Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Ποια επιδόματα μισθωτών δεν δηλώνονται και δεν φορολογούνται

Με αφορμή ερωτήματα για τα "εκτός έδρας" των στρατιωτικών η ΑΑΔΕ με εγκύκλιό της διευκρινίζει τι ισχύει για τις αποζημιώσεις όλων των μισθωτών

Αφορολόγητα είναι τα ποσά των αμοιβών που καταβάλλονται σε όλους τους μισθωτούς, καθώς και στους στρατιωτικούς, ως αποζημίωση για αποστολές εκτός έδρας.

Με εγκύκλιο του διοικητή της της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, που εκδόθηκε με αφορμή ερώτημα για τη φορολογική αντιμετώπιση των επιπλέον ποσών, που χορηγούνται στο στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται σε αποστολές, διευκρινίζονται όλες οι περιπτώσεις που οι συγκεκριμένες αμοιβές δεν πρέπει να προστίθενται στις «κανονικές» αμοιβές του μισθωτού, δεν πρέπει να αποστέλλονται στο taxisnet, μαζί με τις υπόλοιπες αμοιβές και συνεπώς, δεν φορολογούνται.
Πρόκειται για τις αμοιβές που καταβάλλονται σε μισθωτούς και αφορούν αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης, καθώς το επίδομα βιβλιοθήκης, που μένουν στο φορολογικό απυρόβλητο, καθόσον οι αμοιβές αυτές καταβάλλονται προκειμένου να αποζημιωθεί ο υπάλληλος για τα έξοδα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της υπηρεσίας του.
Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ καταλήγει συγκεκριμένα ότι η ημερήσια αποζημίωση εξωτερικού, που καταβάλλεται στο στρατιωτικό προσωπικό που μεταβαίνει για στρατιωτικές αποστολές, εξαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες δεδομένου ότι καταβάλλεται προκειμένου να αποζημιωθεί ο υπάλληλος για τα έξοδα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της υπηρεσίας του και συνεπώς για τα ποσά αυτά δεν αποστέλλεται αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών και τα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Ευρύτερη εφαρμογή
για όλους τους μισθωτούς
Ωστόσο από το σκεπτικό που περιέχεται στην εγκύκλιο προκύπτει ότι, η εξαίρεση έχει ευρύτερη εφαρμογή. Αναλυτικότερα το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου (ΠΟΛ.1036/2018) είναι το ακόλουθο:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 14 του ν.4172/2013, από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις εξαιρούνται η αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης και η ημερήσια αποζημίωση που έχουν καταβληθεί από τον εργαζόμενο αποκλειστικά για σκοπούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας του εργοδότη.
2. Με τις διατάξεις των άρθρων 17 και 18 του Κεφαλαίου Γ' του ν.4336/2015 ορίζεται ότι η ημερήσια αποζημίωση εξωτερικού καταβάλλεται στο στρατιωτικό προσωπικό που μεταβαίνει για στρατιωτικές αποστολές, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες, αυξημένη κατά ποσοστό μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%).
3. Περαιτέρω, με την παράγραφο 5 του άρθρου 7 της ΠΟΛ.1025/2017 Απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ορίζεται ότι αμοιβές που καταβάλλονται σε μισθωτούς και αφορούν αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης (περ. α' και β' παρ. 1 άρθ. 14 ν. 4172/2013), επίδομα βιβλιοθήκης, δεν αποστέλλονται κατά την υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων καθόσον οι αμοιβές αυτές καταβάλλονται προκειμένου να αποζημιωθεί ο υπάλληλος για τα έξοδα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της υπηρεσίας του.
4. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, η ημερήσια αποζημίωση εξωτερικού των άρθρων 17 και 18 του ν.4336/2015 που καταβάλλεται στο στρατιωτικό προσωπικό που μεταβαίνει για στρατιωτικές αποστολές, εξαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες δεδομένου ότι καταβάλλεται προκειμένου να αποζημιωθεί ο υπάλληλος για τα έξοδα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της υπηρεσίας του και συνεπώς για τα ποσά αυτά δεν αποστέλλεται αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών και τα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις