Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Ιράν: Τους «Φρουρούς της Επανάστασης» ρίχνει στη μάχη κατά των διαδηλωτών η Τεχεράνη

Γράφει: Πάνος Σπαγόπουλος
Οι «Φρουροί της Επανάστασης» ανακοίνωσαν επίσημα ότι αναλαμβάνουν τον έλεγχο της ασφάλειας στην Τεχεράνη

Έτοιμες να ρίξουν στη μάχη για την την καταστολή των διαδηλώσεων την «Ιρανική Επαναστατική Φρουρά» το φανατικό και έμπιστο σώμα των θρησκευτικών ηγετών, είναι οι ιρανικές αρχές ενόψει τους συνεχώς διογκούμενου κύματος διαδηλώσεων.
Η εμπλοκή του σώματος των «Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης», όπως άλλωστε καταμαρτυρεί και το όνομά τους, θα έχει ως στόχο την άμεση και με κάθε μέσο καταστολή των διαδηλώσεων προκειμένου να διαφυλαχτεί η ακεραιότητα του θρησκευτικού καθεστώτος της Τεχεράνης.
Το πιο πιθανό είναι πως θα στεφθεί με επιτυχία. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σκληροτράχηλο σώμα, με εκπαίδευση σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και αποτελείται από 125.000 άνδρες.
Πρόκειται με άλλα λόγια για ένα ολόκληρο Στρατό αφοσιωμένο και ορκισμένο να «φρουρεί» την «ιρανική επανάσταση» του 1979.
Η κατάσταση στο Ιράν, πάντως γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και συνάμα επικίνδυνη θυμίζοντας Συρία «εν κυήσει».
Ήδη οι πρώτες ένοπλες ομάδες τρομοκρατών που συνδέονται με την al-Qaeda ή όπως αλλιώς λέγεται σήμερα η οργάνωση, έχουν κάνει την εμφάνισή τους.
Η οργάνωση Ansar al Furqan ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σαμποτάζ σε αγωγό πετρελαίου στην επαρχία του Khuzestan πριν από δύο ημέρες, ενώ μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει σποραδικές επιθέσεις μέσα στο Ιράν κυρίως στις επαρχίες του Sistan και του Baluchestan.
Είναι σίγουρο πως η Δύση θα ονομάσει την συγκεκριμένη οργάνωση ή και άλλες ανάλογες ως «μετριοπαθής» αντιπολίτευση, κατά τα συριακά πρότυπα.
Κοινό μυστικό είναι ότι όσο η αναταραχή θα εξαπλώνεται μέσα στη χώρα το Ιράν θα γίνει στόχος των τρομοκρατών από τη Συρία οι οποίοι θα φεύγουν σταδιακά από εκεί για να βρουν πρόσφορο πεδίο δράσης στο ιρανικό έδαφος.
Το Ιράν αίφνης αποκτά στόχο προτεραιότητας για τη Δύση καθώς, όταν και εφόσον πέσει το θρησκευτικό καθεστώς τότε ο Μπασάρ Αλ Άσσαντ, χωρίς τη βοήθεια της Τεχεράνης και με μια Ρωσία η οποία είναι άγνωστο τι στάση θα τηρήσει μελλοντικά, θα είναι πιο εύκολο να γκρεμιστεί από την εξουσία.
Τουλάχιστον αυτό είναι το σκεπτικό.
Η κατάσταση όμως θυμίζει έντονα Συρία του 2011. Ήδη πληθαίνουν οι περιπτώσεις επιδρομών σε αστυνομικά τμήματα από διαδηλωτές προκειμένου να αρπάξουν οπλισμό.
Σε μια από αυτές ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εφόδου στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Νατζάφ Αμπάντ, ενώ παρόμοιες έφοδοι καταγράφηκαν και στην πόλη Qahridjian.
Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται θάνατος αστυνομικού αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, την περασμένη εβδομάδα.
Θάνατος στον Χαμενεί (τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν) φωνάζουν διαδηλωτές
Στις φλόγες το υπουργείο Δικαιοσύνης στην πρωτεύουσα Karaj της επαρχίας Alborz

Τραυματίες από τα πυρά των αρχών ασφαλείας στο Τακεστάν του Ιράν

Καίγονται τράπεζες στην πόλη Ahwaz

Διαδηλωτές επιτίθενται σε πυροσβέστες και κλέβουν το όχημά τους

Οι αρχές του Μπαχρέιν κάλεσαν σήμερα τους πολίτες της χώρας να μην επισκεφθούν το Ιράν «για κανέναν λόγο», εξαιτίας των διαδηλώσεων και των επεισοδίων που σημειώνονται από την περασμένη εβδομάδα στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών του Μπαχρέιν ζητά επίσης από τους πολίτες που βρίσκονται ήδη στο Ιράν να φύγουν από τη χώρα αυτή άμεσα.
Όπως αναφέρει, η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια είναι «ασταθής» ενώ σημειώνονται «ταραχές σε ευρεία κλίμακα» και «σοβαρές βίαιες ενέργειες».
Οι σιίτες μουσουλμάνοι, που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων του Μπαχρέιν, επισκέπτονται συχνά το Ιράν κυρίως για θρησκευτικούς λόγους.
Η σουνιτική δυναστεία που κυβερνά το βασίλειο του Μπαχρέιν κατηγορεί το Ιράν ότι υποκινεί ταραχές στη χώρα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά. Το Μπαχρέιν είναι η πρώτη χώρα του Κόλπου που εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για το Ιράν όπου τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες σε βίαια επεισόδια, στο περιθώριο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις