Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Στην Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου ο Μάθιου Νίμιτς

Από την Ελλάδα ξεκινά τελικά τις επαφές του για επίλυση του Σκοπιανού ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ. Μία ημέρα αργότερα θα βρεθεί στη γείτονα...

O ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.


Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο κ. Νίμιτς αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια μία ημέρα αργότερα.
Την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία στη λύση για το ονοματολογικό. Είχε άλλωστε προτείνει πέντε ονόματα, όλα με τον όρο Μακεδονία.

Ειδικότερα τα ονόματα: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]


Η επιβεβαίωση
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ απο τον ΟΗΕ, αναφέρεται ότι "μετά απο πρόσκληση των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, θα ταξιδέψει στην Αθήνα και τα Σκόπια απο τις 29 Ιανουαρίου ως την 1η Φεβρουαρίου 2018. Η επίσκεψη είναι μέρος των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών, να συνδράμει τις προσπάθειες των δύο πλευρώ στην εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις