Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018

Μυθολογία για σύγκρουση 6ου Στόλου με Τουρκία, τέλος: Η Αγκυρα εξέδωσε NAVTEX που κυκλώνει το νησί… πλην ΕxxonMobil!

H πλήρης και τυπική επιβεβαίωση ότι ΗΠΑ και Τουρκία «τα βρήκαν» σε ότι αφορά τις έρευνες αμερικανικών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι εν προκειμένω δεν πρόκειται να ενοχλήσουν τις έρευνες της ExoonMobil
αντίθετα με ότι συνέβη με τους Ιταλούς «λαγούς» της ΕΝΙ, η Αγκυρα εξέδωσε την (παράνομη…) NAVTEX  0369/18 που περικυκλώνει την Κύπρο από τα βορειοδυτικά στα νότια και μετά προς τα βορειοανατολικά, αφήνοντας όμως εκτός το τμήμα των ερευνών της ExxonMobil!
Με την NAVTEX η Τουρκία δεσμεύει την μεγάλη αυτή περιοχή για διενέργεια άσκησης  στρατιωτικού σκάφους  με την ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τις 11- 18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου.
Ιδού ο χάρτης για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το τι εννοούμε. Το κίτρινο τετράγωνο κάτω αριστερά, είναι το βυθοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ που έχει παραχωρηθεί για έρευνα στην ExxonMobil.
Οπως βλέπετε η περιοχή των αμερικανικών ερευνών απλά συνορεύει με την περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία. Τυπικά την περιοχή αυτή την έχει δεσμεύσει η Κύπρος για τη διενέργεια «περιβαλλοντικών ερευνών» από τις 11 Μαρτίου  έως τις 20 Απριλίου
Πάντως μέχρι χθες  το βράδυ τα δυο ερευνητικά σκάφη δεν είχαν ξεκινήσει για την Κύπρο. Το Ocean Investigator παρέμενε δεμένο στο λιμάνι του Λαύριου και το Med Surveyor έπλεε ανοικτά της Χάιφα πραγματοποιώντας έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ.
Οσο για τον αμερικανικό 6ο Στόλο, πιο πιθανό είναι να τον δούμε να κάνει ασκήσεις Passex με τους Τούρκους, παρά να χρειαστεί να τους αντιμετωπίσει!
Το pronews.gr ήταν το πρώτο μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα που έγραψε ότι ΗΠΑ και Τουρκία «τα είχαν βρει» για την συγκεκριμένη γεώτρηση, ενώ ο διευθυντής του pronews.gr είχε προβλέψει μιλώντας στην εκπομπή «Εμείς» της Χριστίνας Λαμπίρη στο κανάλι «Ε» είχε διατυπώσει με βεβαιότητα την άποψη ότι «Οι έρευνες των Αμερικανών θα γίνουν κανονικά στην κυπριακή ΑΟΖ και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ενοχληθούν από τη Τουρκία»

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις