Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Η πρόταση Νίμιτς: Νομικές δεσμεύσεις από Σκόπια για το Σύνταγμά τους, ένταξη στο ΝΑΤΟ και αλλαγή Συντάγματος όταν... ενταχθούν στην ΕΕ!

Δεν προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων το σχέδιο λύσης του προβλήματος που παρέδωσε ο Μάθιου Νίμιτς.


Το σχέδιο Νίμιτς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπει την ύπαρξη νομικών δεσμεύσεων της FYROM σε διεθνές επίπεδο για εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος έως την ένταξη του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τον προσεχή Ιούλιο, αλλά η αλλαγή του Συντάγματός θα πρέπει να γίνει πριν από την ένταξη της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση! 
Μια ένταξη που μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά το 2025, ίσως και το... 2030, ενώ υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για το εάν θα δοθεί ή όχι ενταξιακή ημερομηνία στη FYROM θα ληφθεί στις 17 Μαΐου, πενήντα ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Έχει προβλήματα η πρόταση» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας την πρόταση Νίμιτς σε πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους συναντήθηκε προχθές, Σάββατο.

Όχι στη «σαλαμοποίηση» για μετά τον Ιούλιο

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει -παρότι δεν το θέτει δημοσίως, προκειμένου να μην δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στον Ζόραν Ζάεφ- στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος των Σκοπίων για τον αλυτρωτισμό που κατοχυρώνεται από αυτό, ως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί επίσης «σαλαμοποίηση» των προϋποθέσεων για την επίλυση του προβλήματος για μετά τον Ιούλιο και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αντιθέτως, θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να υπάρξουν στάδια έως τον Ιούλιο που, όμως, θα έχουν ως τελικό στόχο έως τότε την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

«Συνολική διαπραγμάτευση» μεταξύ των δυο κυβερνήσεων

Η Αθήνα, πάντως, δεν θέλει να δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις της με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό και θα συνεχίσει να επιζητά τις καλές του υπηρεσίες.

Άλλωστε, και τα Σκόπια δεν απάντησαν ακόμα στην πρόταση του Μ. Νίμιτς, ο οποίος σήμερα και αύριο θα βρεθεί στη χώρα μας Τετάρτη και Πέμπτη στη γειτονική μας χώρα.

Το γεγονός ότι δεν προβλέπεται συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Μ. Νίμιτς οφείλεται -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- στο ότι η διαπραγμάτευση με τη FYROM δεν περιορίζεται στο όνομα (αποστολή που έχει αναλάβει ο ειδικός διαμεσολαβητής), αλλά απλώνεται πλέον σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, κατ’ ουσίαν εφ’ όλης της ύλης (π.χ. Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οικονομικές σχέσεις κ.α.) ξεφεύγοντας από το περιορισμένο πεδίο των αρμοδιοτήτων Νίμιτς.

Συναντήσεις Κοτζιά – Νίμιτς

Τη συνολική διαπραγμάτευση, άλλωστε, αναλαμβάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, οι οποίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, θα ξεκινήσουν συναντήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των δυο κυβερνήσεων θα εντατικοποιηθούν.

Στο Συμβούλιο Αρχηγών της FΥRΟΜ το θέμα εκλογών και δημοψηφίσματος

Τις σκέψεις του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και εκλογών (ίσως και σε «δίδυμες κάλπες»), που αποκάλυψε η Realnews της Κυριακής, ο Ζόραν Ζάεφ φέρεται να τις έθεσε και στο Συμβούλιο Αρχηγών των Σκοπίων, προχθές Σάββατο.

Ο Ζ. Ζάεφ δεν έχει οριστικοποιήσει, πάντως, την απόφασή του για κάλπες, καθώς αυτή εν πολλοίς θα κριθεί και από τη στάση του κόμματος Γκρουέφσκι, εάν δηλαδή αυτό επιμείνει σε μια απόλυτα σκληρή εθνικιστική θέση, εάν θα παραμείνει ενωμένο κ.ο.κ.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις