Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Στην έκδοση 7ετούς ομολόγου προχωρά το Δημόσιο

Ποιο ποσό στοχεύει να αντλήσει το Δημόσιο από την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου

Στην έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό Δημόσιο. Όπως ανακοινώθηκε το Δημόσιο προσέλαβε για την
κοινοπρακτική έκδοση τις τράπεζες Barclays, BNP Paribas, Citi, J.P. Morgan and Nomura.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Δημόσιο στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δημιουργίας του "αποθεματικού" που πρόκειται να δημιουργήσει.
Η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας καθώς και η τιμολόγηση του νέου ομολόγου αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ώρες.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει κεφαλαιακό απόθεμα έως 19 δις ευρώ για να καλύψει τις πληρωμές χρέους μετά τη λήξη του μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο, κίνηση που θα την βοηθήσει να αυτοχρηματοδοτείται από τις αγορές. Από το 2010 που ξέσπασε η κρίση, η χώρα στηρίζεται αποκλειστικά στα δάνεια διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Έχει λάβει περισσότερα από 260 δις ευρώ από τους επίσημους δανειστές με το χρέος της να προσεγγίζει το 180% του ΑΕΠ.

Το κεφαλαιακό απόθεμα θα λειτουργήσει ως διασφάλιση έναντι των επενδυτών ότι η χώρα θα είναι σε θέση να καλύψει μόνη της τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους για ένα διάστημα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στο Reuters ότι το κεφαλαιακό μαξιλάρι θα καλύπτει τις ανάγκες "για διάστημα αρκετά μεγαλύτερο του έτους". (Full Story)

Η χώρα θα πρέπει να καλύψει 28 δις ευρώ τοκοχρεολυσίων έως τα τέλη του 2019 και μπορεί να καλύψει το ένα τρίτο αυτού με τις τελευταίες δύο δόσεις του τρίτου μνημονίου. Περίπου 9 δις αναμένεται να διατεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τους επόμενους μήνες, ενώ άλλα 9 δις ευρώ σχεδιάζεται να αντληθούν από τις εκδόσεις τριών νέων ομολόγων.

Η Αθήνα επανήλθε στις αγορές το καλοκαίρι με την έκδοση 3ετούς ομολόγου, ενώ τον Νοέμβριο προχώρησε σε ανταλλαγή ομολόγων ύψους 26 δις ευρώ. Η Ελλάδα αξιολογείται Caa2 από τη Moody's, B από την Standard & Poor's και B- από την Fitch.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις