Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Σαουδική Αραβία: Ο πρίγκιπας Αλ-Ουαλίντ αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από έναν οικονομικό «διακανονισμό»

Ο σαουδάραβας δικσεκατομμυριούχος Αλ-Ουαλίντ μπεν Ταλάλ απελευθερώθηκε σήμερα έπειτα από έναν οικονομικό
«διακανονισμό» με τις αρχές, σχεδόν τρεις μήνες μετά τη σύλληψή του στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά της διαφθοράς που δεν έχει προηγούμενο στο σαουδαραβικό βασίλειο.
Ηλικίας 62 ετών, ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας ήταν ο πιο υψηλά ιστάμενος ανάμεσα στις περίπου 350 προσωπικότητες --μεταξύ των οποίων πρίγκιπες, υπουργοί, πρώην υπουργοί και ισχυροί άνδρες-- που τέθηκαν υπό κράτηση κυρίως στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ στο πλαίσιο εκστρατείας την οποία άρχισε στις 4 Νοεμβρίου ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, γιός του βασιλιά και ισχυρός άνδρας της χώρας.

«Ο γενικός εισαγγελέας ενέκρινε έναν διακανονισμό με τον πρίγκιπα Αλ-Ουαλίντ μπεν Ταλάλ» και στη συνέχεια αυτός ο τελευταίος επέστρεψε τις πρωινές ώρες στο σπίτι του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομασθεί, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τη διευθέτηση αυτή.

Ερωτηθείσα αν ο πρίγκιπας θα παραμείνει επικεφαλής της Kingdom Holding Copmpany, η ίδια πηγή απάντησε καταφατικά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλές από τις προσωπικότητες, που είχαν συλληφθεί, απελευθερώθηκαν και ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας σεΐχης Σαούντ αλ-Μότζεμπ είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι οι περισσότεροι από τους κρατουμένους αποδέχθηκαν έναν οικονομικό διακανονισμό με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους.


Η διευθέτηση αυτή έγκειται στο να επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο ποσά που οι αρχές εκτιμούν ότι έχουν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο, είχε δηλώσει ο εισαγγελέας.

Χθες Παρασκευή οι αρχές απελευθέρωσαν τον Ουαλίντ αλ-Ιμπραχίμ, ιδιοκτήτη του αραβικού δορυφορικού δικτύου MBC, τον Χάλεντ Τουαΐτζρι, πρώην αυλάρχη στη βασιλική αυλή, και τον Τούρκι μπεν Νάσερ, πρώην διευθυντή της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ουαλίντ αλ-Ιμπραχίμ δέχθηκε να παραιτηθεί από τον έλεγχο του MBC (Middle East Broadcasting Company), ενός από τα δορυφορικά δίκτυα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο.

Ανάμεσα στις άλλες προσωπικότητες που απελευθερώθηκιαν είναι ο πρίγκιπας Μετάμπ μπεν Αμπντάλα, γιός του εκλιπόντος βασιλιά Αμπντάλα και πρώην αρχηγός της ισχυρής σαουδαραβικής Εθνικής Φρουράς, ο οποίος είχε απολυθεί πριν από τη σύλληψή του. Ο πρίγκιπας Μετάμπ υποχρεώθηκε να πληρώσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg News.


Μερικοί βλέπουν στις διώξεις αυτές μια απόπειρα του πρίγκιπα Μοχάμεντ να σταθεροποιήσει την εξουσία του. Όμως οι αρχές επιμένουν ότι οι διώξεις έχουν αποκλειστικό στόχο την καταπολέμηση της ενδημικής διαφθοράς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις