Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018

Το χαρτί «Leopard». Γιατί το Γερμανικό σουπερτάνκ είναι ευαίσθητο στο Σοβιετικό ATGM

© AFP 2018 / Nazeer al-Khatib Τα Τουρκικά στρατεύματα, με τη βοήθεια των μαχητών  του λεγόμενου Συριακού ελεύθερου
στρατού μπαίνουν στη βόρεια Συρία για την  επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη . Ιανουάριος 2016
Μόσχα, 6 Φεβρουαρίου – RIA Novosti,  Αντρέι Κουτς. Ο Κούρδος τηλεοπτικός κατάσκοπος έλαβε μια

άνετη θέση στην πλαγιά του λόφου και παρακολουθούσε το Τουρκικό Τανκ Leopard -2A4.
Η πολεμική  μηχανή σταμάτησε στα περίχωρα ενός μικρού χωριού στη Συριακή Afrin, το πλήρωμά του αγνοούσε  ότι για αρκετά λεπτά  ήταν στο στόχαστρο ενός όπλου. Κάπου στο πλάι ακούγεται ένας πυροκροτητής και το βλήμα ορμά προς το τανκ σφυρίζοντας. Δεν περνάνε πέντε δευτερόλεπτα και το 55 τόνων τανκ «Leopard » διασκορπίζεται σε κομμάτια μετά από μια ισχυρή έκρηξη. Το βίντεο αυτό το Σαββατοκύριακο το δημοσίευσε στο διαδίκτυο οι Κούρδοι μαχητές.
Το 2016 οι Τούρκοι έχασαν στη Συρία  ήδη πάνω από δώδεκα άρματα  «Leopard-2A4».  Την ευθύνη φέρει  κατά κύριο λόγο  το  όχι σύγχρονο αντιαρματικό  Σοβιετικό ATGM.
Το αποτέλεσμα, με την πρώτη ματιά είναι φοβερό : το σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στη Γερμανία  «The Leopards-2»   θεωρείται ένα  από τα  πιο ισχυρά  και ασφαλή τανκ  στον κόσμο. Αλλά ο πραγματικός πόλεμος διέλυσε τον   δημοφιλή μύθο των  μέσων ενημέρωσης που μιλούσε για την  αήττητη Γερμανικής μηχανή.
Η ευπάθεια του περιβλήματος
Το κύριο τάνκ μάχης (MBT)  Leopard 2 παράγεται από  το Γερμανικό εργοστάσιο Krauss-Maffei από  το 1979. Υπάρχουν περισσότερες από δώδεκα εκδόσεις του μηχανήματος, που διαφέρουν στον βαθμό προστασίας, εξοπλισμού και ηλεκτρονικών δυνατοτήτων. Η πιο πρόσφατη έκδοση είναι 2Α7 –   άρχισε να εισέρχεται πρόσφατα στο τανκ  του Bundeswehr.
Για εξαγωγή είναι η παλαιότερη έκδοση των  «Leopards» 2A4.
Αυτά τα μηχανήματα λειτουργούν σχεδόν σε 20 στρατούς – κυρίως χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ. Στην παγκόσμια κατάταξη το  ΜΒΤ, την οποία κατέχει το Αμερικανικό περιοδικό Στρατιωτικών Αρχείων, τα τανκς  «Leopard 2» κατέχουν παραδοσιακά την πρώτη θέση. Τα κύρια πλεονεκτήματα οι  εμπειρογνώμονες τα αποδίδουν σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο επιβίωσης, ισχυρό πυροβόλο όπλο, καλό σύστημα ελέγχου πυρός  και εντυπωσιακές ταχύτητες έως και 72 χιλιομέτρων την ώρα.
Ωστόσο, η αξιολόγηση των δυτικών ειδικών από έτος σε έτος βασισμένη αποκλειστικά στα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του «Leopard-2″  είναι στην πραγματικότητα η θεωρητική. Μέχρι πρόσφατα, αυτό το τανκ δεν πήρε μέρος ουσιαστικά σε πραγματικές μάχες. Χρησιμοποιήθηκε στις  ειρηνευτικές  επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο, τη ΠΓΔΜ, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, καθώς και την περιορισμένη συμμετοχή σε εχθροπραξίες στο Αφγανιστάν, όπου «οι λεοπαρδάλεις» υπερασπίζονται τις στρατιωτικές βάσεις των Ευρωπαίων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρώτο  βάπτισμα πυρός  των τανκς  πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2016 στο πλαίσιο της λειτουργίας της Τουρκικής ένοπλης δύναμης  «ασπίδα του Ευφράτη» στη Συριακή επαρχία του Χαλεπίου. Οι πιο σκληρές μάχες έγιναν στην περιοχή του El Bab.  Εδώ είναι  που τα  «Leopards-2» για πρώτη φορά «αντιμετωπίζουν» τα ATGM,  που έκλεψαν οι  μαχητές του ISIL* από τις αποθήκες  όπλων των  κυβερνητικών στρατευμάτων, καθώς και το American TOW »  της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα αυτής της γνωριμίας περιγράφεται καλύτερα από την εφημερίδα  Die Welt, η  οποία δημοσίευσε τον Ιανουάριο του 2017 το υλικό  με τον  τίτλο «Οι μαχητές του ISIL σκότωσαν τον Γερμανικό μύθο του τανκ». Ο συγγραφέας της δημοσίευσης αναφερόμενος στις  δικές  του πηγές στο Υπουργείο  άμυνας, υποστήριξε ότι οι Τούρκοι έχασαν  τουλάχιστον δέκα «ανίκητα» τανκς  «Leopard-2A4». Τα περισσότερα από αυτά χτυπήθηκαν  από  ATGM. Κάποια μηχανήματα καταστράφηκαν εντελώς ως αποτέλεσμα έκρηξης πυρομαχικών, όπως στην περίπτωση του Τουρκικού τανκ  που του  επιτέθηκαν οι Κούρδοι στην Afrin. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η ευπάθεια των πυρομαχικών – η  Αχίλλειος πτέρνα της  Γερμανικής μηχανής, είναι γνωστή.
«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται οπτικά ότι τα   προηγουμένως τέτοιας  υψηλής ποιότητας  αναφερόμενα  τανκς Leopard-2 έχουν ένα θανατηφόρο κατασκευαστικό ελάττωμα στην τοποθέτηση του κύριου τμήματος των πυρομαχικών στο μπροστινό αριστερό μέρος του κύτους, με αδύναμη προστασία από τις πλευρές. – Το Βίντεο των Κούρδων σχολιάστηκε από τους ειδικούς του κέντρου ανάλυσης στρατηγικής και   τεχνολογίας στο Ρωσικό blog [1]
Η  Καταστροφή του τανκ Leopard-2A4 ως αποτέλεσμα της έκρηξης, των πυρομαχικών που βρίσκονταν στο μπροστινό μέρος του κύτους σημειώθηκε για πρώτη φορά στα τανκς που χάθηκαν και ανήκαν στον Τουρκικό στρατό κατά την διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των δυνάμεων του “ισλαμικού κράτους”* κοντά στην πόλη της Συρίας El Bab τον Δεκέμβριο του 2016”.
Οι αμφιλεγόμενες βαθμολογίες
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το τανκ στο Afrin, κατά πάσα πιθανότητα, καταστράφηκε από μια  ρουκέτα ATGM «Τα συγκροτήματα αυτά αναπτύχθηκαν στη Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1970 – για πέντε έως δέκα χρόνια πριν από την ανάθεση του πρώτου» Leopard- 2. Αυτά  εξακολουθούν  να βρίσκονται  στα οπλοστάσια περισσότερων από τριάντα χώρες. Στη Ρωσία υπάρχουν και  πιο σύγχρονα φορητά συγκροτήματα, ωστόσο το να εγκαταλείψει το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας  τα  ATGM είναι απίθανο. Όπως δείχνει η πρακτική, μπορούν ακόμα να πολεμήσουν αποτελεσματικά με τα προηγμένα τεθωρακισμένα οχήματα έναν πιθανό εχθρό.
Το χαρτί © Sputnik / Dmitry Shorkov  Το ATGM «Fagot» του Συριακού στρατού στο Διεθνές στρατιωτικό-τεχνικό φόρουμ «Army-2017» στο χώρο «Alabino»
«Για την  καταστροφή του Leopard-2A4» από το  Σοβιετικό αντιαρματικό  συγκρότημα πυραύλων προσωπικά δεν ξαφνιάζομαι , – δήλωσε ο επικεφαλής του περιοδικού  Exports Arms Victor Murakhovsky στο  πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti . –
Οποιοδήποτε τανκ δεν είναι ικανό σήμερα να αντέξει ένα χτύπημα του ATGM στο κύτος.
Σε οποιοδήποτε τανκ, με εξαίρεση το ρωσικό Τ-14 «Армата», δεν λύθηκε το πρόβλημα της ευπάθειας του πληρώματος από την έκρηξη πυρομαχικών. Οι αντιμαχόμενες ιδιότητες των Γερμανικών μηχανών αντιστοιχούν στην δεκαετία του 80 του περασμένου αιώνα. Ως εκ τούτου, είχαν δημιουργηθεί  την ίδια στιγμή, τα σοβιετικού  τύπου ATGM  «Φάρος», «Ανταγωνισμός», «Metis-M» που ξεπέρασαν  με επιτυχία όλο το σύστημα για την προστασία αυτών των τανκς.
Δεν αξίζει τον κόπο πιστεύουμε  τις αξιολογήσεις που συνθέτουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και τα αξιόλογα. Οι  Δείκτες του  στρατιωτικο-τεχνικού επιπέδου των τανκς  καθορίζονται όχι μόνο από τα αριθμητικά  χαρακτηριστικά των επιδόσεων αλλά και από τις ενσωματωμένες ιδιότητες πυροπροστασίας, την ασφάλεια, την κινητικότητα και ούτω καθεξής. Τελικά, η αποτελεσματικότητα κάθε τανκ εξαρτάται από το την τακτική στην  χρήσης κατά την διάρκεια της μάχης. Όλες αυτές οι αξιολογήσεις δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη. «
Με την ευκαιρία, τα Αμερικανικά τάνκς M1A2 Abrams, τοποθετημένα σταθερά στη δεύτερη θέση  των  δυτικών  βαθμολογιών  μετά την πρώτη θέση του  «Leopard», είναι επίσης ευάλωτα στη φωτιά του ATGM «Fagot». Το καλοκαίρι του 2015, εμφανίστηκε ένα βίντεο όπου οι μαχητές Houthis στην Υεμένη χτύπησαν  ένα τανκ “Abrams” της Σαουδικής Αραβίας με ATGM.
Το Ρωσικό T-90, το οποίο οι δυτικοί εμπειρογνώμονες πιέζουν απερίσκεπτα στις τελευταίες γραμμές της βαθμολογίας τους, διατηρούν με σιγουριά τα χτυπήματα των αντιαρματικών πυραύλων των μαχητών του ISIS * στη Συρία. Τα σχετικά  βίντεο στο διαδίκτυο είναι επίσης πολλά. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα ρωσικά άρματα είναι άτρωτα, αλλά υπάρχει  ένας επιπλέον λόγος να σκεφτούμε την    αντικειμενικότητα των «έγκυρων» βαθμολογήσεων.
* Η τρομοκρατική οργάνωση απαγορευμένη  στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις