Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Τσίπρας: Αυξήσεις μισθών μόνο σε συνεννόηση με τους δανειστές - Προτεραιότητα οι θέσεις εργασίας

Θέλουμε να αυξήσουμε κάποιους μισθούς, αλλά αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τους δανειστές, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη βελγική εφημερίδα "De Tijd",
αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος φέτος τον Αύγουστο.
Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, « ο στόχος είναι να γίνουμε εκ νέου μια κανονική χώρα. Κάτι τέτοιο έχει αρχίσει να γίνεται σιγά- σιγά εφικτό. Θέλουμε όμως να καταστρώσουμε τη δική μας στρατηγική για την ανάπτυξη, σε συνεννόηση με τους δανειστές. Έχουμε χτίσει στο μεταξύ μια σχέση εμπιστοσύνης».

«Για το λόγο αυτό δεν θέλουμε έτσι στα καλά καθούμενα να αρχίσουμε να ξοδεύουμε περισσότερα ή να διακινδυνεύσουμε όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα», συμπληρώνει.


Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «θέλουμε όμως να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες, αυξάνοντας κάποιους μισθούς. Τονίζω όμως ακόμα μια φορά ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σε συνεννόηση με τους δανειστές. Η πρώτη προτεραιότητα παραμένει: Θέσεις εργασίας. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε στις μέρες εκείνες που όλοι οι Έλληνες θέλουν να ξεχάσουν».

Αναφέρει ότι «επιλέξαμε να κάνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αντί για επώδυνες περικοπές. Πιστεύουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Θα κάνουν την οικονομία μας περισσότερο ανταγωνιστική. Αλλά για μας είναι σημαντικά και τα κοινωνικά μεγέθη και όχι μόνο τα "ξερά" οικονομικά στοιχεία για την ανάπτυξη, τον προϋπολογισμό και τις επενδύσεις. Θέλουμε να δούμε μια διαφορά στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Πρέπει να φέρουμε τα ποσοστά της ανεργίας ακόμα πιο χαμηλά και να δώσουμε τέλος σε αυτό το δράμα».

Ο πρωθυπουργός ενθυμείται όμως και τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Το 2015 δεν υπήρξε εύκολη χρονιά για μας. Δεν είχαμε πει όμως ψέματα στο λαό. Όλοι γνωρίζουν ότι έγιναν λάθη στα δύο πρώτα προγράμματα στήριξης. Όχι μόνο η τρόικα, αλλά ούτε και οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν τότε τις σωστές προτεραιότητες. Είμαι περήφανος που σύντομα θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα στήριξης».

Και εξηγεί: «μεταξύ του 2010-2014 χάσαμε το 25% του πλούτου μας. Αυτό ήταν δραματικό. Η οικονομία βρίσκεται μετά από οκτώ χρόνια πάλι στο "πράσινο". Οι ρυθμοί ανάπτυξης ξεπερνούν τις προσδοκίες. Αυτό με κάνει αισιόδοξο. Και στις αγορές δείχνει να επικρατεί καλό κλίμα. Τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων, που αποτελούν το βαρόμετρο για τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις, είναι μόλις 3,7%, στα επίπεδα δηλαδή του 2005 και του 2006. Και οι ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά το 2017 στα επίπεδα ρεκόρ των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις