Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

Οι δικηγόροι του Τούρκου στρατιωτικού: Παράνομη η κράτησή του

Ως παράνομη καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες την κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού -στον οποίο
έχει χορηγηθεί άσυλο- μετά την προσωρινή διαταγή της προέδρου του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών περί αναστολής της απόφασης αυτής, που διέταζε ταυτόχρονα τη μη εξαναγκασμένη απομάκρυνσή του από τη χώρα.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου, ο στρατιωτικός εμφανίσθηκε τη Δευτέρα αυτοβούλως στην Υπηρεσία Ασύλου, όπως ήταν νομικά υποχρεωμένος, μετά την απόφαση χορήγησης καθεστώτος πρόσφυγα, για τον εφοδιασμό του με τα αναγκαία έγγραφα. Εκεί του χορηγήθηκε δελτίο αιτούντος άσυλο, σε συνέχεια της προσωρινής διαταγής της προέδρου του δικαστηρίου. Αφού πήρε το σχετικό δελτίο αιτούντος άσυλο, το οποίο επιτρέπει την, σε καθεστώς ελευθερίας, παραμονή του στη χώρα έως την ολοκλήρωση και της εκκρεμούσας δικαστικής διαδικασίας, συνελήφθη έξω από το γραφείο της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου και προσήχθη στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, χωρίς να ενημερωθεί για το λόγο της σύλληψής του, παρά τις σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων του.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μετά την προσαγωγή του στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, του επιδόθηκε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η εκ νέου κράτησή του διατάσσεται "καθόσον η ενεργοποίηση της προβλεπόμενης νόμιμης διαδικασίας κράτησης επιβάλλεται για την αντιμετώπιση της προκύπτουσας σοβαρής απειλής για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια της χώρας, ως το μόνο ενδεδειγμένο κατά τις περιστάσεις μέσο .... Εξάλλου και με αφορμή το πρόσωπό του προκαλούνται σοβαροί κίνδυνοι από άλλα πρόσωπα της αλλοδαπής, ομοϊδεάτες και μη, που επιβουλεύονται την ασφάλεια και ειρήνη της χώρας και των πολιτών της χάρη των δικών τους επιδιώξεων"».

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες επισημαίνει ότι «για την ως άνω περίπτωση δεν προβλέπεται κατά νόμο καμία διαδικασία κράτησής του. Επομένως, η σύλληψή του και η κράτησή του είναι καταφανώς παράνομες και επισύρουν ακόμη και ποινική ευθύνη για όποιον τη διέταξε, καθώς και για όσους έδωσαν τη σχετική εντολή. Με βάση την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 46 παρ. 1 του ν. 4375/2016), αιτών άσυλο, στον οποίο μάλιστα έχει χορηγηθεί το σχετικό δελτίο, ενόσω δεν τελεί σε διοικητική κράτηση (είναι δηλαδή ελεύθερος, όπως ο ανωτέρω στρατιωτικός), δεν μπορεί να τεθεί σε κράτηση, εκτός αν συντρέχει στο πρόσωπό του εφαρμογή ποινικών διατάξεων. Σε κάθε περίπτωση, έχει συμπληρωθεί το ανώτατο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος για την κράτησή του, στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, ενώ από καμία άλλη διάταξη της κείμενης νομοθεσίας δεν προβλέπεται η οποιαδήποτε άλλη νομική βάση κράτησής του».

Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου Βασίλης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το Συμβούλιο θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τα διαδραματιζόμενα τόσο στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών όσο και στο πλαίσιο της παράνομης, όπως είπε, κράτησης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Μέσα στις επόμενα 24ωρα, αναμένεται να εξετασθεί αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών η νομιμότητα της απόφασης του αστυνομικού διευθυντή της Υπηρεσίας Αλλοδαπών για την κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού. Οι συνήγοροί του έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν αντιρρήσεις, σε περίπτωση κατά την οποία ο προϊστάμενος υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου, όπως αναμένεται, επικυρώσει την απόφαση του αστυνομικού διευθυντή.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις