποκαλύψεις που έδειχναν τα νότια παράλια της Κρήτης ως…
«σταυροδρόμι» των πλοίων- «φαντασμάτων» που χρησιμοποιούνται από εγκληματικά καρτέλ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η Windward, και η οποία είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Μάρτιο από την «ΚΡΗΤΗ TV», μόνο κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, συνολικά 2.850 φορτηγά πλοία «εξαφανίστηκαν» από τις συσκευές εντοπισμού πριν αυτά εισέλθουν σε ευρωπαϊκά ύδατα!
Η εν λόγω τακτική χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα οργανωμένα καρτέλ του εγκλήματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα καρτέλ ναρκωτικών, λαθρεμπορίου όπλων και φυσικά διακίνησης προσφύγων. Όπως φαίνεται, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες φορτηγά πλοία εισέρχονται σε ευρωπαϊκά ύδατα, απενεργοποιώντας τα λεγόμενα «AIS», όπως ονομάζονται τα ειδικά συστήματα που διευκολύνουν τη διαδικασία εντοπισμού τους.

Το «Andreas»
Ως πλοίο- «φάντασμα», προφανώς, χάραξε τη ρότα του ανοικτά της Κρήτης και το ρυμουλκό σκάφος «Andreas» που μετέφερε το ναρκο-φορτίο «μαμούθ». Το πλοίο βρέθηκε στο στόχαστρο των Αρχών, όταν μπήκε στη ρότα των λαθρεμπόρων που μεταφέρουν είτε παράνομα εμπορεύματα, είτε ναρκωτικά, είτε πρόσφυγες στη Μεσόγειο, και η οποία είχε χαρτογραφηθεί από τις διεθνείς διωκτικές Αρχές μετά την έρευνα της Windward.
Οι αποκαλύψεις των «Times του Λονδίνου», που βασίστηκαν στα στοιχεία της Windward, είχαν παρουσιαστεί πριν μερικούς μήνες στην «ΚΡΗΤΗ TV». Το βρετανικό ΜΜΕ είχε παρουσιάσει μάλιστα μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις, οι οποίες φανερώνουν την κομβική θέση της Κρήτης στις διαδρομές των φορτηγών πλοίων- «φαντασμάτων». Ειδικότερα, είχε παρουσιαστεί η περίπτωση ενός τάνκερ ιταλικής σημαίας, το οποίο μετέφερε πετρέλαιο από τη Λιβύη στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνεται στην επίμαχη έρευνα, κατά τη διάρκεια της πορείας του στη Μεσόγειο, το εν λόγω πλοίο έκανε δύο… ανεξήγητες στάσεις. Η μία από αυτές έλαβε χώρα πολύ κοντά στην Κρήτη, στ’ ανοικτά της Αγίας Γαλήνης. Η δεύτερη στάση πραγματοποιήθηκε στο βόρειο Αιγαίο, κοντά στο νησί της Λέσβου.

Τα έχουν δει
Για την ύπαρξη των πλοίων- «φαντασμάτων» μίλησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ηρακλείου, Γιώργος Πικράκης. Ο κ. Πικράκης ανέφερε μιλώντας στην κάμερα της «ΚΡΗΤΗ TV» ότι οι ένστολοι που έχουν υπηρετήσει στις νότιες παράκτιες περιοχές της Κρήτης τα έχουν δει.
«Όσοι έχουμε υπηρετήσει σε αυτές τις περιοχές τα γνωρίζουμε, τα βλέπουμε (σ.σ. τα εν λόγω πλοία). Πλην, όμως, δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Από αυτά βγαίνουν λαθρομετανάστες, υπάρχουν διακινητές…», επισήμανε ο Γιώργος Πικράκης.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, μιλώντας στην «ΚΡΗΤΗ TV», ο κεντρικός λιμενάρχης Ηρακλείου Ευθύμης Δουβής υπήρξε καθησυχαστικός ως προς το ζήτημα της ασφάλειας των υπόλοιπων πλοίων, και όχι μόνο.
«Έχει ληφθεί μέριμνα για την ασφάλιση της ναυσιπλοΐας, αλλά και των λιμενικών εγκαταστάσεων, και δεν αντιμετωπίζεται κανένα ζήτημα», υπογράμμισε ο κ. Δουβής.

Τα τσιγαράδικα
Όπως όλα δείχνουν, πάντως, δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός το ότι στις νότιες ακτές της Κρήτης έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια σοβαρότατες υποθέσεις διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, αλλά και ποτών. Τρανά παραδείγματα του ότι το νησί μας αποτελεί κομβικό σημείο για τα ταξίδια των φορτηγών πλοίων- «φαντασμάτων» αποτελούν τα ουκ ολίγα τσιγαράδικα πλοία τα οποία παραμένουν εδώ και καιρό στο λιμάνι του Ηρακλείου, αλλά και σ’ αυτό της Αγίας Γαλήνης, όπου μεταφέρθηκε προ ημερών το ρυμουλκό «Andreas» με τους τόνους «σοκολάτας».
Τα καράβια, τα οποία βρίσκονται ακόμα στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, μιας κατεξοχήν τουριστικής παραθαλάσσιας περιοχής του νησιού μας, αποτελούν «βραχνά» για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τον πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Αγίας Γαλήνης Μανόλη Φουντιδάκη, όσο και από τον αντιπρόεδρο Μιχάλη Μπαγιαρτάκη.
«Δε θέλουμε να καταλήγουν εδώ (σ.σ. στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης) αυτά τα πλοία, τα οποία βγάζουν προς τα έξω μια πολύ άσχημη εικόνα για τον τόπο μας», είπαν στη «Νέα Κρήτη», αναφερόμενοι στα πλοία που παραμένουν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης.

Το πλοίο με το τεράστιο φορτίο όπλων και πυρομαχικών
Όσον αφορά στο Ηράκλειο, στο λιμάνι παραμένει δεμένο το πλοίο «Haddad». Στο εν λόγω πλοίο είχε εντοπιστεί τεράστιο φορτίο όπλων και πυρομαχικών, ωστόσο μόλις το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι καρποφόρησαν οι διαγωνισμοί για την εκποίησή του.
Μπροστά από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου παραμένει δεμένο και το ρυμουλκό «Φάλκον», το οποίο «πρωταγωνίστησε» σε υπόθεση λαθρεμπορίου ποτών. Εξάλλου, στο λιμάνι του Ηρακλείου παραμένει και ένα ακόμη τσιγαράδικο, το οποίο είχε εντοπιστεί τον περασμένο Ιούνιο στ’ ανοικτά των Σφακίων, στις νότιες ακτές του νομού Χανίων.
Σημειώνεται ακόμη ότι, εκτός των άλλων, οι λιμενικές Αρχές έχουν προχωρήσει στην κατάσχεση και τριών ιστιοφόρων πλοίων, τα οποία επίσης «περιμένουν»… υπομονετικά την απομάκρυνσή τους.
Όπως υπογράμμισε μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» ο κεντρικός λιμενάρχης Ηρακλείου, μιλώντας για τα τρία μεγαλύτερα από τα επίμαχα πλοία, «το ένα εξ αυτών έχει ήδη εκποιηθεί σε πλειστηριασμό και υπάρχει πλειοδότης που ενδιαφέρεται να το απομακρύνει».
«Το δεύτερο είναι σε διαδικασία διαγωνισμών, είναι στον τρίτο διαγωνισμό για την εκποίησή του και το τρίτο είναι πολύ πρόσφατο ακόμα: Είναι από το καλοκαίρι, οπότε περιμένουμε την ποινική έκβαση της υπόθεσης, ούτως ώστε να δρομολογηθεί πάλι η διαδικασία που σας προανέφερα», είπε χαρακτηριστικά ο Ευθύμιος Δουβής.
Στο μεταξύ, εντός της σημερινής ημέρας αναμένεται να προσαχθούν ενώπιον των δικαστικών Αρχών οι έξι Σύριοι-μέλη του πληρώματος του ρυμουλκού «Andreas», το οποίο μετέφερε τη μεγαλύτερη ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης που έχει εντοπιστεί ποτέ εντός της ελληνικής επικράτειας. Όπως ανακοινώθηκε από το Λιμενικό, οι συλληφθέντες αναμένεται να προσαχθούν σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά. Εξάλλου, στην εν λόγω ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι ενδελεχείς έρευνες στο ρυμουλκό σκάφος συνεχίστηκαν και τη χθεσινή ημέρα.
ΡεπορτάζΝικόλας Αγγελίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις