Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Η Ιαπωνία εξέφρασε διαμαρτυρία στη Ρωσία, λόγω των στρατιωτικών ασκήσεων στο νησιά Kuriles

© RIA Novosti / Pavel Lvov Ρώσος στρατιώτης κατά την διάρκεια των ασκήσεων.Φωτογραφία αρχείου
Τόκιο, 7 Φεβρουαρίου – RIA Novosti, Οι Ξένια Naca. Η Ιαπωνία εξέφρασε τη διαμαρτυρία της  στη Ρωσία, σε σχέση με την έναρξη των ασκήσεων για την
αντιμετώπιση   παρανόμων  ενόπλων σχηματισμών στα Νότια Νησιά  των Kurileς που  το Τόκιο,  τα αποκαλεί  «βόρεια εδάφη». Αυτό ανακοινώθηκε από τον Ιάπωνα Υπουργό Εξωτερικών Taro Kono.
«Αυτές  (οι ασκήσεις  – Ed.) θα οδηγήσουν  στην ενίσχυση της  στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στα τέσσερα βόρεια νησιά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της χώρας μας και είναι λυπηρό», είπε η υπουργός, τονίζοντας ότι στην   Ρωσική πλευρά μεταφέρθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μέσω της διπλωματικής οδού.
Την Τρίτη στα  νησιά Kuriles  ξεκίνησαν οι ασκήσεις  για την καταπολέμηση παράνομων ενόπλων δυνάμεων. Χρησιμοποιούνται δύο χιλιάδες στρατιώτες της ανατολικής στρατιωτικής περιοχής (SOC) και περίπου 500 μονάδες του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων και ελικοπτέρων Mi-8 АМТШ. Προβλέπεται η ομάδα επίθεσης με ελικόπτερα να προσγειωθεί σε ένα από τα νησιά των Kuriles.
Ο Τάρο Κόνο σημείωσε ότι το θέμα των δεν αναφέρθηκε χθες στη συνάντηση των Υφυπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ιαπωνίας, Ιγκόρ Μοργκούλοφ και Τάκε Μορί, που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο και αφιερώθηκε στη συζήτηση των κοινών οικονομικών δραστηριοτήτων στα  Νότια νησιά των  Kuriles,   οι πληροφορίες σχετικά με τις ασκήσεις επιβεβαιώθηκαν μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Ενώ ο Kono υπαινίχθηκε ότι οι ασκήσεις δεν επηρέασαν τα σχέδια του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Shinzo Abe να επισκεφθεί τη Ρωσία το Μάιο του τρέχοντος έτους.
«Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, ο  (Πρωθυπουργός) θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη στη Ρωσία», δήλωσε ο Υπουργός.
Η Ιαπωνία, ζητά την κυριαρχία  των νησιών Etorofu, Kunashiri, Shikotan και Habomai και ελπίζει  να συμβάλει στην επίλυση του  εδαφικού  ζητήματος  με τη Ρωσία μέσω της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Για την  επιστροφή των τεσσάρων νήσων το Τόκιο νωρίτερα είχε θέσει  όρο για τη σύναψη συνθήκης ειρήνης με τη Μόσχα, ο οποίος τέθηκε μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και δεν υπογράφηκε ποτέ.
Η θέση της Ρωσίας είναι ότι οι  νότιες  Kuriles έγιναν μέρος της ΕΣΣΔ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η κυριαρχία της Ρωσίας πάνω τους, η οποία  έχει αντίστοιχη διεθνή νομική διατύπωση, δεν αμφισβητείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις