Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ - ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1995 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΛΗΡΩΝΕ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΖ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΑΝΕ..

Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες για αναπτυξιακά έργα (π.χ. δρόμοι, γέφυρες, σχολεία) με δεδηλωμένο στόχο τη μείωση της φτώχειας.
Ο οργανισμός συστάθηκε έπειτα από τη διάσκεψη στο Μπρέτον Γουντς το 1944. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρωταγωνίστησαν σε αυτήν τη διάσκεψη. Η Τράπεζα ως το 1968 χορηγούσε δάνεια σε μικρή σχετικά κλίμακα. Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε αναπτυξιακή βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Τις τελευταίες δεκαετίες η Τράπεζα έχει δεχτεί εντονότατη κριτική από αντιπάλους της παγκοσμιοποίησης και άλλες κοινωνικές ομάδες.
Η IBRD έχει σήμερα 189 κράτη μέλη ενώ ο IDA απαρτίζεται από 173 μέλη. Κάθε μέλος της IBRD μπορεί να είναι και μέλος ταυτόχρονα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) .
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα συγκρότημα πέντε τραπεζικών θεσμών:

1. Τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης(ΔΤΑΑ που χορηγεί αναπτυξιακά δάνεια με επιτόκια αγοράς σε πιστοληπτικά αξιόπιστες χώρες, εγγυάται δάνεια και παρέχει αναλυτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες δανείζοντας περίπου 10,5 δις δολάρια ΗΠΑ κάθε χρόνο.

2. Την Ένωση Διεθνούς Ανάπτυξης, η οποία χορηγεί άτοκα δάνεια σε μη αξιόπιστες πιστοληπτικά χώρες απέναντι στις χρηματαγορές, επιβάλλοντας μόνο ετήσιο διαχειριστικό κόστος ύψους 0,7% του δανείου και δανείζοντας περίπου 6δις δολάρια ΗΠΑ το χρόνο.
3. Τη Διεθνή νομισματική και χρηματοοικονομική επιτροπή η οποία αναζητά κεφάλαια χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων στην ιδιωτική αγορά και αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα των αναπτυσσόμενων χωρών.
4. Την υπηρεσία πολυμερούς εγγύησης επενδύσεων η οποία παρέχει εγγυήσεις για την πραγματοποίηση επενδύσεων
5. Το Διεθνές Κέντρο Διευθέτησης Επενδυτικών Διενέξεων, το οποίο διευκολύνει την επίλυση διαφορών γύρω από επενδύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και των ξένων επενδυτών.
Μια εκ των περιπτώσεων όπου η Παγκόσμια τράπεζα χρηματοδότησε την Ελλάδα κατόπιν αιτήματος της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης και ελάχιστοι γνωρίζουν ήταν αυτή της παραγωγικής ανασυγκρότησης στην περιοχή του Εβρου..Ενα χρηματοδοτικό πρόγραμμα 15ετους διάρκειας με 3ετη περίοδο χάριτος ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων και με επιτόκιο περί του 11%  όπου συμπεριλάμβανε έργα υποδομών και την επέκταση του εργοστασίου ζάχαρης στην περιοχή της Ορεστιάδος..Από το εν λόγω ποσό διατέθηκε σύμφωνα πάντα με το κάτωθι έγγραφο από την παγκόσμια τράπεζα δάνειο ύψους περί των 10 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να επεκταθεί η παραγωγική μονάδα επεξεργασίας ζαχαρότευτλων..
Το εν λόγω δάνειο σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα θα αποπληρώνονταν από το Ελληνικό δημόσιο το 1995..Οπως όμως όλοι μας γνωρίζουμε η απαξίωση της εν λόγω βιομηχανίας ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και σήμερα 30 χρόνια μετά ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο αποδεικνύοντας ακόμη μια φόρα τις εγκληματικές πολιτικές των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων όπου χρεώνανε το Ελληνικό δημόσιο και παράλληλα καταστρέφανε την παραγωγική βάση της χώρας.
Προφανώς το εν λόγω δάνειο είναι ένα από τα πολλά που προστέθηκε στο τεράστιο ύψος του δημοσίου χρέους που καλούμαστε να πληρώσουμε σήμερα ως Ελληνες φορολογούμενοι και παράλληλα να παρακολουθούμε την απαξίωση της εν λόγω βιομηχανίας ζάχαρης..
Τα ερωτήματα πολλά και αμείλικτα για την απόδοση ευθυνών ειδικά σε μια περιοχή όπως αυτής του Εβρου όπου η εν λόγω βιομηχανία ηταν μοχλός ανάπτυξης και γύρω από αυτήν χρηματοδοτήθηκαν από την παγκόσμια τράπεζα πρόσθετα κεφάλαια που διατέθηκαν σε υποδομές αγροτικής καλλιέργειας και σήμερα απαξιώνονται πλήρως από τις πολιτικές των τελευταίων ετών..
ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ (ΕΔΩ)
Ομως ακόμη και σήμερα η παγκόσμια τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο χρηματοδότησης της εν λόγω βιομηχανίας προκειμένου να επαναλειτουργήσει και να δώσει τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία και οικονομία ειδικά σε μια περίοδο όπου το τραπεζικό σύστημα στερεί βασικές και θεμελιώδεις λειτουργίες του παραβιάζοντας κάθε έννοια ύπαρξης του..Αλλωστε το πρόσφατο παρελθόν μας το απέδειξε εμπράκτως αρκεί αυτή την φορά να μην επαναληφθούν οι ίδιες εγκληματικές πολιτικές.
ΛΕΛΙΑΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΤΟ 1977 Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις