Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ – video Αλλάζουν όνομα στο αεροδρόμιο και σε λεωφόρους τα Σκόπια – Ο Ζάεφ πέταξε το «τυράκι» στον Α.Τσίπρα – Σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων

Πέταξε το «τυράκι» στον Α.Τσίπρα ο Ζόραν Ζάεφ αλλά δεν του έδειξε την φάκα! «Ανακοινώνω ότι θα αλλάξουμε το όνομα στο αεροδρόμιο και τους
δρόμους» είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό και του τόνισε μετά:
«Αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές σκέψεις έναντι του γειτονά μας»!
Τι αναφέρει όμως το άρθρο 49 του Συντάγματος των Σκοπίων; Eίναι, μια κατ’ εξοχήν επίδειξη αλυτρωτισμού.
«Η Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το καθεστώς και τα δικαιώματα εκείνων των προσώπων που ανήκουν στον Μακεδονικό Λαό σε γειτονικές χώρες καθώς και για τους εκπατρισμένους Μακεδόνες, βοηθά την πολιτισμική ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς μεταξύ τους»αναφέρει.
Μετά από την συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μαζί με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό δήλωσε:


«ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να πάνε μπροστά. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ως μια δύναμη ευθύνης και σταθερότητας στην περιοχή. Γνωρίζω ότι και τους δυο μας παρακολουθούν πολλοί και από τις δύο χώρες. Αλλοι με αγωνία και σκεπτικισμό και άλλοι με ελπίδα. Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος αλλά θέλουμε να βάλουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις συνομιλίες μας όπως θα εντατικοποιηθούν και μέτρα που έχουν να κάνουν με την συνεργασία των δύο χωρών και σε άλλα επίπεδα».
«Δεν θέλουμε να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει:
«Με τον Ζάεφ έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με υπευθυνότητα».
Για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε σε μία «σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.
«Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να προωθήσουμε μία ατζέντα συν-ανάπτυξης προκειμένου να πάει η περιοχή μπροστά και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21 αιώνα» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι και οι «δύο έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσαμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό αλλά και υπευθυνότητα . Δεν θέλουμε απλά να λύσουμε το θέμα του ονόματος. Αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των χωρών σε στέρεα θεμέλια. Που σημαίνει ότι ρέπει πρώτα να να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες τους τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ώστε να μην αφήσουμε κανένα παράθυρο ανοιχτό για να δημιουργηθούν ανάλογες προκλήσεις στο μέλλον.
Συμπλήρωσε τα εξής:
«Ο Ζόραν με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Και εγω τον ενημέρωσα ότι διαδικασίες που είχε αναστείλει η κυβέρνησής μας μπορούμε να τις προωθήσουμε, όπως την ένταξη της χώρας στη Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου»
«Και στο πλαίσιο αυτό ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία για το όνομα., σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Δηλώσεις Ζόραν Ζάεφ:
«Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και να συμβάλλουμε να ξεπεραστούν τα προβλήματα των δύο χωρών».
«Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μία γειτονιά στα Βαλκάνια που θα είναι ευημερίας. Η πλειοψηφία των πολιτών και στις δύο χώρες θέλουν να είμαστε κοντά. Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ για να ανταμετωπίσουμε τις δυσκολίες.
Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διαμήνυσε ακόμη ο κ. Ζάεφ, σημειώνοντας πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.
«Ήρθε η στιγμή να βρούμε μία λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει 25 χρόνια -είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ» σχολίασε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Η λύση πρεπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας.
 Η χώρα μου θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.
Αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές σκέψεις έναντι του γειτονά μας. Με τον Τσίπρα συζητήσαμε ήδη για αυτό. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι υπό τον ΟΗΕ, οι υπουργοί εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για την διαδικασία υπό την δική μας επίβλεψη».
—————————————————————————————————————————
(Προηγούμενη ενημέρωση) Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου τρεις ώρες η συνάντηση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.
Μετά την περίπου δίωρη διμερή επαφή των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ, στη συνάντηση μπήκαν και συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
«Συζητάμε ανοιχτά και οικοδομούμε αμοιβαία εμπιστοσύνη προς όφελος των πολιτών», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Ζάεφ, επισυνάπτοντας φωτογραφία από τη συνάντηση.
«Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι.
Ο κ. Μποσνιάκοφσκι υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν λύση, που θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές.
«Όλα τα στοιχεία που ανέφερα θεωρούμε ότι οδηγούν σε θετική κατεύθυνση και ότι στην Αθήνα και στα Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί αυτό το ζήτημα» προσέθεσε.
Στις 31 Ιανουαρίου στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς
O διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις