Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018

“Στα κάγκελα” για τα Kiowa! Ποιοι και γιατί έγιναν έξαλλοι με όσα αποκαλύπτονται για τη προμήθεια!

Σάλος στο χώρο των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών που διαπιστώνουν ότι όσα φοβόντουσαν για την περιβόητη προμήθεια των παροπλισμένων αμερικανικών ελικοπτέρων Kiowa επαληθεύονται μέχρι κεραίας!
Το Militaire.gr εγκαίρως έχει γράψει όχι ένα αλλά πολλά σχετικά άρθρα αντιμετωπίζοντας από το ΓΕΣ την κατηγορία της…εμμονής. Ας δούμε λοιπόν τα πραγματικά στοιχεία για να διαπιστώσουμε ποιος έχει εμμονές…
Σε χθεσινή σύσκεψη που έγινε στη ΓΔΑΕΕ επαληθεύτηκαν μέχρι κεραίας τα εξής εκπληκτικά:
• Ο ελληνικός στρατός θα μπορέσει να επιλέξει τα 70 Kiowa από μια “δεξαμενή” 74 ελικοπτέρων που έχουν απομείνει από τα 500 που οι Αμερικανοί στέλνουν στην πρέσα της καταστροφής. Δεν έχουμε και πολλές επιλογές απόρριψης.
•Τα 47 εκατομμύρια που πληρώσαμε αφορούν την επαναφορά 12 ελικοπτέρων σε κατάσταση που θα τους επιτρέψει να πετάξουν.
•Το κακό είναι ότι καμία ελληνική εταιρεία δεν θα ΄χει την παραμικρή εμπλοκή σ΄ αυτές τις εργασίες. Αμερικανοί θα τις αναλάβουν και θα τις κάνουν στο Βόλο, όπου υποτίθεται θα εκπαιδεύσουν το προσωπικό.
•Τι θα γίνει για τα υπόλοιπα ελικόπτερα πέραν των 12; Στη χθεσινή σύσκεψη ακούστηκε το εξωφρενικό για τα σημερινά δεδομένα και τις άλλες ανάγκες των ΕΔ, ποσό των 100εκατομμυρίων για να “συνέλθουν” και να μπορέσουν κάπως να αξιοποιηθούν. Έστω ως εκαπιδευτικά.
• Τα ελικόπτερα δεν έχουν όλα ασύρματο. Υπάρχουν μόνο 36 ασύρματοι κι αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο είναι ότι οι συγκεκριμένοι ασύρματοι δεν κατασκευάζονται πλέον! Συνεπώς αν ξεπεράσουμε το άλλο μεγάλο πρόβλημα που είναι να βρούμε λεφτά θα πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι τα Kiowa δεν θα ΄χουν όλα τον ίδιο ασύρματο!
• Το πιο παράδοξο που φυσιολογικά “έβγαλε από τα ρούχα τους” τους εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη: το ΓΕΣ που ήταν ο μοναδικός ένθερμος υποστηρικτής αυτής της προμήθειας παραδέχεται ότι υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που μπορούν να αναλάβουν τις τεχνικές εργασίες “ανάστασης” των παροπλισμένων αεροσκαφών. Αλλά δεν έχει απάντηση στο ερώτημα , γιατί δεν εμπλέκονται στο πρόγραμμα και προτιμάται η αμερικανική λύση!
Είχαμε γράψει σε αρκετά από τα άρθρα μας ότι το θέμα των Kiowa θα μας απασχολήσει ξανά. Δεν περιμέναμε ομολογούμε ότι αυτό θα γινόταν τόσο γρήγορα και με τόση ένταση. Όσοι επέμειναν σ΄ αυτή την επιλογή παρά τις σφοδρότατες αντιρρήσεις που είχαν διατυπωθεί θα πρέπει να δώσουν κάποια στιγμή πειστικές απαντήσεις για το πως αυτή η προμήθεια θα δικαιολογήσει τα λεφτά που δόθηκαν αλλά και αυτά που όπως φαίνεται θα απαιτηθούν να δοθούν. Και δεν είναι λίγα. Καθόλου λίγα και θα το αποδείξουμε σε επόμενο άρθρο μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις