Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Σκάνδαλο NOVARTIS: Πώς το FBI «φαρμάκωσε» το πολιτικό μας σύστημα Ποιοί πολιτικοί βρίσκονται στο «κάδρο». ΟΙ Έλληνες που «κελάηδησαν» στο FBI καίγοντας 10+1 πολιτικούς, 4.000 γιατρούς και στελέχη των υπηρεσιών Υγείας

  • Το ιστορικό της έρευνας
  • Οι εμπλεκόμενοι
  • Τα έγγραφα που "καίνε"
  • Το ξεσκόνισμα των λογαριασμών
  • Ψάχνουν "μαύρο χρήμα"
  • Ο ρόλος του FBI
  • Ο κίνδυνος παραγραφής
Ο πολιτικός σεισμός που προκαλεί η υπόθεση Novartis έχει αφετηρία την έρευνα που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές αρχές από το 2014, για τη μητρική εταιρεία, που έχει έδρα τις ΗΠΑ.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές στοχευμένες έρευνες, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και από το FBI και τις δικαστικές αρχές για την ποινική αξιολόγηση των συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει για τη Novartis, στα οποία εντοπίστηκε και η ελληνική παράμετρος. Τα στοιχεία "δέθηκαν" με τη συνεργασία των αρχών των δύο χωρών και με τις καταθέσεις δύο προστατευμένων μαρτύρων "κλειδιά".   
Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία που έχουν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές, έχουν προέλευση καθώς και τη «σφραγίδα» των αμερικανικών αρχών, που δύσκολα επιδέχονται αμφισβήτηση και καταλογισμό σκοπιμοτήτων.
Χθες το απόγευμα η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης παρέδωσαν μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Μεταξύ των προσώπων που τελούν υπό διερεύνηση είναι 10 πολιτικά πρόσωπα Πρωθυπουργοί και υπουργοί τα οποία κατά πληροφορίες, είναι: Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμένος και οι υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης.
Παράλληλα, στη Βουλή αποστέλλονται για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και αναφορές σε βάρος του Παναγιώτη Κουρουμπλή που διετέλεσε υπουργός Υγείας το πρώτο διάστημα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης δίωξη έχει ασκηθεί και για το ανώτατο στέλεχος της πολυεθνικής για το αδίκημα της δωροδοκίας, στον οποίο έχει απαγορευθεί ήδη η έξοδος από τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα συνεχίζεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς για το σύνολο της υπόθεσης στην προσπάθεια των εισαγγελικών αρχών να διερευνήσουν και να «δέσουν» κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς σε ότι αφορά τους πολιτικούς τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας έχουν ήδη παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Στο πλαίσιο αυτό ξεσκονίζονται τραπεζικοί λογαριασμοί των ίδιων και των συγγενικών τους προσώπων στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, προκειμένου να βρουν «μαύρο χρήμα», ως το προϊόν της ενδεχόμενης δωροδοκίας.
Αυτό σημαίνει, πως αν δεν βρεθεί "μαύρο χρήμα", ακόμη και αν υπάρχουν αποδεδειγμένα αδικήματα, δεν θα καταδικαστούν!
Η ιστορία της υπόθεσης
Το κουβάρι της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας Novartis ξεκίνησε να ξετυλίγεται το 2014 από τις ΗΠΑ, όταν (από ανταγωνιστές της) έφτασαν στις αμερικανικές αρχές πληροφορίες για αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας προκειμένου να προωθήσει τα προϊόντα της στην αμερικανική αγορά αλλά και σε χώρες της εξωτερικού.
Η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αλλά και του FBI που ενεπλάκη στην πορεία, αποκάλυψαν πλήθος παραβάσεων και ένα τεράστιο δίκτυο μέσω του οποίου προωθούνταν τα προϊόντα της εταιρείας στις αγορές, μέσω «δώρων» σε συγκεκριμένα πρόσωπα, πολιτικά ή στελέχη των υπηρεσιών Υγείας.
Σκαλίζοντας την υπόθεση οι αμερικανικές αρχές εντόπισαν ότι παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζονταν και στηνΕλλάδα. Αμέσως ειδοποίησαν τις ελληνικές αρχές για τα ευρήματα των ερευνών. Με την κινητοποίηση των αρχών, δύο Έλληνες, στελέχη της Novartis στα γραφεία της Αθήνας, κατέφυγαν στις αμερικανικές αρχέςκαι αφού εξασφάλισαν το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων, έδωσαν πλήθος στοιχείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο στελέχη της εταιρίας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας - Εταιρικής Ευθύνης παρέδωσαν εκατοντάδες σελίδες με τα αρχεία των δωροδοκιών που πραγματοποίησε η Novartis στην ελληνική αγορά. Στα έγγραφα περιέχονται στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, για στελέχη του κρατικού μηχανισμού, καθώς επίσης και για στελέχη νοσοκομείων και γενικά του κλάδου Υγείας.
Ειδικότερα αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.
Η εισαγγελία διαφθοράς
Μετά το «σήμα» των αμερικανικών αρχών, στα μέσα Δεκεμβρίου του 2016 ξεκινά η έρευνα Εισαγγελέων Διαφθοράς. Η έρευνα είχε διαταχθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών πήγε στις ΗΠΑ όπου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το «ελληνικό σκέλος» της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες. 
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς με τις ΗΠΑ, πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην χώρας μας κλιμάκιο από στελέχη του FBI και των Εισαγγελικών αρχών των ΗΠΑ, προκειμένου να έχουν συνεργασία με τις ελληνικές αρχές επί των νέων στοιχείων που έχουν βρεθεί στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.
Θεωρείται πως η ενημέρωση από το κλιμάκιο του FBI «άναψε» το πράσινο φως για τις διώξεις.
Ο κ. Κοντονής
«Πριν ένα χρόνο είχα αναφέρει ότι το σκάνδαλο NOVARTIS τόσο όσο από οικονομικής όσο και ηθικής πλευράς θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από το σκάνδαλο της Siemens» δήλωσε  χθες το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και συμπλήρωσε επίσης ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο διότι, σε μία περίοδο κρίσης, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούσαν με παράνομο τρόπο και με υπερκοστολογήσεις. Γι αυτό το λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστά διπλάσιας φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ».
Ο κ. Κοντονής ενημέρωσε ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής ενώ είπε ακόμα ότι θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα για να λάβουν τις τελικές τους θέσεις. Τέλος ερωτηθείς για τον πρόεδρο της NΟVARTIS Hellas, ενημέρωσε ότι δεν διώκεται αλλά του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και εξέφρασε την ελπίδα του να μείνει και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις