Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Η βύθιση της ακταιωρού «Φαέθων»: 54 χρόνια μετά επιστρέφουν στην Ελλάδα τα λείψανα των μελών του πληρώματος [εικόνες]

Τα λείψανα των μελών του πληρώματος της ακταιωρού «Φαέθων», που σκοτώθηκαν όταν το 1964, στον κόλπο του Ξερού, λίγο έξω
από την Μόρφου θα παραδοθούν το πρωί της Τρίτης στους συγγενείς τους.

Στην Κύπρο βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας προκειμένου να παραστεί σε επίσημη τελετή στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Λευκωσία.

Τον περασμένο Μάϊο παραδόθηκαν τα λείψανα του ναύτη Νικόλαου Νιάφα.

Την Τρίτη θα παραδοθούν τα λείψανα του σημαιοφόρου Παναγιώτη Χρυσούλλη, του υποκελευστή Σπυρίδωνα Αγάθου, του υποκελευστή, Νικόλαου Πανάγου και των ναυτών, Παναγιώτη Θεοδωράτου και Νικόλαου Καπαλούκα. Μεταξύ των διασωθέντων είναι ο κυβερνήτης της ακταιωρού «Φαέθων», ανθυποπλοίαρχος το 1964 Δημήτριος Μητσάτσος, ο οποίος έχασε το δεξί του χέρι.

Επίσης, θα παραδοθούν τα λείψανα του έφεδρου ανθυπασπιστή Βασίλειου Κουκουσούλη, που έπεσε μαχόμενος στον Παχύαμμο Τυλληρίας τον Αύγουστο 1964 και του συνταγματάρχη Αθανάσιου Φωτόπουλου, που έπεσε μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο 1974.
Τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα εκπροσωπήσει στην αυριανή τελετή ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου. Στην τελετή έχουν προσκληθεί και θα παρευρεθούν και συγγενείς των πεσόντων από την Ελλάδα.
Μετά από το πέρας της τελετής και με απόφαση των οικογενειών, θα ακολουθήσει στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η ταφή των λειψάνων του συνταγματάρχη Αθανάσιου Φωτόπουλου, καθώς και η ταφή των ανευρεθέντων και ταυτοποιηθέντων οστών του ανθυπασπιστή Βασίλειου Κουκουσούλη.
Τα λείψανα των πέντε πεσόντων του «Φαέθων», θα μεταφερθούν αυθημερόν στην Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας C-27.
Ποια ήταν η ακταιωρός «Φαέθων»  
Η ακταιωρός είχε πλήρωμα 23 μέλη. Την ζωή τους έχασαν τα επτά, έξι από την Ελλάδα και ένας Κύπριος εθελοντής, ο 'Αντης Φιλήτας από τη Μόρφου το 1964, στον κόλπο του Ξερού, όταν η τουρκική αεροπορία έπληξε το σκάφος με βόμβες ναπάλμ. 
Η συγκλονιστική μαρτυρία του κυβερνήτη της Ακταιωρού 
Η ιστορία της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ, την έχει διηγηθεί ο ίδιος ο κυβερνήτης της. Το απόσπασμα είναι από κείμενο του Αντιναύαρχου ε.α Σήφη Μανουσογιαννάκη.
Οπως γράφει και militaire.gr την πρώτη πολεμική αποστολή του την ανέλαβε το Κυπριακό Ναυτικό στις 7 Αυγούστου του 1964 όταν τα ΠΠ ΑΡΙΩΝ και ΠΠ ΦΑΕΘΩΝ διατάχθηκαν να υποστηρίξουν με ναυτικό βομβαρδισμό τις επιχειρήσεις της Εθνικής Φρουράς εναντίον των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή Μανσούρας-Κοκκίνων. Την επόμενη μέρα εκδηλώθηκε σφοδρή επίθεση της Τουρκικής αεροπορίας σε όλη την περιοχή της Τηλλυρίας.
Αφηγείται ο Κυβερνήτης του ΠΠ ΦΑΕΘΩΝ  Ανθυποπλοίαρχος Δ. Μητσάτσος: «ήρθαν τα αεροπλάνα και άρχισαν τις επιθέσεις……Η μάχη κράτησε πολλή ώρα…….Ρίξαμε ένα αεροπλάνο και χτυπήσαμε ένα άλλο………το καράβι δεν έστριβε κοίταξα στην τιμονιέρα και είδα ότι ο πηδαλιούχος είχε σκοτωθεί……Ένα αεροπλάνο που ερχόταν πολύ κοντά με το νερό δεν το είδε κανείς, έριξε μια ριπή και σκοτώθηκε ο Ύπαρχος ΣΕΑ/Μ Π.Χρυσούλης ο νοσοκόμος και ένας Κύπριος……..Τραυματίσθηκε κάποιος άλλος, οι σφαίρες πέρασαν μέσα από το χέρι μου……….Το έριξα στην παραλία και διέταξα εγκατάλειψη πλοίου…….Από τους 23 μέσα στο πλοίο σκοτώθηκαν δύο Υπαξιωματικοί τέσσερις ναύτες και ο Κύπριος…..
Οι άνθρωποι πήδηξαν στο νερό για να κολυμπήσουν κάτω από την προβλήτα, αλλά τα αεροπλάνα συνέχισαν τις επιθέσεις και στους ναυαγούς στη θάλασσα. Τελικά βγήκαμε έξω. Είπα στο πλήρωμα να βρουν αυτοκίνητο να μας πάνε σε νοσοκομείο. Πήγαμε. Οι Τούρκοι έκαψαν το καράβι με βόμβες ναπάλμ, όπως και πολλούς ανθρώπους στις παραλίες εκεί στο καραβοστάσι «Ξερός». Από τους 23 μέσα στο πλοίο, σκοτώθηκαν οι δύο υπαξιωματικοί, τέσσερις ναύτες και ο Κύπριος. Είμαι ο μόνος επιζών αξιωματικός, που είμαι ανάπηρος, με κομμένο το δεξί χέρι».

Ο Κυβερνήτης του ΠΠ ΦΑΕΘΩΝ  Ανθυποπλοίαρχος Δ. Μητσάτσος
Φωτογραφίες: proelasi.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις