Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Βενετσιάνικο Παστίτσιο - ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙΣ!

Μία ξεχωριστή Αποκριάτικη συνταγή είναι το Βενετσιάνικο Παστίτσιο από τα Κύθηρα. Αυτό το ξεχωριστό παστίτσιο έχει μία γλυκιά ζύμη αντί για μπεσαμέλ και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει πολύ ευχάριστα.


Τα Κύθηρα φημίζονται για τις παραδοσιακές συνταγές τους και την ιστορία που διατηρούν από γενιά σε γενιά. Πριν λίγα χρόνια είχα διαβάσει για αυτή τη συνταγή αλλά δεν είχα την τύχη να την δοκιμάσω και τώρα που πλησιάζουν οι απόκριες βρήκα την ιδανική ευκαιρία να φτιάξω το δικό μου Βενετσιάνικο Παστίτσιο.

Θα θυμάμαι πάντα την έκπληξη στα μάτια των καλεσμένων μου όταν έφερα στο τραπέζι αυτή την παράξενη τούρτα. Δεν τους είχα πει τι είναι και χαμόγελα εμφανίστηκαν όταν την έκοψα και αποκαλύφθηκε το Βενετσιάνικο Παστίτσιο.
Χρόνος προετοιμασίας: 5 ώρες
Μερίδες: 10

Υλικά Συνταγής

Υλικά για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
500 γρ βούτυρο
150 γρ ζάχαρη
3 αυγά
6 κρόκους
1 πρέζα αλάτι
100 ml χυμό πορτοκάλι
100 ml κονιάκ

Υλικά για τη γέμιση:
800 γρ κιμά
250 γρ μοσχαρίσιο συκώτι
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
100 ml κρασί
250 gr ντομάτα στον τρίφτη
50 ml ελαιόλαδο
50 γρ  βούτυρο
1 ξύλο κανέλας
5 κόκκους μπαχάρι
3 ξυλάκια γαρύφαλλο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι

Υπόλοιπα υλικά για το Βενετσιάνικο Παστίτσιο: 
500 γρ μακαρόνια Νο2
500 γρ τριμμένο γραβιέρα πικάντικη
200 γρ τριμμένο Πεκορίνο

3 αυγά


Υλικά για Βενετσιάνικο Παστίτσιο από τα Κύθηρα

Εκτέλεση Συνταγής

Μαγείρεμα του κιμά για το Βενετσιάνικο Παστίτσιο:

Καθαρίζουμε και τρίβουμε το κρεμμύδι και πολτοποιούμε το σκόρδο.

Ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτουμε το ελαιόλαδο μαζί με το  βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, τον κιμά και σοτάρουμε καλά για μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Παράλληλα κόβουμε το συκώτι σε μικρά κυβάκια 1 εκατοστού και τα προσθέτουμε μετά στον κιμά.

Σοτάρουμε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας τον κιμά με τα συκωτάκια και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά, λίγο αλάτι και πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Μαγειρεύουμε τον κιμά για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει και μετά τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν τον χρησιμοποιήσουμε για το Βενετσιάνικο Παστίτσιο.

Ζεσταίνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό και βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του παραγωγού για να διατηρηθούν al dente.

Μόλις είναι έτοιμα τα σουρώνουμε καλά για να φύγει όλη η υγρασία τους, προσθέτουμε λίγο βούτυρο για να μην κολλήσουν και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Προετοιμασία της ζύμης:

Χτυπάμε καλά στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε στη συνέχεια ένα ένα τα αυγά με τους κρόκους, το αλάτι, το κονιάκ και τον χυμό από το πορτοκάλι, ενώ παράλληλα χτυπάμε συνεχώς το μείγμα με το μίξερ.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σε δόσεις στον κάδο του μίξερ.

Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι ή χυμό πορτοκαλιού.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε μία μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει ο κιμάς και τα υπόλοιπα υλικά.

Tip: η ζύμη και ο κιμάς μπορούν να προετοιμαστούν από την προηγούμενη μέρα

Προετοιμασία του Βενετσιάνικου Παστίτσιου:

Για το Βενετσιάνικο Παστίτσιο θα χρειαστούμε μία μεγάλη φόρμα διαμέτρου 28 εκατοστών ή ένα ψηλό στεφάνι τσέρκι ή παραδοσιακά μία μεγάλη κατσαρόλα χωρίς χερούλια, όπως κάνουν στα Κύθηρα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και αρχικά ανοίγουμε το ένα στη διάσταση της φόρμας για τη βάση του Βενετσιάνικου Παστίτσιου.

Το άλλο κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε σε μικρότερα παραλληλόγραμμα κομμάτια και "ντύνουμε" το εσωτερικό της φόρμας.

Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα 3 αυγά και σε ένα άλλο ανακατεύουμε τα τυριά της γέμισης.

Τοποθετούμε τα μακαρόνια μέσα σε ένα μεγάλο σκεύος και τα ανακατεύουμε καλά με τα αυγά και το μισό τυρί.

Προσθέτουμε στα μακαρόνια τον μισό κιμά και ανακατεύουμε πάλι καλά.

Τοποθετούμε το 1/3 από το μείγμα των μακαρονιών στη φόρμα με τη ζύμη και από πάνω τους προσθέτουμε λίγο επιπλέον κιμά και τυρί.

Συναρμολόγιση του Βενετσιάνικου Παστίτσιου

Πιέζουμε καλά με τα χέρια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα μακαρόνια, τον κιμά και το τυρί έως ότου γεμίσει η φόρμα για το Βενετσιάνικο Παστίτσιο.

Ανοίγουμε το τελευταίο κομμάτι της ζύμης στη διάμετρο της φόρμας και καλύπτουμε την επιφάνεια από το Βενετσιάνικο Παστίτσιο.

Με προσοχή ανασηκώνουμε τα τοιχώματα της ζύμης και την ενώνουμε με τη ζύμη της επιφάνειας έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό.

Προετοιμασία για το Βενετσιάνικο Παστίτσιο από τα Κύθηρα

Ψήνουμε το Βενετσιάνικο Παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C στον αέρα για 2,5 ώρες περίπου.

Μόλις η ζύμη έχει ψηθεί και έχει πάρει ένα ωραίο έντονο χρώμα, αφαιρούμε το παστίτσιο από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες.

Ψημένο Βενετσιάνικο Παστίτσιο

Αναποδογυρίζουμε το Βενετσιάνικο Παστίτσιο σε μία πιατέλα και με ένα μεγάλο μαχαίρι το κόβουμε σε μερίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις