Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας βάζει τρικλοποδιές στην καθαρή έξοδο Γρ. Στεργιούλης: Υπάρχουν κύκλοι που επενδύουν στη διαιώνιση του μνημονιακού καθεστώτος και τη συνέχιση της επιτροπείας και της εξάρτησης

Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αναμένεται στους επόμενους μήνες, όσο πλησιάζει η ημερομηνία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο.

Άλλωστε, για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος, υπήρξε διαφοροποίηση από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας στελέχους της ΤτΕ, με τη «γραμμή» του διοικητή και αυτό συνέβη στην χθεσινή συνέλευση.
Αναλυτικότερα, ο κεντρικός τραπεζίτης επιμένει να διαφοροποιείται από την επίσημη κεντρική πολιτική στόχευση της κυβέρνησης και θεωρεί πως η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει από τους θεσμούς τη λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης, που σημαίνει νέο μνημόνιο με συνεχείς ελέγχους αξιολογήσεις  και προαπαιτούμενα.
Η Κυβέρνηση έχει επιλέξει την «καθαρή έξοδο» με τον σχηματισμό αποθεματικού ασφαλείας, ύψους 15-20 δισ. ευρώ, που θα λειτουργεί ως ασφάλεια εάν συναντήσει δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.
Ωστόσο, η διαφοροποίηση του κεντρικού τραπεζίτη καθίσταται επικίνδυνη, στο δρόμο για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, μετά από μια οκταετία, καθώς οι απόψεις του, λόγω της θέσης του επηρεάζουν τις αγορές και τους θεσμούς. Ήδη στη γραμμή του, φέρεται να κινείται και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αν και δεν το έχει δηλώσει ανοιχτά.
Παρατηρείται το φαινόμενο, οι υπόλοιποι θεσμοί, Κομισιόν και ESM, αλλά και ξένοι οίκοι όπως η Moody’s, η Fitch, η S&P και η UBS, προκρίνουν την καθαρή έξοδο και ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης να είναι αντίθετος.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η επιμονή του κ. Στουρνάρα στην προληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή στην παράταση του μνημονίου, δεν οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους αλλά σε υποκειμενικούς. Όπως τονίζουν, εάν η χώρα εξέλθει του μνημονίου με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτό θα σημάνει μια τεράστια ήττα του παλαιού κομματικού συστήματος, αλλά και του ιδίου προσωπικά. Υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ υπήρξε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά στη βαθιά μνημονιακή περίοδο για μια διετία, από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Ιούλιο του 2014.
Στο πλαίσιο αυτό, φοβούνται ότι, όσο θα προχωρούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς για το πλαίσιο εξόδου από το μνημόνιο, θα υπάρξουν «τρικλοποδιές» από την ΤτΕ.
Πρώτη φορά ανοιχτή διαφωνία
στελεχών της ΤτΕ
Στη χθεσινή 85η Ετήσια Συνέλευση της ΤτΕ και ενώ στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε τη θέση του για την προληπτική γραμμή, του απάντησαν, λίγο αργότερα, σε έντονο ύφος ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
Ωστόσο ο κ. Κουτεντάκης είναι στέλεχος άλλου δημόσιου οργανισμού και συγκεκριμένα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αλλά πιο σκληρή απάντηση δόθηκε από το στέλεχος του ίδια της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ, Γρηγόρη Στεργιούλη, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και CEO των ΕΛΠΕ.
Στην ομιλία του τόνισε πως «για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια επιτροπείας η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από τη οκταετή μνημονιακή περίοδο», για να προσθέσει ότι «συμμερίζομαι απόλυτα τους προβληματισμούς και την καλοπροαίρετη τεχνική προσέγγιση του κ. Διοικητή για την εξέταση, εάν υπάρχει ανάγκη, ενός νέου προληπτικού προγράμματος στήριξης, πρακτικά ενός νέου μνημονίου, μετά τη λήξη του υπάρχοντος τρίτου προγράμματος του ESM».
Ωστόσο τόνισε ότι «υπάρχουν κύκλοι που επενδύουν δυνητικά στην άποψη αυτή, με στόχο τη διαιώνιση του μνημονιακού καθεστώτος και τη συνέχιση της επιτροπείας και της εξάρτησης», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ, και υπογράμμισε ότι «η πιθανή εκμετάλλευση αυτού του προβληματισμού, μπορεί να δημιουργήσει αναίτια αβεβαιότητα στην εθνική προσπάθεια, με κίνδυνο την ακύρωση της πορείας εξόδου από τα Μνημόνια, εν μέσω μάλιστα γεωπολιτικών αναταράξεων στην περιοχή».
Είναι χαρακτηριστικό, ότι πρώην ηγετικό στέλεχος της ΤτΕ έλεγε, πως τέτοιου είδους διαφοροποίηση από την επίσημη θέση του διοικητή μέσα στη Γενική Συνέλευση από στέλεχος της ίδιας της ΤτΕ, δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά.
Αυξάνει την αβεβαιότητα
Ο κ. Κουτεντάκης στην ομιλία του εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με την πρόταση για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» που διατυπώνει ο κ. Στουρνάρας.
«Η προσπάθεια ομαλής εξόδου δυσχεραίνει σημαντικά όταν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για "προληπτικό πρόγραμμα στήριξης"», επισήμανε ο κ. Κουτεντάκης, σημειώνοντας ότι «η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι απολύτως σεβαστή και θεσμικά κατοχυρωμένη και οι δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη έχουν βαρύνουσα σημασία καθώς διαμορφώνουν προσδοκίες για την πορεία της χώρας». «Η συγκεκριμένη θέση για "προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», υπογράμμισε, «δημιουργεί αντικειμενικά αμφιβολίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».

http://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις