Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Από την Συρία θα «ξεκινήσει το κακό» – Ισραηλινά F-16I SUFA και F-15 Ma’aan χτύπησαν βάση στην Δαμασκό – «Τύμπανα» πολέμου

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Τα συριακά ΜΜΕ σήμερα….
αναφέρουν ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16ISUFA και F-15 Ma’aan κτύπησαν συριακή στρατιωτική βάση πυραύλων SCUD  έξω από τη Δαμασκό.
Σύροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η συριακή αεράμυνα  εκτόξευσε τρεις πυραύλους και χτύπησε ένα από τα ισραηλινά αεροσκάφη, ενώ το γεγονός ερευνάται .
Η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο  αποθήκη όπλων στην περιοχή αλ-Qutayfah, βορειοανατολικά της συριακής πρωτεύουσας, ενώ την ίδια στιγμή το  ισραηλινό  συμβούλιο ασφαλείας πραγματοποιεί συνομιλίες υψηλού επιπέδου για την εκδίωξη του Ιράν από το συριακό έδαφος πάση θυσία.

Σύρος αξιωματικός ανακοίνωσε  ότι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ χτύπησαν στρατιωτική βάση  έξω από τη Δαμασκό, νωρίς το πρωί του Σαββάτου,  κατά αποθήκης όπλων που περιείχε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου SCUD .
«Η αεράμυνα μας απάντησε με τρεις πυραυλικές επιθέσεις κατά των ισραηλινών αεροσκαφών», ανακοίνωσε το  επίσημο συριακό κράτος ανέφεραν στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε τις πληροφορίες  όπως κάνει  συνήθως .
Τα συριακά ειδησεογραφικά πρακτορεία  ανέφεραν ότι η επίθεση έλαβε χώρα στις   2:40 π.μ., 03.04 π.μ. και 4:15 π.μ.,  και πραγματοποιήθηκε τόσο  από αεροσκάφη που εκτόξευσαν πυραύλους αέρος-εδάφους όσο και από  βλήματα εδάφους –εδάφους από το Βόρειο Ισραήλ .
Σύμφωνα με Ισραηλινό αμυντικό αναλυτή  που παρακολουθεί την ανάπτυξη εξοπλισμού της Συρίας, το 155ο συριακό σύνταγμα πυροβολικού που διαθέτει  εκτοξευτές πυραύλων Scud,  «είναι γνωστό από το 2010 ως το σύνταγμα που φιλοξενεί προηγμένη βάση πυραύλων Scud  της Χεζμπολάχ».
Οι έντονες εκρήξεις ακούστηκαν σε όλη την περιοχή μετά την ισραηλινή επιδρομή , σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης τα ΜΜΕ  του Λιβάνου ανέφεραν ότι  ισραηλινά μαχητικά παρατηρήθηκαν να πετούν πάνω από τη χώρα.
Την ίδια στιγμή ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν  συνομιλίες υψηλού επιπέδου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και το Λίβανο, αλλά ως κεντρικό θέμα είχαν το Ιράν και συγκεκριμένα όσον αφορά την περιχαράκωση στην περιοχή.
«Η Μέση Ανατολή φλέγεται  γύρω μας και αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι ιρανικές  προσπάθειες για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στη Συρία,» , δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν  αναφορές για σειρά  «εξαιρετικά σημαντικών» συναντήσεων σχετικά με τις απειλές από τα βόρεια σύνορα της χώρας.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το εβραϊκό κράτος δεν πρόκειται να ανεχτεί ιρανική στρατιωτική παρουσία στο νότιο Λίβανο και φυσικά στην Συρία.
Σε συνέντευξη χθες Δευτέρα το απόγευμα, ο Ισραηλινός υπουργός  Steinitz, δήλωσε ότι ενώ «δεν είναι μυστικό» ότι το Ισραήλ ανησυχεί από την  ιρανική  στρατιωτική παρουσία στη Συρία, η κυβέρνηση Νετανιάχου διενεργεί την  «εκτέλεση διπλωματικών εργασιών και πληροφοριών και ασφαλείας» για να αποτρέψει τη χώρα από τον πόλεμο και από το «να γίνει η Συρία μια ιρανική στρατιωτική βάση».

Το Ισραήλ είναι σε  διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, για την η Συρία, με σκοπό  να κρατήσει μακριά του Σιίτες  πολιτοφύλακες καθώς και την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ  από τα σύνορα.
Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Avigdor Liberman και άλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η πολιτική του Ισραήλ είναι να στοχεύσει τις μεταφορές προηγμένων πυραυλικών  συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων  πυραύλων  μεγάλου βεληνεκούς, που κατευθύνονται προς ή βρίσκονται στην κατοχή της Χεζμπολάχ. Όλα αυτά προμηνύουν εξελίξεις στην περιοχή λίαν συντόμως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις