Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Τι εννοεί ο Αμερικανός πρέσβης όταν μιλά για “εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ”

Λίγες ώρες πριν την ελληνοαμερικανική συνάντηση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, με μήνυμά του στο twitter, κάνει λόγο για “εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας” Ελλάδας-ΗΠΑ.
Το μήνυμά του δεν αποτελεί μόνο προεξόφληση συμφωνίας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών της ΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν κερδίζουν μόνο ένα συμβόλαιο για μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές τους βιομηχανίες, αλλά πολύ περισσότερα.
Οι πληροφορίες του Militaire.gr αναφέρουν πως οι διερευνητικές επισκέψεις Αμερικανών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, έχουν ολοκληρωθεί και οι αποφάσεις για την χρησιμοποίηση κάποιων απ΄ αυτές έχουν ληφθεί. Δεν θα πρόκειται για “περιστασιακή χρήση”, αλλά για μεταστάθμευση “συγκεκριμένων δυνάμεων και οπλικών συστημάτων” που σήμερα “φιλοξενούνται” σε άλλες χώρες. Μην πάει το μυαλό σας στην Τουρκία…
Αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας αναμένεται στη Σούδα σ΄ ότι έχει να κάνει με ναυτικές δυνάμεις. Αλλά η αμερικανική αναβαθμισμένη παρουσία δεν θα γίνει αισθητή μόνο στη Σούδα. Συνεπώς ο Αμερικανός πρέσβης που φυσικά κάτι παραπάνω γνωρίζει, δεν γράφει τυχαία για “εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή».
Μπορεί αυτή η “εμβάθυνση” να θεωρηθεί και “ασπίδα προστασίας” έναντι της τουρκικής επιθετικότητας; Η εμφάνιση του αμερικανικού αντιτορπιλικού Ross στον Καφηρέα , ανάμεσα σε μία ελληνική και τουρκική φρεγάτα,πριν μερικές μέρες ήταν ένα τέτοιο σημάδι. Θα επιμείνουμε να υποστηρίζουμε πως καλό θα ΄ναι να μην επαναπαυόμαστε σε καμία “ασπίδα” από το εξωτερικό και να φροντίζουμε πάντα να ΄χουμε τη δική μας ασπίδα έτοιμη. Πολύ θετικό το γεγονός να ΄χουμε καλές σχέσεις με την αμερικανική υπερδύναμη , αλλά όχι με την απλοϊκή λογική ότι αυτή “θα μας σώσει” αν κάτι πάει στραβά. Κανείς δεν πρόκειται να μας σώσει. Μόνοι μας θα κληθούμε να το κάνουμε…
Συνάντηση Τσίπρα με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)
Οι ισχυροί δεσμοί Ελλάδας-ΗΠΑ, η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου με επικεφαλής τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, αναφέρει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Σε ανάρτησή του στο Twitter με φόντο φωτογραφία από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Πάιατ γράφει: «Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη θερμή υποδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα και τη συζήτηση για τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ, την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις