Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Τους έκανε τη μούρη κρέας! – Αυτή είναι η απάντηση Μαξίμου στις τουρκικές απειλές ισοπέδωσης της χώρας

Τη στιγμή που η Άγκυρα επιδίδεται, διά του υπουργείου Εξωτερικών και ανωτάτων Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων σε πρωτοφανείς απειλές εναντίον της Ελλάδας, το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντά και υπογραμμίζει ότι «οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται».

«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην αντίστοιχη τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών.
«Η Ελλάδα», προσθέτει, «θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη».
Λίγο αργότερα με διαρροές και όχι με επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, το Μαξίμου απάντησε και στις βαρύτατες απειλές του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου λέγοντας:
«Να σκέφτεται και μετά να ομιλεί»
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσαβούσογλου (σ.σ. ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης) προκαλεί με δηλώσεις και ενέργειές του. Τού ευχόμαστε στο νέο έτος, εφόσον θέλει να τιμά τη θέση που κατέχει, να σκέφτεται και μετά να ομιλεί», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
Οι απειλές Χ. Τσαβούσογλου σε Ελλάδα: Μπορεί να μη μείνει χώρα να προστατεύσετε
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου επανήλθε στο θέμα του ασύλου αφήνοντας αιχμές κατά της Ελλάδας σε ανάρτησή του στο Twitter σχολιάζοντας ότι «δεν έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κάθε μέλος της FETÖ που αφήνεται ελεύθερο», προσθέτοντας ότι «δεν ωφελεί κανέναν μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία συνωστίζονται οι τρομοκράτες».
Τους έκανε τη μούρη κρέας! – Αυτή είναι η απάντηση Μαξίμου στις τουρκικές απειλές ισοπέδωσης της χώρας - Εικόνα0
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ωστόσο δεν περιορίστηκε στο πρώτο του μήνυμα, αναρτώντας ακόμη ένα στο οποίο ανέφερε «εμείς έχουμε χρέος να τους προειδοποιήσουμε από τώρα φιλικά, αλλά η απόδοση ασύλου δεν είναι καθόλου φιλική στάση» για να προσθέσει ότι «οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε».
Τους έκανε τη μούρη κρέας! – Αυτή είναι η απάντηση Μαξίμου στις τουρκικές απειλές ισοπέδωσης της χώρας - Εικόνα1
ΥΠΕΞ Τουρκίας
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνιζε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα δεν μπόρεσε να δείξει τη στήριξη και τη συνεργασία που αναμένουμε από μία χώρα σύμμαχο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος», επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή «θα επηρεάσει χωρίς αμφιβολία τις διμερείς σχέσεις και τις κοινές ενέργειές μας στις περιφερειακές υποθέσεις».
Η Τουρκία έκανε, εξάλλου λόγο για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση χορήγησης ασύλου.
Η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας γοργά αντανακλαστικά και σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης έκανε αίτηση ακύρωσης της απόφασης χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, «ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».
Hurriyet: Η Τουρκία αντέδρασε, η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω
Την ίδια στιγμή, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet δημοσιεύει άρθρο της με τίτλο «Η Τουρκία αντέδρασε, η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω», σχολιάζοντας την αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου και της κυβέρνησης μετά την παροχή ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.
Η τουρκική εφημερίδα χαρακτηρίζει «σκάνδαλο» την απόφαση για την παροχή ασύλου από την Ανεξάρτηση Δευτεροβάθμια Επιτροπή. «Μετά την προδοτική απόπειρα πραξικοπηματικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016, ένας από τους οκτώ πραξικοπηματίες που κατέφυγαν στην Ελλάδα έλαβε πολιτικό άσυλο. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε σκληρά στην απόφαση της Ελλάδας με μια καθυστερημένη ανακοίνωση», αναφέρει μεταξύ άλλων το τουρκικό δημοσίευμα.
Ανάρτηση του κ. Τζανακόπουλου:
«Δύο σχόλια σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, επειδή είναι αναγκαία η κατανόηση ενός λεπτού νομικού και πολιτικού ζητήματος.
1. Ο ‘Αρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοσή του, όπως και των υπολοίπων επτά, μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης. Το σκεπτικό της απόφασης αφορά μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις για την τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας.
Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει. Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους.
2. Η αίτηση ασύλου τους αφορά την υπαγωγή τους και σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση. Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση, την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή.
Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δεχθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, οι αποφάσεις που εκδίδουν εξακολουθούν να είναι ατομικές διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης.
Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα.
Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».
Το σκεπτικό της απόφασης για τη χορήγηση ασύλου Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (30/12) η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου, παρείχε άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο έφθασαν στη χώρα μας οι οκτώ στρατιωτικοί το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Στο σκεπτικό της απόφασης της η επιτροπή αναφέρει ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα». Έτσι, καταλήγει η Επιτροπή δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
Ήδη, ο Τούρκος αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού όπου ήταν κρατούμενος, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει.
Την ίδια ώρα, σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν οι άλλοι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου στην οποία έχουν προσφύγει.
Πηγή : pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις