Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Γαλλικό και ιταλικό μπλόκο στον Σουλτάνο -Στέλνουν πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ

Στο τι θα επιλέξει τελικά να κάνει το πλωτό τρυπάνι της Ιταλικής ΕΝΙ στο επίμαχο οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ, είναι το ποιοτικό στοιχείο στην εξέλιξη της
Ελληνοτουρκικής και Κυπροτουρκικής διελκυστίνδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τυχόν υπαναχώρηση του Ιταλικού κολοσσού, θα σήμαινε νίκη επικοινωνιακή άλλα και επί της ουσίας για την Άγκυρα καθώς θα δημιουργούσε τετελεσμένα υπέρ της στον τομέα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα αποδίδουν την Τουρκική στάση όχι μόνο στη δύσκολη θέση που (κατά την εκτίμησή τους) βρίσκεται η Άγκυρα λόγω Αμερικανικής στήριξης στο Κουρδικό YPG και του αναποτελεσματικού αγώνα με απώλειες στο Αφρίν, αλλά και στην στρατηγική επιλογή επιλογή των Τούρκων να επιβάλλουν την παρουσία τους στα ενεργειακά πεδία της Κύπρου.

Γαλλικό και ιταλικό μπλόκο στον σουλτάνο

Στο επίμαχο οικόπεδο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εκδηλώσουν παρουσία τις επόμενες ώρες με πολεμικά σκάφη Παρίσι και Ρώμη σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν δια της παρουσίας τους το πλωτό τρυπάνι που εμποδίσει η Άγκυρα να φτάσει στο σημείο της γεώτρησης. Ωστόσο παραμένει ζητούμενο αν μετά την λήξη της Τουρκικής ΝΟΤΑΜ (22/7) τελικά το τρυπάνι «Saipem» θα φτάσει στη θέση του.

Διπλωματικός πυρετός

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, πριν την αναχώρησή του για την Άγκυρα (προκείμενου να συναντήσει εκεί τον υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ) ενημερώνεται συνεχώς τα τελευταία 24ωρα για τις διαθέσεις της Αθήνας. Όχι μόνο σε σχέση με τον ενεργειακό χάρτη που χαράσσεται στα Βαλκάνια και την Ανατολική μεσόγειο, αλλά και για τις διαθέσεις της στα Ελληνοτουρκικά, όπου έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αλλά θα απαντήσει σε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από την απέναντι πλευρά. Εξ’ άλλου δεν είναι η πρώτη φορά. Και πριν από περίπου έναν χρόνο οι ΗΠΑ είχαν λειτουργήσει πυροσβεστικά στο παρασκήνιο, σε ανάλογη κατάσταση.

Οι κινήσεις Ερντογαν 

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερτνογάν φροντίζει να μην αφήνει αναπάντητα ερωτήματα για το ότι στοχεύει να ακυρώσει κάθε ελληνική πρωτοβουλία εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να περιορίζεται στο κεντρικό Αιγαίο και τα Ίμια.
Συνάντησε στην Τουρκία τον ευρισκόμενο σε διαπραγματεύσεις Ζόραν Ζάεφ και του συνέστησε να μην αποδεχτεί ονομασία που θα συζητήσουν οι Έλληνες στο πλαίσιο αναζήτησης λύσης. Λίγο νωρίτερα είχε αναθερμάνει τις Βουλγαροτουρκικές σχέσεις με αφορμή την ανακαίνιση της ιστορικής για την Σόφια εκκλησίας της Βουλγαρικής εξαρχίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ πιθανόν περιμένει και το αποτέλεσμα που διαφαίνεται στη συζήτηση μεταξύ Αθήνας Τιράνων για την οριοθέτηση χωρικών υδάτων.

Το γεωπολιτικό σκάκι Ερντογάν δεν περνά απαρατήρητο και μέσω διπλωματικών επαφών και πρωτοβουλιών η Αθήνα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη συνέχεια του σχεδιασμού της.

Σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η επίσκεψη Γιλντιρίμ στη Γερμανία και η συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός διοατηρεί ανοιχτό δίαυλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις