Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ! ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ - Συμφωνία αποκλιμάκωσης - «Τα ελληνικά πλοία δεν θα πλησιάσουν τα Ιμια και τα τουρκικά θα αποχωρήσουν σταδιακά»

Προς αποκλιμάκωση, ειδικά μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ, οδεύει η κατάσταση με μια (συνήθη...) υποχώρηση της κυβέρνησης στην παραλίγο βύθιση του άοπλου
ελληνικού σκάφους του Λιμενικού στα Ιμια, από οπλισμένο τουρκικό πλοίο.
Της αμερικανικής παρέμβασης ακολούθησε επικοινωνία του Α.Τσίπρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό (αλλά όχι ομόλογό του, αφού ο πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν απαξίωσε να μιλήσει μαζί του) Μ.Γιλντιρίμ και συμφωνήθηκε να μην πλησιάσουν τα ελληνικά πλοία στα Ιμια και να αποχωρήσουν σταδιακά τα τουρκικά.
Η αλήθεια είναι ότι ο Α.Τσίπρας, πέρα από τα "απολύτως αναγκαία", δηλαδή την αύξηση της ετοιμότητας της διακλαδικής "Δύναμης Δ", δεν έδωσε έγκριση για "τίποτα περισσότερο".
Μάλιστα συμφωνήθηκε (όσο αστείο και αν ακούγεται μετά από τέτοιας έκτασης επαναλαμβανόμενο επεισόδιο) "η εντατικοποίηση των συνομιλιών για λήψη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης".
Tα τουρκικά πλοία έχουν αρχίσει, ήδη, να μειώνουν την παρουσία τους γύρω από τα νησιά.
Σχετικό του κλίματος εκτόνωσης είναι η ανακοίνωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σε όσα πρωτοφανή και προκλητικά ανακοίνωσε το τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με το θέμα των Ιμίων,
«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».
Η ανακοίνωση είναι ενδεικτική της ελληνικής αμυντικής στάσης και διάθεσης της Αθήνας να αποκλιμακωθεί η κρίση. Η απάντηση είναι κάτι παραπάνω από ήπια.
Ταιριάζει στην παροιμία «Άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε»...
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι ο γ.γ. του υπουργείου προχώρησε σε διάβημα για τις νήσους Ίμια (Καρντάκ) κσι ανακοίνωση  για τα σημερινά γεγονότα.
Δυστυχώς για ακόμη μια φορά το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών παραπληροφορεί την κοινή γνώμη και διαστρεβλώνει τα γεγονότα όπως συνηθίζει να κάνει.
Η πραγματικότητα είναι πως το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου εχθές το βράδυ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τους επικίνδυνους ελιγμούς σκάφους του ΛΣ γύρω από τις νησίδες Καρντάκ, οι οποίες ανήκουν στην Τουρκία, προειδοποιώντας ότι εάν οι ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις συνεχίσουν την παρουσία τους στην περιοχή αυτό δε θα γίνει ανεκτό.
Παράλληλα έγινε σαφές ότι οι ελληνικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις επικίνδυνες δραστηριότητές τους στην περιοχή για το καλό και των δύο χωρών».
Πηγές της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας την συμφωνία Τσίπρα- Γιλντιρίμ τόνιζαν: «Η ΝΔ θεωρεί θετικές τις ενέργειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του, κάτι αυτονόητο: Ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ιμια είναι ελληνικά, κάτι που απέφυγε να τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον κ. Γιλντιρίμ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις