Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

ΚΥΠΡΟΣ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανανέωσε για 6 μήνες την UNFICYP

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 2398 (2018), με το οποίο ανανεώνεται για 6 μήνες ακόμη, μέχρι τις 31 Ιουλίου, η θητεία της ειρηνευτικής
δύναμης του διεθνούς οργανισμού (UNFICYP) στην Κύπρο.
Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της ηγεσίας των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την επίτευξη συνολικής και ανθεκτικής διευθέτησης.

Σημειώνοντας τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία συνήλθε τον Ιούνιο του 2017 στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας, προτρέπει τις πλευρές και όλους τους συμμετέχοντες να ανανεώσουν την πολιτική τους βούληση και δέσμευση για μια διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζοντας το ψήφισμά του 2369 (2017), το Συμβούλιο κάλεσε τους ηγέτες των δύο πλευρών να εργαστούν, μεταξύ άλλων, για να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για την επίτευξη σύγκλισης σε βασικά ζητήματα και να βελτιώσουν την ατμόσφαιρα για διαπραγματεύσεις.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ χαρακτήρισε σημαντική την ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της σημερινής ανανέωσης της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο. Μάλιστα, προτρέπει τις πλευρές να ανανεώσουν τη δέσμευση τους για διευθέτηση του ζητήματος, επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων και την πλήρη συμμετοχή των γυναικών και της κοινωνίας των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις