Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018

«Igla » για το ISIL *. Ποιος παρέχει στους τρομοκράτες αντιαεροπορικά συγκροτήματα πυραύλων

© AFP 2018 / Mahmoud Taha Αντάρτες της Συρίας με MANPADS στα περίχωρα του Χομς
Στον τομέα του κατάρριψης  του Ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-25 στη Συριακή επαρχία Khama οι ειδικές δυνάμεις δουλεύουν.

Ο στόχος τους είναι να ανακαλύψουν τις λεπτομέρειες για το  φορητό σύστημα αντιπυραυλικού  βλήματος, από το οποίο καταρρίφθηκε. Όπως ανέφερε την Τρίτη από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ο πιλότος Roman Filippov πριν από την εκτόξευση του κατάφερε να αναφέρει ότι δέχτηκε επίθεση από πύραυλο. Σχετικά με το ποιος και πως προμηθεύει τα MANPADS τους Σύριους Τρομοκράτες, στο υλικό του RIA Novosti.
Κινητά τρόπαια
Φορητά αντιαεροπορικά  συγκροτήματα πυραύλων εμφανίστηκαν στη Συρία από την  αρχή των εχθροπραξιών μεγάλης κλίμακας. Η πρώτη επιτυχημένη επίθεση καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2012, οι μαχητές κατέστρεψαν ένα ελικόπτερο Mi-8 των κυβερνητικών στρατευμάτων. Οι περισσότεροι τρομοκράτες έχουν χρησιμοποιήσει MANPADS σοβιετικής και ρωσικής παραγωγής – φωτογραφίες και βίντεο από τη ζώνη των συγκρούσεων που οι μαχητές παρουσιάζονται  με τα συγκροτήματα «Igla» και «Strela» με διάφορες τροποποιήσεις. Λόγω των σοβιετικών συγκροτημάτων έχουν καταρριφθεί  τουλάχιστον τρία ελικόπτερα Mi-8, δύο μαχητικά ένα  MiG-21 και ένα  MiG-23, ένα βομβαρδιστικό   su-22  και ένα εκπαιδευτικό μαχητικό  αεροσκάφος  L-39.  Τα  MANPADS  υπάρχουν  σε διάφορες ομάδες του  «ισλαμικού  κράτους» *, και στις μετριοπαθείς ομάδες της  αντιπολίτευσης.
Με χιλιάδες σοβιετικά και Ρωσικά  MANPADS  ήταν οπλισμένες οι Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, είναι πιθανό ότι ορισμένα  από αυτά  καταλήφθηκαν από τρομοκράτες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικά MANPADS στα οπλοστάσια των ανταρτών μπορεί να προέρχονται από τη Λιβύη. Μετά την ανατροπή του καθεστώτος  του Καντάφι λεηλατήθηκαν  τα μεγαλύτερα οπλοστάσια. Το φθινόπωρο του 2011 στα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρθηκε ότι από τις  αποθήκες του στρατού της Λιβύης εξαφανίστηκαν περίπου 20 χιλιάδες S-300 αντιαεροπορικοί πύραυλοι,  εκατοντάδες MANPADS μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό.
Το «Strela» και το «Igla» θα μπορούσαν να μπουν στη ζώνη διένεξης από την Ανατολική  Ευρώπη. Ένα μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ένας βετεράνος της RAF, ο  Ιγκόρ Μόροζοφ, επισημαίνει τη δυνατότητα του λαθρεμπορίου MANPADS από την Ουκρανία. «Το φθινόπωρο σε μια στρατιωτική αποθήκη στην Kalynivka συνέβη μια  πυρκαϊά τέτοιων καταστροφικών όπλων που  το επίσημο ουκρανικό καθεστώς  δεν απέκλεισε το γεγονός ότι ήταν ειδικά οργανωμένη για να κρύψει την κλοπή εκατοντάδων όπλων τότε χωρίς τη συγκατάθεση των ουκρανικών αρχών και  μέσω διαφόρων λαθρεμπόρων  θα μπορούσαν  να πέσουν  στα χέρια των τρομοκρατών στην Συρία », – δήλωσε ο Μόροζοφ.

Κάτω από την υποψία της  στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας  με τρομοκράτες επανειλημμένα ήρθε η Βουλγαρία, η οποία συνεχίζει να παράγει όπλα που αναπτύχθηκαν  στην ΕΣΣΔ.
Συγκεκριμένα, το εργοστάσιο VAZ στο Sopot με άδεια  κυκλοφορούν   MANPADS    «Strela-2M», «Strela-3» και «Igla-1».
«Ο κύριος προμηθευτής όπλων για όλες τις ομάδες της Συρίας  που πολεμούν εναντίον του Άσαντ, είναι η Βουλγαρία. — είπε στο  RIA novosti ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου πολιτικής και στρατιωτικής ανάλυσης Αλεξάντρ Khramchikhin — Εκεί  πολύ ενεργά να παράγουν και  πωλούν όπλα στη Μέση Ανατολή, σχεδόν δεν το  κρύβουν  αυτό».
Κατασκευάζεται και στην Κίνα
Στους  Σύριους  μαχητές δεν βρέθηκαν   μόνο Ρωσικά  MANPADS. Στις αρχές Μαρτίου του 2013 κοντά στη Λατάκια, ένα Συριακό ελικόπτερο Mi-8 καταρρίφθηκε από το κινεζικό συγκρότημα FN-6. Αυτό το  MANPADS  εγκρίθηκε από τον κινεζικό στρατό στις αρχές του 2000, και αναφέρεται στα συγκροτήματα χαρακτηριστικών τρίτης γενιάς, το οποίο είναι συγκρίσιμο με το ρωσικό συγκρότημα «Igla-1».
Το FN-6 είναι ικανό να καταστρέψει τους στόχους του αέρα σε  εύρος  5,5 και σε ύψος 3,5 χιλιομέτρων. Η πορεία  με τον οποία το σύμπλεγμα έφθασε από την Κίνα προς τη Συρία, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν ήταν εύκολη.
«Η Κίνα έχει προμηθεύσει αυτές τις εγκαταστάσεις στο Σουδάν, στην πορεία τους  προφανώς αγοράστηκαν στο Κατάρ και στάλθηκαν  σε μαχητές στη Συρία -είπε στο RIA Novosti ο διευθυντής κέντρου  στρατηγικών Σπουδών Ιβαν Konovalov.
Ήδη ,  τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ φοβούνται ότι MANPADS θα είναι στα χέρια των τρομοκρατών και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ωστόσο, για την Κίνα, το ζήτημα του πολιτικού καθεστώτος για την προμήθεια όπλων ήταν πάντα δευτερεύον: το κυριότερο είναι να εισέλθει σε μια νέα αγορά. «
CC0 / Battlesnake1 / FN-6 MANPADS

 Υπάρχουν πολύ εξωτικά προϊόντα στο οπλοστάσιο των μαχητών. Για παράδειγμα, από την  Βόρεια Κορέα το  φορητό σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων HT-16PGJ – ένας κλώνος των σοβιετικών MANPADS «Igla-1». Προφανώς, αυτά τα συγκροτήματα κατασχέθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις στις αποθήκες – το 2004. Δαμασκός έχει αποκτήσει αρκετές δεκάδες HT-16PGJ  από την Βόρεια Κορέα.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμη τα MANPADS των χωρών του ΝΑΤΟ, στους μαχητές της Συρίας. Παρόλα αυτά, οι Αμερικανοί κατηγορούνται τακτικά για την παροχή συστημάτων αεροπορικής άμυνας σε ελεγχόμενες ομάδες. Στα μέσα Ιανουαρίου, τα Αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο μιας μυστικής συμφωνίας έδωσαν στους  Κούρδους που  αγωνίζονται στην Συριακή περιοχή της Afrin, μια μεγάλη αποστολή αντιαεροπορικών  πυραυλικών συστημάτων. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι μαχητές του Συριακού Ελεύθερου Στρατού, σύμφωνα με αυτούς, αποκρούστηκαν από τους Κούρδους  με  MANPADS «Igla».  Ίσως αυτά ήταν ακριβώς τα συγκροτήματα που έλαβαν οι Κούρδοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Εάν οι Αμερικανοί αρχίσουν  να προμηθεύουν τους « Stinger», θα προκαλέσουν ένα τεράστιο σκάνδαλο – λέει ο Ιβάν Konovalov -. Ως εκ τούτου, είναι πιο εύκολο να προμηθεύσουν  τους  μαχητές  με σοβιετικά όπλα, τα οποία τώρα αγόρασαν  και που  κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν  να αγοράζουν από την Ανατολική Ευρώπη
Σοβιετικά όπλα στην Μέση Ανατολή είναι πολλά και εύκολα να χαθούν.»
Αλλά οι Αμερικανοί, όπως ήταν αναμενόμενο, κατηγορούν κατηγορηματικά τις προμήθειες των MANPADS σε Σύριους μαχητές.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρέχουν σε συμμαχικές δυνάμεις όπλα γης αέρα και δεν προτίθενται να το κάνουν στο μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Eric Pahon.
* Το ισλαμικό κράτος είναι μια οργάνωση που απαγορεύεται στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις