Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Η απάντηση του Ελληνικού Στρατού στην τουρκική άσκηση βίαιης διέλευσης του Έβρου: «Είμαστε έτοιμοι – Περιμένουμε στις όχθες να σας θερίσουμε»!

Απάντηση στην άσκηση που διεξήγαγαν οι Τούρκοι στον Έβρο για την διέλευση του ποταμού και με προφανή στόχο τα ελληνικά εδάφη δίνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: «Είμαστε έτοιμοι και σας περιμένουμε». Η διάταξη δυνάμεων του ελληνικού Στρατού είναι αμυντική στον Έβρο, χωρίς να

σημαίνει πως δεν υπάρχει η δυνατότητα και περάσουν και απέναντι.
Το προηγούμενο διάστημα έγιναν πολλές ασκήσεις από μονάδες Τεθωρακισμένων, Πεζικού και Πυροβολικού στον Έβρο με αεροπορική υποστήριξη και κάλυψη, πρόσφατα μετέβη στην περιοχή ο Πάνος Καμμένος και επιθεώρησε τις εκεί ελληνικές δυνάμεις, ενώ όπως με νόημα ανέφεραν πηγές του Πενταγώνου στο «ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ», «οι Τούρκοι θα λάβουν την απάντηση τους τις επόμενες ημέρες».
Προφανώς η ανώτατη αυτή πηγή εννοούσε πώς προγραμματίζεται κάποια μεγάλη άσκηση-απάντηση στην Τουρκία, αν και οι δραστηριότητες των μονάδων του Έβρου είναι πολύ τακτικές και τα σχέδια συγκεκριμένα. Γνωρίζουν οι επιτελείς του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ πώς μαζί με το Αιγαίο ο φόβος εισβολής προέρχεται και από τον Έβρο. Αυτό άλλωστε περιγράφονταν στο τουρκικό σχέδιο «Βαριοπούλα».
Οι ίδιες πηγές δίνουν ωστόσο και μία άλλη ερμηνεία στην τουρκική άσκηση βίαιης διέλευσης του Έβρου. Αυτή ότι το κάνουν για λόγους εντυπώσεων. Οι Τούρκοι έχουν τους τελευταίους μήνες «αδειάσει» τον Έβρο από δυνάμεις τεθωρακισμένων και πυροβολικού με σκοπό να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους στην Συρία. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο Πεντάγωνο.
Γενικότερα η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, στον Έβρο και στην κυπριακή ΑΟΖ συνδέεται με τις αποτυχία στο Αφρίν και τα φέρετρα που φθάνουν στην Τουρκία από το μέτωπο με τους Κούρδους. Επιχειρούν έτσι να εξάγουν την κρίση δυτικά.
Σκηνικό πολέμου στον Έβρο. Τούρκικα άρματα μάχης, καθώς και δυνάμεις του στρατού πέρασαν τις όχθες του ποταμού στα σύνορα με την Ελλάδα, στο πλαίσιο άσκησης για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Αυτό ήταν το σενάριο της άσκησης που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Σαράντα εκκλησιές στην Ανατολή Θράκη κοντά στον Έβρο και περιελάμβανε την διέλευση του ποταμού σε γείτονα χώρα.
Χθες λοιπόν η  55η τουρκική διοίκηση Μηχανικού της ομώνυμης Ταξιαρχίας δημοσίευσε φωτογραφίες από άσκηση προσομοίωσης διάβασης του ποταμού Έβρου, σε λίμνη με την ευρεία  συμμετοχή 197 Τούρκων στρατιωτικών και 61 στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων  ΤΟΜΑ και αρμάτων μάχης.
Ο διοικητής του 5ου Σώματος,  στρατηγός Gürsel Yüz,  και ο επικεφαλής 55ος της διοίκησης  Μηχανικού των Τούρκων Πεζοναυτών συνταγματάρχης Cihan Uzun, ήταν παρόν στην άσκηση .
 Το 5ο Σώμα Στρατού (τουρκικά: 5. Kolordu) είναι σχηματισμός του τουρκικού στρατού. Η διοίκηση του 5ου Σώματος Στρατού (5’nci Kolordu Komutanlığı) εδρεύει στην Τυρολόη και υπάγεται στην 1η Στρατιά.
Η απάντηση του Ελληνικού Στρατού στην τουρκική άσκηση βίαιης διέλευσης του Έβρου: «Είμαστε έτοιμοι – Περιμένουμε στις όχθες να σας θερίσουμε»! - Εικόνα5
Η απάντηση του Ελληνικού Στρατού στην τουρκική άσκηση βίαιης διέλευσης του Έβρου: «Είμαστε έτοιμοι – Περιμένουμε στις όχθες να σας θερίσουμε»! - Εικόνα6
Η απάντηση του Ελληνικού Στρατού στην τουρκική άσκηση βίαιης διέλευσης του Έβρου: «Είμαστε έτοιμοι – Περιμένουμε στις όχθες να σας θερίσουμε»! - Εικόνα7
Η απάντηση του Ελληνικού Στρατού στην τουρκική άσκηση βίαιης διέλευσης του Έβρου: «Είμαστε έτοιμοι – Περιμένουμε στις όχθες να σας θερίσουμε»! - Εικόνα8
Η απάντηση του Ελληνικού Στρατού στην τουρκική άσκηση βίαιης διέλευσης του Έβρου: «Είμαστε έτοιμοι – Περιμένουμε στις όχθες να σας θερίσουμε»! - Εικόνα9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις