Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Συναγερμός: Υπό ναυτικό αποκλεισμό η Κύπρος! Η Τουρκία μας σέρνει σε πόλεμο. Επικοινωνία Τσίπρα-Αναστασιάδη και έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Υπό ναυτικό αποκλεισμό η Κύπρος: Επικοινωνία Αναστασιάδη-Τσίπρα και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών – Η Τουρκία μας σέρνει σε πόλεμο – Αυλαία στην γεώτρηση της ΕΝΙ
Η Τουρκία προχώρησε στην υλοποίηση του σεναρίου που άκουσον άκουσον , αιφνιδίασε Ελλάδα και Κύπρο!Ανανέωση την NAVTEX, αποχωρεί το γεωτρύπανο της ΕΝΙ και πλέον τα χαμόγελα κόπηκαν απότομα. Και δυστυχώς κάποιοι ή επίτηδες κοιμίζουν τον ελληνικό και κυπριακό λαό ή είναι αφελείς ή…. Το τελευταίο δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε.
Γιατί το λέμε αυτό. Η Κύπρος μπορούσε να βγάλει NAVTEX πριν την Τουρκία και να προχωρήσει κανονικά το γεωτρύπανο της ΕΝΙ «καταλαμβάνοντας» ουσιαστικά τον συγκεκριμένο θαλάσσιο χώρο. Ομως κανείς δεν το έκανε και η Τουρκία το έκανε πρώτη και προχώρησε. Γιατί; Δεν το σκέφτηκαν; Είναι ανίκανοι;
Και δεν είναι μόνο αυτό. Ας βγουν να πουν όλη την αλήθεια στον ελληνικό και κυπριακό λαό.
Το τεμάχιο 3 εμπίπτει σύμφωνα με την Τουρκία στην υποτιθέμενη ΑΟΖ των Τουρκοκυπρίων.
“Η ιδιαιτερότητα του τεμαχίου 3 είναι πως βρίσκεται ακριβώς στις παρυφές περιοχής για την οποία υπέγραψε η ‘τδβκ’ με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO)”, “δεν έχει σημασία αν αυτά τα τεμάχια είναι νοτίως, βορείως, ανατολικά ή δυτικά του νησιού, οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα και συμφέροντα σε όλα” λένε απειλώντας Τουρκία και Κατεχόμενα.
Η Τουρκία έχει ετοιμάσει ολόκληρα σχέδια με σταδιακή, βήμα προς βήμα κλιμάκωση. Τα υπόλοιπα είναι για αφελείς.
Δεν είναι δυνατόν να πίστευαν ότι θα βγάλουν τέτοιο θαλάσσιο, ενεργειακό, εθνικό πλούτο τόσο απλά, τόσο εύκολα χωρίς να χυθεία αίμα.
Βλέπουμε τους Κούρδους να μάχονται χωρίς άρματα, χωρίς Ναυτικό, χωρίς Αεροπορία και μας έχουν καταντήσει περίγελο της γης.
Φαίνεται ξεκάθαρα, το λένε άλλωστε και οι ξένοι, πως η Τουρκία επέβαλλε «Ναυτικό αποκλεισμό» στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ. Φωτογραφίες του SAIPEM 12000, δείχνουν ότι παραμένει «όμηρος» των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Turkey has imposed a navy blockade on @eni FPSO vessel in the east Mediterannean – the SAIPEM 12000, from reaching her gas drilling destination off the coast of Cyprus. Today’s photos.  
Οι σχετικές φωτογραφίες από δορυφόρο απεικονίζουν και ένα από τα τουρκικά πλοία στην περιοχή, και συνοδεύονται από tweet που αναφέρει ότι η Τουρκία επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ.
Προσέξετε τι λέει η Λευκωσία και γιατί είναι τόσο κρίσιμα τα πράγματα
Ρίχνει το βάρος στην Ιταλία, μιλά για «ιταλική αδράνεια». Δυστυχώς η Ρώμη δεν έδρασε προληπτικά όπως η Γαλλία στα τέλη Ιουλίου του 2017 όταν έστειλε 2 φρεγάτες!.
Εξάλλου, η τουρκική αντίδραση πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα όχι αποκλειστικώς και μόνον της ιταλικής αδράνειας, που κατόπιν εορτής η Ρώμη απέστειλε φρεγάτα στην περιοχή, αλλά αφού η Άγκυρα είχε αποστείλει ισχυρές δυνάμεις επιφανείας του στόλου της εκεί, επιβάλοντας άτυπο αποκλεισμό του «3», αλλά και λόγω του ότι θεωρεί πως το εν λόγω τεμάχιο εμπίπτει στην υποτιθέμενη ΑΟΖ των Τουρκοκυπρίων.
Δυστυχώς, η Ρώμη παραγνωρίζοντας τις τουρκικές εγνωσμένες όμως προθέσεις για παρεμπόδιση του ενεργειακού προγράμματος της Λευκωσίας με κάθε κόστος, αντί να πράξει όπως η Γαλλία, η οποία στα τέλη Ιουλίου του 2017 είχε προληπτικώς αποσπάσει από την ΝΑΤΟϊκή δύναμη σκαφών της UNIFIL για το Λίβανο, δύο φρεγάτες, οι οποίες μάλιστα ναυλοχούσαν στο λιμάνι της Λάρνακας, πραγματοποιώντας επίδειξη δύναμης και σημαίας γύρω από το γεωτρύπανο της Total, εν τέλει απέμεινε απλός θεατής των εξελίξεων, αποστέλλοντας κατόπιν εορτής μια φρεγάτης και αφού είχε επιβληθεί ο τουρκικός αποκλεισμός στο «3» και τον στόχό «Σουπιά».
Η ιταλική ΕΝΙ, η οποία έχει αναλάβει να διενεργήσει τη γεώτρηση έχει δηλώσει πως το ζήτημα είναι διπλωματικό και ότι πλέον είναι πέρα από τον έλεγχο της, ενώ ως γνωστόν το γεωτρύπανο Saipem 12000 θα πρέπει να μετακινηθεί τέλος του μηνός στο Μαρόκο, κάτι στο οποίο η τουρκική πλευρά πόνταρε, παίζοντας με τον χρόνο.
Σημειωνεται ότι στην περιοχή του οικοπέδου «3» βρίσκονται πεντε πολεμικά πλοία της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων μια τορπιλάκατος, δύο κορβέτες, μία φρεγάτα και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης τα οποία θα συνεχίζουν να πλέουν εκεί έως και τις 10 Μαρτίου 2018.
Ολα αυτά έχουν επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στην ευρύτερη περιοχή.
Ας δούμε αναλυτικά όλα τα γεγονότα.
Ανανέωσαν τη Navtex οι Τούρκοι
Tρία εικοσιτετράωρα πριν την εκπνοή της παράτυπης Navtex στη βάση της οποίας πραγματοποιούν ασκήσεις εντός της ΑΟΖ η Τουρκία ανακοίνωσε πως ανανεώνει την δέσμευση των περιοχών για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων μέχρι τις 10 Μαρτίου.
Μια εξέλιξη που θα προκαλέσει την αναβολή των ερευνητικών εργασιών στο γεωτρητικό στόχο «Σουπιά» και την αναχώρηση του γεωτρύπανου από την περιοχή όπου βρίσκεται αδρανοποιημένο.
Η ανανέωση της παράτυπης Navtex ουσιαστικά ρίχνει αυλαία στις παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου που έχει προκληθεί.
Το γεωτρύπανο σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει θα αποχωρήσει από την περιοχή λόγω προγραμματισμένων εργασιών σε άλλη περιοχή.
Στο Προεδρικό η πρέσβειρα των ΗΠΑ
Σε μια άλλη εξέλιξη, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Αν Ντόχερτι, θα γίνει δεκτή την Τετάρτη το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη
Συμβούλιο Αρχηγών στη Λευκωσία μετά την ανανέωση της τουρκικής NAVTEX: Επικοινωνία Αναστασιάδη με τον Τσίπρα
Σύσκεψη στο Προεδρικό συγκαλείται σήμερα το απόγευμα για τον χειρισμό του θέματος που προέκυψε με την ανανέωση της τουρκικής navtex στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και θα ξεκινήσει στις 7.15μμ.
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τον συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας- Αθηνών, μετά την ανανέωση μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απόψε θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Αναστασιάδη αρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι χειρίζονται θέματα ΑΟΖ και υδρογονανθράκων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει αύριο, Τετάρτη, συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών, αντί των χωριστών συναντήσεων που είχαν ανακοινωθεί με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 9.30πμ στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή αφορά την εξέλιξη με την νέα παράνομη έκδοση τουρκικής NAVTEX στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ. Βλέπει και Ντόχερτι ο ΠτΔ Ο Πρόεδρος θα δεχθεί αύριο, 21 Φεβερουαρίου, στις 12μ, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πρέσβειρα των ΗΠΑ κα Κάθλιν Ντόχερτι.
Ξεπέρασε κάθε όριο η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου 
Η Άγκυρα δεσμεύει την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.
Πριν από την έκδοση της νέας Navtex ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων», ενώ παράλληλα ζήτησε, παράλληλα, να υπάρξει υπομονή, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα διαφανούν.
Στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Προκαλεί ο Ναμί: Οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια
“Η ιδιαιτερότητα του τεμαχίου 3 είναι πως βρίσκεται ακριβώς στις παρυφές περιοχής για την οποία υπέγραψε η ‘τδβκ’ με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO)”, δήλωσε ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» στα κατεχόμενα Οζντίλ Ναμί, αναφέροντας παράλληλα ότι “οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια”.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, ο Οζντίλ Ναμί υποστήριξε ότι δεν είναι η τ/κ ή η τουρκική πλευρά που πυροδοτεί την ένταση και ότι “δεν έχει νόημα η τουρκική πλευρά να έχει αιωνίως υπομονή και να μην αντιδρά”.
Για το Κυπριακό είπε ότι δεν μπορεί πλέον να γίνει διαπραγμάτευση επαναλαμβάνοντας τις παλιές μεθόδους, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να επαναληφθούν μόνο εάν πρώτον, συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα από την αρχή και δεύτερον οριστεί τί θα γίνει με την Τ/κ πλευρά εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τα ‘οχι’ της ε/κ πλευράς.
Ο Οζντίλ Ναμί εξέφρασε την ελπίδα ο ΓΓ του ΟΗΕ να συναντήσει τους δύο ηγέτες και να συμφωνηθεί ένα νέο μοντέλο διαπραγματεύσεων. Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι είναι εκείνος που αποχώρησε από το τραπέζι στην Ελβετία και τον κάλεσε να συμπεριφέρεται ψύχραιμα και να αποφεύγει βήματα που προκαλούν την αντίδραση της τουρκικής πλευράς.
Συγκεκριμένα, στην συνέντευξή του στο Ανατολού, αναφερόμενος στις έρευνες για φυσικό αέριο, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι “δεν έχει σημασία αν αυτά τα τεμάχια είναι νοτίως, βορείως, ανατολικά ή δυτικά του νησιού, οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα και συμφέροντα σε όλα”.
“Σε κάποια από αυτά τα τεμάχια γίνονται δραστηριότητες στο πλαίσιο συμφωνιών ‘τδβκ’ με Τουρκία.
Σε κάποια γίνονται δραστηριότητες στο πλαίσιο συμφωνιών που υπέγραψε με διεθνείς εταιρείες η ε/κ πλευρά. Εμείς είπαμε στην ε/κ πλευρά ‘ελάτε να κινηθούμε με συνεργασία σε όλα’ αλλά η ε/κ πλευρά κάνει μονομερή βήματα χωρίς να ανοίξει την πόρτα συνεργασίας με μας στο οικόπεδο 3 ή σε άλλα οικόπεδα. Εμείς αντιδρούμε σε αυτό.
Η ιδιαιτερότητα του τεμαχίου 3 είναι πως βρίσκεται ακριβώς στις παρυφές της περιοχής για την οποία υπέγραψε η ‘τδβκ’ με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO). Αντιστοιχεί σε μια περιοχή πέντε ναυτικών μιλίων. Αν κοιτάξουμε την ουσία του ζητήματος σε όλα έχουν δικαιώματα οι Τ/Κ και είμαστε υποχρεωμένοι να τα παρακολουθούμε αυτά”, ανέφερε.
Ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι “όσο περνάει ο καιρός και γίνονται δραστηριότητες φυσικού αερίου στην περιοχή, αυξάνεται η ένταση”, προσθέτοντας ότι “για να αρθεί αυτή η ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες σε διάφορα επίπεδα”.
“Η τουρκική πλευρά προσπαθεί ασφαλώς να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, στο πλαίσιο του διεθνούς νόμου και για να μην ανοίξει ο δρόμος για ένταση. Ποτέ δεν ήταν η τ/κ πλευρά ή η Τουρκία που πυροδότησαν την ένταση. Εμείς πάντοτε κάναμε τα βήματά μας ως αντίδραση στα βήματα της ε/κ πλευράς και αφού προηγουμένως κάναμε τις αναγκαίες προειδοποιήσεις. Αλλά δεν έχει και νόημα η υπομονή μας να είναι αιώνια και να μείνουμε χωρίς αντίδραση”, ανέφερε.
Ο Οζντιλ Ναμί είπε ότι αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι να βρεθεί μια περιεκτική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι τον Ιούλιο στη Ελβετία ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης που αποχώρησε από το τραπέζι. “Γι’ αυτό τον λόγο και ο Ε/Κ ηγέτης πρέπει να συμπεριφέρεται πιο υπεύθυνα”, ανέφερε, και απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη “να συμπεριφέρεται πιο ψύχραιμα και αποφεύγει βήματα που προκαλούν αντίδραση τουρκικής πλευράς”.
Για τη διαδικασία για το Κυπριακό, ο κ. Ναμί είπε ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να γίνει διαπραγμάτευση επαναλαμβάνοντας τις παλιές μεθόδους. “Πλέον εκείνο το τεφτέρι έκλεισε. Χρειάζεται μια νέα μεθοδολογία, μια νέα προσέγγιση”, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι πλέον οι διαδικασίες ανοιχτού τέλους δεν είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε περιεκτική λύση.
“Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν ξανά μόνο εάν πριν ξεκινήσουν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα. Αλλά και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Στο σημείο που θα τελειώσουν θα πρέπει να οριστεί τί θα γίνει. Δηλαδή στο σημείο που θα τελειώσουν εάν η ε/κ πλευρά έρθει με ένα ‘όχι’ τότε πρέπει να ξεκαθαρίσει ενώπιον της κοινής γνώμης τί θα γίνει με την τ/κ πλευρά. Ενόσω δεν υπάρχει απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι μάλλον μεγάλη η πιθανότητα η ε/κ πλευρά να συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της”, υποστήριξε.
Ο Οζντίλ Ναμί εξέφρασε την ελπίδα ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να έρθει σε επαφή σύντομα με τους δύο ηγέτες και να σχηματιστεί ένα νέο μοντέλο που να το εγκρίνουν όλες οι πλευρές, ώστε να σχεδιαστεί μια νέα αποτελεσματική διαπραγματευτική διαδικασία.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ (ΕΔΩ)
Δείτε Βίντεο με τις εξελίξεις.
ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις