Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Εξελίξεις: Λύση-«πακέτο» μέχρι το καλοκαίρι σε Σκοπιανό και Αλβανικό ζήτημα

Του Άρη Δημόπουλου
Αποφασισμένη να κλείσει όλα τα εθνικά θέματα μετά οποιασδήποτε λύσης είναι η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστεράς», αγνοώντας πλήρως την βούληση των Ελλήνων που σε καμία περίπτωση δεν

είναι πρόθυμοι να συναινέσουν σε αποδοχή του Τσάμικου ζητήματος ή στον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια.
Κι όμως, υπό την πίεση των Βρυξελλών, η ελληνική κυβέρνηση είναι πιο έτοιμη από ποτέ να συμβιβαστεί σε δύο πολύ μεγάλα εθνικά ζητήματα, αναζητώντας μία λύση-«πακέτο» έως τις αρχές του καλοκαιριού.
Αυτό προκύπτει αρχικά τόσο από τις εξαγγελίες κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα (βλ.Κοτζιά) όσο και από την στάση της Ε.Ε.
Το δεύτερο πρόκειται και για την είδηση της ημέρας, καθώς μετά την…»ανακουφισμένη και χαρούμενη» Μέρκελ, έρχονται απευθείας οι Βρυξέλλες για να πιέσουν σε μία λύση «κοινής αποδοχής» για τα Δυτικά Βαλκάνια και δη την Αλβανία.
Όπως σας έχουμε ενημερώσει τις τελευταίες μέρες μέσα από το el.gr, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ αρχίζουν και συζητούν την επέκτασή τους στα Δυτικά Βαλκάνια, με απώτερο στόχο την….σταθεροποίηση της πυριτιδαποθήκης βόρεια της Ελλάδας. Τέτοιες χώρες είναι το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και φυσικά τα Σκόπια.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη-μέλη σύντομα, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων» με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, είπε ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση, στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
«Οι πολίτες αυτών των χωρών αξίζουν αυτήν την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες εφήρμοσαν στο παρελθόν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι απέκτησαν το δικαίωμα για ένα τέτοιο βήμα. Η Αλβανία για παράδειγμα έκανε μεγάλες προόδους στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος», πρόσθεσε ο κ. Χαν.
Βλέπουμε πως οι Βρυξέλλες επιζητούν την «1+1 λύση» για Σκόπια και Αλβανία, θέματα για τα οποία η Ελλάδα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.
Τίρανα και Σκόπια βρίσκονται επί ποδός, όντας έτοιμα να συμβιβαστούν με την Ελλάδα.
Το ζήτημα είναι πως η Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν έχει λόγο να συμβιβαστεί με καμία από τις δύο χώρες, μιας και οι απαιτήσεις τους είναι γνωστές.
«Τσάμικο» ζήτημα ακόμη και με αποζημιώσεις από την Ελλάδα επιζητά ανοικτά πλέον ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα  Τον όρο «Μακεδονία» θέτουν οι Σκοπιανοί ως βάση της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό, κάτι που όχι μόνο πέτυχαν, αλλά έχουν πάρει και το μεγάλο «ναι» από την Αθήνα
Θυμηθείτε:
Θα το δεχτεί και αυτό η Αθήνα;

ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ (ΕΔΩ)
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις