Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Πάνε για διάλυση τα Σκόπια: Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ εξέδωσαν γραμματόσημο με τον Γεώργιο Καστριώτη

Το πολυεθνικό κρατίδιο εξέδωσε γραμματόσημο με τον Γεώργιο Καστριώτη, που οι Αλβανοί θεωρούν εθνικό τους ήρωα
αποκαλώντας τον «Σκεντέρμπεη». Σκεντέρμπεης, να τονίσουμε εδώ, σημαίνει Αλέξανδρος Μπέης (Σικάντερ, Σκεντέρ, αποκαλούν οι Ασιάτες τον Μέγα Αλέξανδρο).


Ο Γεώργιος Καστριώτης όταν ως νεαρός όμηρος των Οθωμανών εξισλαμίστηκε και πήρε το ελληνικό όνομα Ισκεντέρ (Αλέξανδρος) ενώ οι Οθωμανοί του απένειμαν και τον τίτλο του Μπέη.

Όταν εγκατέλειψε τους Οθωμανούς ξαναπήρε το χριστιανικό όνομα Γεώργιος, νυμφεύθηκε τη θυγατέρα του Αριανίτου, Ανδρονίκη Κομνηνή, και το 1443 κήρυξε την επανάσταση εναντίον των Οθωμανών. Ο ίδιος ο Γεώργιος Καστριώτης θεωρούσε τον εαυτό του «Πρίγκηπα των Ηπειρωτών», ουδέποτε αυτοπροσδιορίστηκε ως «Αλβανός».

Το κρατίδιο των Σκοπίων προφανώς και έβγαλε το γραμματόσημο όχι μόνο για να τονίσει τη νέα του αλβανοσλαβική υπόσταση, αλλά και γιατί ο Γεώργιος Καστριώτης είναι ένας ακόμα «Μέγας Αλέξανδρος».

«Μία ημέρα μετά την έγκριση του νόμου για την αλβανική γλώσσα από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, ένα καλό νέο μας έρχεται από τη γειτονική χώρα», γράφει αλβανικό δημοσίευμα αναφερόμενο στο γραμματόσημο.


 

«Αυτή τη φορά είναι προς τιμήν του εθνικού μας ήρωα Γκιέργκι Καστριότι Σκεντέρμπεη με την ευκαιρία της 550ης επετείου του θανάτου του, τα Ταχυδρομεία των Σκοπίων εξέδωσαν γραμματόσημο.

»Αυτό έχει την εικόνα του Σκεντέρμπεη και γράφει για 550 χρόνια από το θάνατο του Σκεντέρμπεη στην αλβανική γλώσσα», όπως σημείωσε ο Αλβανός πρέσβης στα Σκόπια, Φάτος Ρέκα μέσω του Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις