Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Ζουν τον απόλυτο εφιάλτη! Οι Τούρκοι βλέπουν οτι θα διαμελιστούν

Δημόσια δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Μπιλτζί της Κωνσταντινούπολης,  έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων πιστεύει ότι η Ευρώπη θέλει να διαιρέσει την Τουρκία, όπως έγινε με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στην έρευνα που έφερε τον τίτλο «Οι διαστάσεις της πόλωσης στην Τουρκία» (Türkiye’de Kutuplaşmanın Boyutları) συμμετείχαν 2004 Τούρκοι πολίτες και διεξήχθη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2017 σε 16 τουρκικές επαρχίες με προσωπικές συνεντεύξεις.
Η έρευνα έγινε με τη χορηγία του Αμερικανικού Ταμείου Μάρσαλ και επικεφαλής της ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Εμρέ Ντογάν.
Οι ερωτηθέντες εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να χωρίσουν την Τουρκία κατά τον ίδιο τρόπο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο παρελθόν, το 87,6%  των ερωτηθέντων απάντησε καταφατικά.
Το ποσοστό εκείνων που πιστεύει  ότι η ΕΕ απαιτεί μεταρρυθμίσεις από την Τουρκία, παρόμοιες με αυτές που ορίζονται στη Συνθήκη των Σεβρών, φθάνει το 73,2%.
Υπενθυμίζουμε ότι η Συνθήκη των Σεβρών, υπογράφηκε το 1920 και σήμανε το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και την αρχή της διαίρεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το 54,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία, ενώ το 14% πιστεύει ότι ο κίνδυνος διαμελισμού της προέρχεται από το Ισραήλ.
Η έρευνα, μεταξύ των άλλων, έδειξε επίσης, ότι οι Τούρκοι πολίτες εμπιστεύονται τον τουρκικό στρατό και πάνω από όλα, στη δεύτερη θέση είναι το γραφείο του προέδρου και στη συνέχεια τα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση και τα δικαστήρια.
(Σημείωση για τους ερευνητές:  η δημοσκόπηση είναι σε PDF στη διεύθυνση εδώ)
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις