Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Πάιατ: Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός φοβερού ατυχήματος στο Αιγαίο - Τι δήλωσε για το Σκοπιανό, τον Κουφοντίνα και την οικονομική κρίση

Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίλυση του ζητήματος με την πΓΔΜ εξέφρασε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή
«Ιστορίες», ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίζοντας την στήριξη των ΗΠΑ στον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.

«Ως Αμερική, θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που είναι μπροστά μας» είπε ο κ. Πάιατ. Εξέφρασε την άποψη ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα «ο καλύτερος τρόπος που οι ΗΠΑ μπορούν να υποστηρίξουν την διπλωματία αυτή την ώρα είναι αφήνοντας την διαπραγμάτευση να εξελιχθεί χωρίς (σ.σ. παρεμβάσεις από) εξωτερικούς παράγοντες» ενώ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα «εάν υπάρχει ένα σχέδιο Β για την πΓΔΜ ώστε να μπει στο ΝΑΤΟ», λέγοντας ότι πως έχει μάθει ως διπλωμάτης να μην απαντά σε υποθετικά ερωτήματα, «ειδικά όταν είμαστε στη μέση μιας διαδικασίας».

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν όταν πρωτοήρθα στη χώρα, το καλοκαίρι του 2016. Όταν ήρθα εδώ, υπήρχαν πολλά ερωτήματα για το αν η Ελλάδα θα συμμορφωνόταν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της. Υπήρχαν ερωτήματα σε σχέση με τη σταθερότητα της κυβέρνησης, υπήρχε κίνδυνος πρόωρων εκλογών, υπήρχαν ζητήματα σε σχέση με την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, υπήρχαν μεγάλοι διαρθρωτικοί κίνδυνοι και από την πλευρά των επενδυτών» και επισήμανε ότι «μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις» τώρα είναι «το πώς θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Σημείωσε ότι επειδή έχει δει να γίνονται αρκετά στον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στη χώρα είναι «πολύ αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές όσον αφορά στην ελληνική οικονομία».

Ερωτηθείς για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ο Αμερικανός πρεσβευτής υποστήριξε ότι «υπάρχει συναντίληψη σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα για την επιθυμία της χώρας σας να επανέλθει ως μια κανονική οικονομία της Ευρωζώνης».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε εκτενώς και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδίως στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, για την οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αισιοδοξώ έπειτα από αυτή την συνάντηση, αισιοδοξώ με την ενέργεια που ο πρωθυπουργός και η ομάδα του επένδυσαν σε αυτή την επίσκεψη».

Ωστόσο, ο κ. Πάιατ εξέφρασε επίσης την ανησυχία και το φόβο του για τυχόν «ατύχημα» στο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτά τα F-16 σηκώνονται κι ακούς τους πιλότους να σπεύδουν ανατολικά, και τους Έλληνες από κάτω να λένε "κοίτα τα παιδιά μας" και κάποιος μόλις παραβίασε τον εναέριο μας χώρο. Αυτό σας υπενθυμίζει ότι είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά. Αυτοί είναι σύμμαχοι σας στο ΝΑΤΟ. H ανησυχία μας, ο φόβος μου είναι το ατύχημα. Γιατί όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα, που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα δίπλα στο άλλο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός φοβερού ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας».

Αναφερόμενος στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και των δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας σε μια πολύπλοκη περιοχή» και τόνισε ότι «οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων πρέπει αν συνεχίσουν την πορεία τους για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» ως πεποίθηση τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ελλάδας ότι «οι χώρες αυτές πρέπει να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνουν οι ΗΠΑ όχι μόνο στην Ελλάδα και την βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων που είναι επίκεντρο σημαντικού ενδιαφέροντος και με την έννοια της εξωτερικής επιρροής. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ «είδαμε τη ρωσική κακόβουλη επιρροή σε μια ιδιαίτερα εξωφρενική μορφή τον Οκτώβριο, όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο, που είχε όλων των ειδών τα ρωσικά αποτυπώματα επάνω του, και το βλέπετε αυτό σε όλη την περιοχή».

Ερωτηθείς για το ποια είναι η ανησυχία του «για την επιρροή της Ρωσίας στα δυτικά Βαλκάνια», ο Αμερικανός πρεσβευτής εστίασε στη φιλοδοξία του Κρεμλίνου να προκαλέσει σύγχυση στον προσανατολισμό αυτών των χωρών και στην διαδικασία της συνεχούς μεταρρύθμισης και ευθυγράμμισής τους με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς» και εξήγησε ότι για αυτούς τους λόγους οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως μια πολύ θετική επιρροή στη γειτονιά και ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή από τα δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο ως στις περιοχές της Βόρειας Αφρικής.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την Ελλάδα -που είναι ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος των ΗΠΑ- ως γεωπολιτικό «κρίκο» μεταξύ της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στην άδεια που είχε χορηγηθεί τον περασμένο Νοέμβριο στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Θεωρήσαμε ότι η άδεια που δόθηκε στον κ. Κουφοντίνα ήταν βαθύτατα προσβλητική στη μνήμη των θυμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και διευκρίνισε ότι «σεβόμαστε την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Δικαιοσύνης», προσθέτει όμως με νόημα ότι «ελπίζουμε ότι αυτοί που αποφασίζουν γι’ αυτά τα θέματα θα λάβουν υπόψη τα συναισθήματα των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων».

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ, skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις