Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ιταλία Στέλνει Φρεγάτα Για Την Προστασία Του Γεωτρύπανου Της ΕΝΙ Από Τον Τουρκικό Στόλο

Κλιμακώνεται η κρίση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με αφορμή την τουρκική «πειρατεία» στο ιταλικό γεωτρύπανο
SAIPEM 12000 με αποτέλεσμα η Ιταλία να στέλνει μία φρεγάτα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έχει αναπτυχθεί ο τουρκικός στόλος, όπως αναφέρουν πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ

Η συγκεκριμένη φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ηδη ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ και να προσεγγίσει το ιταλικής ιδιοκτησίας γεωτρύπανο, αλλά χωρίς να έχειι-ακόμα-άδεια να ανοίξει «πυρ», αν τα τουρκικά πλοία επιχειρήσου να εμποδίσουν τον πλου του σκάφους.

Πιθανότατα πρόκειται για την φρεγάτα ITS Aviere F583, η οποία εισήλθε σε υπηρεσία το 1984.

Η Τουρκία, εξέδωσε νέα NAVTEX, με την οποία καλύπτει συνολικά θαλάσσια περιοχή έκτασης 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το σύνολομ της περιοχής της γεώτρησης και θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου.

Στην ή στην ευρύτερη περιοχή της κρίσης βρίσκονται οι τουρκικές φρεγάτες, TCG Gediz, TCG Barbaros , TCG Kalkan, TCG Mizrak, TCG Bora και TCG Meltem, το πλοίο ανεφοδιασμού TCG Akar, καθώς και τέσσερα υποβρύχια.

Στην Κύπρο ο Ν.Aναστασιάδης διαβεβαιώνει ότι «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, και την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ, Σάιπεμ 12 χιλιάδες, να φτάσει στο τεμάχιο 3».

Γίνονται χειρισμοί για αποτροπή οποιασδήποτε κρίσης, λέει ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Το ζητούμενο είναι η πραγματοποίηση της γεώτρησης και όχι απλά οι διεθνείς ανακοινώσεις» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Γιατί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εκτελεστικού Διευθυντή της ΈΝΙ για τον Οικόπεδο «Καλυψώ» τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα 6-8 ή και περισσότερα τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του pronews.gr

Ολα αυτά ενώ σκηνικό έντασης στήνεται από τους Τούρκους και στο Αιγαίο, όπου τα μεσάνυχτα τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, ενώ τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και ο Ρ.Τ Ερντογάν εκτόξευσε εμπρηστικές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις