Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018

Οι 7 λόγοι που οι 18άρηδες πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση Οι φορολογούμενοι που έκλεισαν τα 18 μέχρι και τις 31-12-2017 θα αποκτήσουν την πρώτη επαφή με την εφορία αν έχουν εισόδημα έστω και 0,01 ευρώΤην πρώτη επαφή με την εφορία θα έχουν υποχρεωτικά από φέτος περίπου 100.000 νέοι που έκλεισαν τα 18 χρόνια, καθώς υποχρεούνται να υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση,
ακόμη και αν είναι προστατευόμενα φορολογικά μέλη, όπως οι φοιτητές και διαμένουν με τους γονείς τους, εφόσον έχουν τραπεζικό λογαριασμό και έλαβαν το 2017, ελάχιστους τόκους ακόμη και λίγα λεπτά του ευρώ.

Σύμφωνα, με την ισχύουσα νομοθεσία, υποχρεούνται να υποβάλουν φέτος δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2017 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Ειδικότερα δήλωση φόρου εισοδήματος θα υποβάλουν φέτος οι νέοι που έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη και ανεξάρτητα αν είναι εξαρτώμενα μέλη (φοιτητές κ.λπ.) εφόσον το προηγούμενο έτος (2017) απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων).

Δηλαδή όσων είχαν ανοίξει οι γονείς τους ένα λογαριασμό στην τράπεζα, στο όνομα των παιδιών, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση, καθώς θα τους πιστωθούν τόκοι έστω και 1 λεπτού το ευρώ.

Επίσης, οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος, εντός του 2017, υποχρεούνται φέτος να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

1. Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.

2. Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, σκάφος κ.λπ.

3. Απέκτησαν εντός του 2017 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.

4. Ίδρυσε εντός του 2017 επιχείρηση στο όνομά του

5. Έκανε εντός του 2017 έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.

6. Είναι έγγαμος ή έγγαμη την στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση φέτος, μόνο οι νέοι οι οποίοι συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2017 και κατά το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε από τόκους, ούτε κατείχαν περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Αυξάνουν το τεκμήριο των γονέων!

Το φορολογικό μας σύστημα έχει και ένα παράδοξο. Ο 18άρης φοιτητής που μένει με τους γονείς του και έχει εισόδημα από τόκους 1 λεπτό του ευρώ, θα υποβάλλει φορολογική δήλωση.

Η εφορία θα τον «χρεώσει» με την ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη των 3.000 ευρώ. Ο νεαρός δεν θα φορολογηθεί για το τεκμήριο των 3.000 ευρώ, αλλά το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης θα προσαυξήσει ισόποσα το εισόδημα των γονιών του!

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα και ανάλογα την περίπτωση, ο γονέας ενδεχομένως να χάσει το κοινωνικό επίδομα, το επίδομα τέκνων ή και να χάσει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εάν έχει χαμηλό εισόδημα και μέχρι πέρυσι απαλλάσσονταν.


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις