Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

“Γκρίζοι Λύκοι” στη βόρεια Συρία με τους Κούρδους να καλούν τους πολίτες να πάρουν τα όπλα

Η φωτογραφία είναι από τη βόρεια Συρία, όπου τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μαζί με αντικαθεστωτικούς του FSA συγκρούονται με Κούρδους.
Οι δύο Τούρκοι στρατιώτες χαιρετούν ως “Γκρίζοι Λύκοι”, αποδεικνύοντας ότι ο χαιρετισμός πια δεν αφορά μόνο τον ακροδεξιό Μπαχτσελί, την Ακσενέρ και τον Ερντογάν. Οι “Γκρίζοι Λύκοι” και ο φασισμός τους έχουν “ποτίσει” την τουρκική κοινωνία. Γκρίζοι Λύκοι μπήκαν στη βόρεια Συρία και σκοτώνουν κόσμο.
Οι Κούρδοι αντιστέκονται.

Οι τοπικές κουρδικές αρχές κήρυξαν σήμερα «γενική επιστράτευση» για να υπερασπιστούν την Αφρίν (βορειοδυτική Συρία) καλώντας τους πολίτες να «πάρουν τα όπλα» κατά την τέταρτη ημέρα της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί από την Τουρκία.

Η επίθεση, η οποία εξαπολύθηκε το Σάββατο από τον τουρκικό στρατό μαζί με σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν την Άγκυρα, έχει στόχο την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Τουρκία, όμως αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά των τζιχαντιστών που διεξάγεται στη Συρία.

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση και καλούμε όλα τα παιδιά του λαού μας να υπερασπιστούν την Αφρίν», αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κουρδικές αρχές του καντονιού Τζαζιρέ, στη βορειοανατολική Συρία.

Το καντόνι αυτό είναι ένα από τα τρία που σχηματίζουν την «ομοσπονδιακή περιφέρεια», μια ημιαυτόνομη διοικητική περιοχή που δημιουργήθηκε το 2016 από τους Κούρδους της Συρίας στα εδάφη που ελέγχουν.

«Είναι μια πρόσκληση προς όλους τους Κούρδους της Συρίας να πάρουν τα όπλα», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπεύθυνος Τύπου της YPG για την Αφρίν, ο Ρεζάν Εντό.

Όλα τα κέντρα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ενός συνασπισμού κούρδων και αράβων μαχητών της Συρίας στον οποίο κυριαρχεί η YPG, «είναι έτοιμα να υποδεχθούν όλους αυτούς που θέλουν να υπερασπιστούν την Αφρίν και να τους παράσχουν όπλα», υπογράμμισε.

Οι έφεδροι καλούνται να μεταβούν στα κέντρα τους, πρόσθεσε.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και σήμερα για τέταρτη ημέρα μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας, κυρίως με αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την Άγκυρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι μάχες επικεντρώνονται σήμερα στα τουρκοσυριακά σύνορα, κυρίως στο βόρειο και νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής της Αφρίν», επεσήμανε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές, όμως το μέτωπο είναι πολύ πιο περιορισμένο από χθες», διευκρίνισε.

«Τα τουρκικά αεροσκάφη εξαπολύουν και πάλι επιδρομές στις μεθοριακές περιοχές της βορειοδυτικής Αφρίν», πρόσθεσε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Εξάλλου οι Σύροι αντάρτες εξαπέλυσαν νέα επίθεση στο βορειοανατολικό τμήμα της Αφρίν, καταφέρνοντας να εισέλθουν στο χωριό Κάσταλ Τζάντο. Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται και ο λόφος Μπαρσάγια, τον οποίο κατέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα ο τουρκικός στρατός με την υποστήριξη των Σύρων ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Από το Σάββατο 26 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί, όπως και 25 φιλοτούρκοι Σύροι αντάρτες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Παρατηρητηρίου.

Παράλληλα οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους στην περιφέρεια της πόλης Καμιτσλί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο παιδιά, όπως ανακοίνωσε η ίδια πηγή. Η πόλη αυτή της βορειοανατολικής Συρίας βρίσκεται στη μεθόριο με την Τουρκία, σε μια άλλη περιοχή που ελέγχεται επίσης από τους Κούρδους.

Εξάλλου χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες στην Αφρίν, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, επεσήμανε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εμποδίζουν τους εκτοπισμένους να διασχίσουν κυβερνητικά περάσματα για να φτάσουν σε περιοχές του Χαλεπιού που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις