Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

“Αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο έχουμε αλλά έχουμε κι αποτροπή” λέει ο ΑΝΥΕΘΑ Δ.Βίτσας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε  στον Ρ/Φ σταθμό Alpha 989 και στον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο,
αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα,στο επεισόδιο στα Ίμια,αλλά και στο σχέδιο για απομάκρυνησ στρατοπέδων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Τι είπε:
Για τουρκική προκλητικότητα:
Γίνονται παραβιάσεις στο δικό μας εναέριο χώρο ή στη θάλασσα, καθώς και  δηλώσεις από αξιωματούχους του τουρκικού κράτους. Έχουμε μια αύξηση των παραβιάσεων τα δύο τελευταία χρόνια και μια αύξηση των επιθετικών δηλώσεων σε σχέση με το Αιγαίο και την Κύπρο. Εμείς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με αποφασιστικότητα. Στηριζόμαστε στο διεθνές δίκαιο. Αποκρούουμε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και με τις δικές μας ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, δημιουργούμε όλες εκείνες τις καταστάσεις αποτροπής, ώστε κανείς να μη σκέφτεται κουτά σε σχέση με τον ελλαδικό  χώρο.
Για το πρόσφατο συμβάν στα Ίμια:
Όταν έχεις τέτοιες καταστάσεις, όπως παραπάνω, το ατύχημα είναι πιθανό και πρέπει να παίρνουμε μέτρα, ώστε να αποκλείεται ή να ελαχιστοποιείται η περίπτωση ατυχήματος. Παρακολουθήσαμε από την Αίθουσα Επιχειρήσεων το γεγονός και βεβαίως ο κυβερνήτης έκανε με εκπληκτική ψυχραιμία αυτό που έπρεπε να κάνει.
Καταγράφουμε και αναλύουμε τα πάντα αλλά να δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δηλώνουμε κάθε φορά την αποφασιστικότητα μας, την ψυχραιμία μας και προχωράμε.
Για τις σχέσεις με την Τουρκία:
Εμείς θέλουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την ευρωπαϊκή της πορεία. Οι συζητήσεις που έχουν παγώσει και αυτές που γίνονται ρίχνουν το μεγαλύτερο βάρος στην Τουρκία.
Το προσφυγικό ζήτημα είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα  και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ούτε ως απειλή ούτε ως όπλο για τις πολιτικές επιδιώξεις. Αυτό πρέπει να το ακούσει και η Τουρκία αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ώστε να κατανοήσουν ότι με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να διαχειριστούν το όλο πρόβλημα  και όχι με κλείσιμο των συνόρων και περιχαράκωση και δημιουργώντας μια Ευρώπη φρούριο.
Για το ζήτημα της απομάκρυνσης στρατοπέδων από ορισμένες πόλεις:
Στον σχεδιασμό μιας πόλης από τις δημοτικές αρχές  και από τον τοπικό πληθυσμό, βεβαίως προσμετράται  στην τοπική οικονομία η ύπαρξη ενός στρατοπέδου αλλά δεν  μπορεί και να εξαρτάται η τοπική οικονομία από την ύπαρξη ενός στρατοπέδου. Ο σχεδιασμός της διάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υπόθεση πρώτα και κύρια της στρατιωτικής ηγεσίας, στην οποία η πολιτική ηγεσία αναθέτει  τη φύλαξη της χώρας.  Ο επιχειρησιακός παράγοντας είναι ο κυρίαρχος, αλλιώς  η τοπικότητα θα ορίσει  και τη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Με τη νέα διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα ανακοινωθεί  με επίσημο τρόπο, και  η οποία δεν έχει κλείσει αυτή τη στιγμή, θα ενισχυθούν σε επίπεδο λειτουργικότητας, κατά κύριο λόγο  τα σύνορα.
Το πρώτο που γίνεται είναι η αλλαγή του τρόπου προπαίδευσης.  Οι στρατιώτες θα παρουσιάζονται, αντί στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων, σε βασικούς σχηματισμούς όπως γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου, κατά κύριο λόγο, στα νησιά, τον Έβρο, όλη τη Θράκη και την παραμεθόριο περιοχή της Μακεδονίας. Παράλληλα έχουμε πει ότι όπου απομακρυνθεί ένα στρατόπεδο θα δημιουργήσουμε αντισταθμιστικά ωφελήματα για την περιοχή είτε εμείς ως ΥΠΕΘΑ είτε στο σύνολο σαν κυβέρνηση.
Για την πορεία της κυβέρνησης:
Εγώ θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η βασική δύναμη και μετά το τέλος της 4ετίας.  Όλες αυτές οι αλλαγές που έχουν γίνει και όλο αυτό το μεγάλο βήμα που έχει γίνει  τα πρώτα 3 χρόνια και το γεγονός ότι βγαίνουμε από την μνημονιακή περίοδο μας δημιουργεί νέο έδαφος και νέες υποχρεώσεις. Θα προσμετρηθεί από τον ελληνικό λαό και θα δοθεί ευκαιρία συνέχισης αυτής της πορείας.
Για τις σχέσεις με την Κεντροαριστερά:
Εμείς όλοι, εργαζόμαστε και στο επίπεδο της Ευρώπης και στο επίπεδο της Ελλάδας, ώστε η Κεντροαριστερά και η Αριστερά να έχουμε σχέσεις και στο κοινωνικό επίπεδο και στο πολιτικό επίπεδο. Βέβαια, η τότε συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ το είχε επηρεάσει αυτό πολύ.
Για το θέμα με την ΠΓΔΜ:
Εγώ λέω ότι το να διατυπώνονται κοινές θέσεις πάνω σ ένα ζήτημα εθνικό, που δεν είναι μόνο η ονομασία είναι και άλλα πράγματα σε σχέση με το κράτος των Σκοπίων, είναι ένα θετικό γεγονός στη πολιτική ζωή. Το να μην παίρνεις καν θέση και να λες «άστο, μια άλλη στιγμή», προσπαθώντας να λύσεις  προβλήματα του δικού σου κόμματος, δεν εξυπηρετεί το εθνικό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις