Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Θερμοβαρική απειλή από την Τουρκία: Ξεκίνησε η σχεδίαση των πρώτων βομβών τουρκικής σχεδίασης (βίντεο)

Σε νέα φάση περνά το πρόγραμμα παραγωγής θερμοβαρικών όπλων για την τουρκική Aεροπορία καθώς μετά τις ανακοινώσεις στην IDEF-17 o οργανισμός αμυντικών βιομηχανιών (SSM) στις 26 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την
φάση Σχεδίασης και ανάπτυξης R&D για την κατασκευή της πρώτης εγχώριας βόμβας θερμοβαρικής λειτουργίας.
Πρόκειται για μια τεχνολογία που επιχειρησιακά μόνο οι ΗΠΑ και Ρωσία κατέχουν και θεωρούνται αμιγώς υποστρατηγικά όπλα λόγω της εξαιρετικά υψηλής καταστρεπτικότητας τους.
Έτσι ο SSM υπέγραψε την πρώτη φάση του προγράμματος που θα φτάσει τα τρία χρόνια μέχρι να τεθεί σε παραγωγή η πρώτη βόμβα με βάση την ανάπτυξη των ολοκληρωμένων νέων κεφαλών που δημιουργούνται κάτω από το όνομα του προγράμματος Termobaric Explosive Development (TENDÜREK) που αναπτύσσεται από το 2013 μεταξύ των εταιρειών Sabancı και Sabancı Holding.
Σύμφωνα με το συμβόλαιο πλέον το κρατικό ίδρυμα TÜBİTAK SAGE θα ολοκληρώσει τις κεφαλές του τύπου Tendürek στο νέο στο δικό της πρόγραμμα Dust Thermobaric Explosive Development (VOLKAN) .
Στο πρόγραμμα επίσης σαν υπεργολάβοι θα ενσωματωθούν και οι TUBITAK MAM και MKEK.
Στο πρώτο στάδιο το TUBITAK SAGE θα αναπτύξει τη γόμωση με εγχώρια υλικά ενώ θα δημιουργήσει και την εγκατάσταση παραγωγής του νέου υλικού που θα τοποθετείται σε σειρά οπλικών συστημάτων.
ΤοTUBITAK MAM θα εκτελέσει τις δοκιμές χαμηλής παραγωγής και η ΜΚΕΚ θα εκτελέσει την μαζική παραγωγή των κεφαλών κάθε τύπου με προτεραιότητα την αεροπορία. Στόχος είναι για ακόμα μια φορά η απεξάρτηση από τους διεθνείς παραγωγούς όπλων.
Να σημειωθεί πως πρόκειται ουσιαστικά για πολεμικές κεφαλές που προσαρμόζονται όπου ο χρήστης το επιθυμεί. Έτσι οι συγκεκριμένες κεφαλές μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε ρουκέτες όπως αυτές του ρουκετοβόλου T-122 ή ακόμη και στον πύραυλο cruise SOM για τα F-16 ή και στον SOM-J που θα μεταφέρεται απο τα F-35.
Τι είναι η θερμοβαρική βόμβα
Η βόμβα κενού τεχνολογικά είναι εξέλιξη της θερμοβαρικής βόμβας, η οποία για την ανάφλεξη χρησιμοποιεί το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.
Η έκρηξη πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Αρχικά, με μία μικρή έκρηξη απελευθερώνεται εύφλεκτο υλικό σε υγρή μορφή ή σε σκόνη και στη συνέχεια πυροδοτείται με μία δεύτερη έκρηξη. Στη σύγχρονη μορφή της ωστόσο, απαιτείται μόνο μία έκρηξη για την απελευθέρωση και την ανάφλεξη του υλικού.
Οι θερμοβαρικές βόμβες είναι το πιο ισχυρό όπλο μετά τις πυρηνικές βόμβες. Είναι τέτοιο το μέγεθος της πίεσης και της θερμότητας που εκλύεται κατά την έκρηξη, που πολλοί επιστήμονες την ονομάζουν «μικρή ατομική βόμβα». Συνήθως χρησιμοποιούνται για να πλήξουν στόχους που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της γης. Πρέπει να σημειωθεί ότι καθώς οι θερμοβαρικές βόμβες εκρήγνυνται, κατακαίουν το οξυγόνο στην περιοχή και ουσιαστικά πνίγουν τα θύματά τους.
Με την έκρηξη πάνω από το στόχο, το μείγμα απελευθερώνεται και αναμιγνύεται με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο για να σχηματίσει ένα ισχυρό εκρηκτικό σύννεφο, που εκρήγνυται μετά από 100-140 ms, μετά την απελευθέρωση του.
Με μια τέτοια έκρηξη, δημιουργεί ένα ωστικό κύμα με υπερηχητικές ταχύτητες, έως 3 km/sec. Αναπτύσσεται επιπλέον πίεση, η οποία μπορεί να φθάσει τα 30 kg/cm2. Παράλληλα πίσω από το ωστικό κυμα, δημιουργείται ένα υψηλό κενό, το οποίο όπως μια ηλεκτρική σκούπα, αναρροφά τον αέρα και τα στερεά σωματίδια



ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις