Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Τι θα συμβεί ΑΝ η Τουρκία αποκτήσει και F-35 και S-400;

Η Τουρκία από τη μία παραγγέλνει τα ρωσικά αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα S-400 και από την άλλα αναμένει την
παραλαβή των αμερικανικών “αόρατων” μαχητικών αεροσκαφών F-35. Πολλοί λένε κι όλοι ελπίζουμε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να εντάξει στο οπλοστάσιό της και τα δύο. Μοιάζει απίθανο οι αμερικανοί να εμπιστευθούν τα αεροσκάφη τους σε μια χώρα που θα διαθέτει τα αντιαεροπορικά συστήματα που μπορούν να το καταρρίψουν!
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τίποτα. Ειδικά όταν υπάρχει ο παράγοντας χρήμα και κέρδος! Όπως και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ και Ρωσία, στη μετά Ερντογάν εποχή.

Το σενάριο απόκτησης F-35 και S-400 από τη Τουρκία έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, είναι υπαρκτό.

Τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση; Μια “τηλεγραφική” απάντηση από έναν άνθρωπο που ξέρει. Ο κ.Νίκος Παούνης διεθνολόγος-Βαλκανιολόγος σ΄ ένα σχόλιό του γράφει ότι “θα διαμορφωθούν συνθήκες Α2/ΑΔ για την Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο”. Που σημαίνει “συνθήκες απαγόρευσης/αντιπρόσβασης σε μια περιοχή. Το εφαρμόζει η Κίνα στην Κίτρινη Θάλασσα. Πλήθος πυραυλικών συστημάτων απαγορεύει τις υπερπτήσεις ή τις πλόες σκαφών εντός της εμβέλειας των συστοιχιών. Στην περίπτωση μας εξαιτίας του συνδυασμού F-35/Meteor/S-400 η παρουσία της Π.Α. ανατολικά της Σκύρου θα είναι προβληματική (ακόμη και για τα μαχητικά της)”.

Το σενάριο ασφαλώς και είναι ανησυχητικό. Και γίνεται εφιαλτικό διαπιστώνοντας ότι οι πολιτικοί μας δεν δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει και πολύ περισσότερο τι μπορεί να συμβεί αν προκύψουν τέτοια ακραία σενάρια. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ΄χουμε την ευκαιρία για μια αναλυτική συζήτηση με τον κ.Νίκο Παούνη που μπορεί να αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια τη δύσκολη πραγματικότητα που μπορεί να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις