Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018

Εκσυγχρονισμός F-16: Πόσο θα εμπλακεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία αν προχωρήσει το πρόγραμμα;

Η μηνιαία σύσκεψη εκπροσώπων της αμυντικής βιομηχανίας χθες στη ΓΔΑΕΕ, συνέπεσε με την άφιξη της βελτιωμένης πρότασης
των Αμερικανών για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Τα οικονομικά δεδομένα της πρότασης δεν φαίνεται να ικανοποιούν την ελληνική πλευρά, όπως έγραψε το Militaire.gr και η τύχη του προγράμματος θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στη συνάντηση της 26ης Φεβουαρίου, μεταξύ ελληνικής και αμερικανικής αντιπροσωπείας.
Όμως ένα σημείο που κάνει το κλίμα βαρύ για το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού, είναι ότι η πρόταση εκτός από την ΕΑΒ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εμπλοκή άλλων αμυντικών εταιρειών στο πρόγραμμα. Υπάρχουν αρκετές που θα μπορούσαν να αναλάβουν σημαντικό έργο στο μοναδικό μεγάλο πρόγραμμα που αυτή τη περίοδο ενδέχεται να “τρέξει” στην Ελλάδα.

Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή σύσκεψη και στο τραπέζι “έπεσαν” παραδείγματα πολλών άλλων χωρών οι οποίες σε ανάλογα προγράμματα έχουν επιβάλλει όρους που διασφαλίζουν συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας τους στο μέγιστο βαθμό.

Είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 μπορεί να αποτελέσει ένα είδος “αναπνευστήρα” για κάποιες από τις ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, οι οποίες έχουν κατορθώσει με δυσκολία να παραμείνουν εν ζωή όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Αν το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού προχωρήσει θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα αλλά και τις απαιτούμενες δυνατότητες να συμμετάσχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις