Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018

Ραγδαίες εξελίξεις: Ένοχος για παράβαση καθήκοντος ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Σκάνδαλο ΕΛΣΤΑΤ | Ειδήσεις: Ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε την Τρίτη (01/08/2017) το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του κ. Γεωργίου αφορά σε μία από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, για τις οποίες κατηγορείτο.
Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε την ανώτατη ποινή με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας, Λάμπρου Πατσαβέλλα. Μάλιστα, ο εισαγγελέας τόνισε στην αγόρευσή του πως «η πράξη που αποδίδεται στον κατηγορούμενο έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία».
Συγκεκριμένα το δικαστήριο καταδίκασε τον Ανδρέα Γεωργίου διότι δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 το Νοέμβριο του 2010.
Αντίθετα, τον απάλλαξε από την κατηγορία που αντιμετώπιζε, επειδή δεν συγκαλούσε το Δ.Σ. και από εκείνη που αφορούσε στο γεγονός ότι διατηρούσε παράλληλα θέση και στο ΔΝΤ για λίγους μήνες μαζί με τα καθήκοντα του στην ΕΛΣΤΑΤ.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται και η κρίση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος, με την οποία βαρύνεται.

«Ντόμινο» πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων

Η καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ραγδαίες εξελίξεις. Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, η Ανίκα Μπράιτχαρντ, εξέφρασε αργά το μεσημέρι της Τρίτης (01/08/2017) τη δυσαρέσκεια της Κομισιόν για την καταδίκη Γεωργίου, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η σημερινή απόφαση δεν είναι σύμφωνη με την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου».
Κληθείσα να σχολιάσει την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τον Α. Γεωργίου, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, απάντησε τα εξής: «Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη -μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ. Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή ειδική απόφαση, η οποία παρατηρούμε ότι δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση σε προηγούμενη διαδικασία». 
«Κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά», κατέληξε η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί. 
Σημειώνεται πως εδώ και αρκετό καιρό οι Βρυξέλλες αλλά και μερίδα Ευρωπαίων εταίρων είχαν σπεύσει να παράσχουν κάλυψη στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, αναφορικά με τα στοιχεία του «φουσκωμένου» ελλείμματος. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ).
Μάλιστα, εδώ και καιρό οι Θεσμοί έχουν απαιτήσει από την ελληνική πλευρά την απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από κάθε κατηγορία, απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα για την υπόθεση Γεωργίου, χαρακτηρίζοντας «τεράστιο λάθος» την ποινική δίωξή του. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Εξάλλου, στις 07/07/2017, οπότε και συνεδρίασε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), η ελληνική πλευρά δέχθηκε να σιωπήσει για την υπόθεση Γεωργίου, σε «αντάλλαγμα» την επίσπευση των διαδικασιών για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)


 http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις