Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Γρίφος: Σε κυπριακά νερά ο Αμερικανικός 6ος Στόλος – Η Τουρκία απειλεί Κύπρο-ExxonMobil!

Ομάδα μάχης του αμερικανικού ναυτικού με έδρα την Νάπολι απέπλευσε με ρότα την Κύπρο διότι άνοιξε ο «φάκελος» ελληνικοί και κυπριακοί υδρογονάνθρακες. 
Και εδώ είναι ο μεγάλος γρίφος. Τουρκία και ΗΠΑ έχουν βγάλει τα όπλα στην περιοχή. Θερμό επεισόδιο, συμπλοκή και άμεση επέμβαση
με σκοπό διαπραγματεύσεις και συνδιαχείριση; To κακό σενάριο για τον Ελληνισμό.
Οι Τούρκοι δείχνουν πως έχουν απασφαλίσει. Απειλούν ΗΠΑ- Exxon Mobil και Κύπρο.
Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη ναυτική παρουσία της στη Μεσόγειο καθώς ο πετρελαϊκός γίγαντας  ExxonMobil στέλνει δύο σκάφη εξερεύνησης στα ύδατα της Κύπρου ενώ η Τουρκία απειλεί με επέμβαση.
Η αμφίβια ομάδα του USS Iwo Jima, συμπεριλαμβανομένων τριών αμφίβιων πλοίων και η 26η μονάδα θαλάσσιων αποστολών που περιλαμβάνει 2.500 Αμερικανούς πεζοναύτες που ανήκουν στον 6ο στόλο τέθηκαν σε ετοιμότητα με στόχο την Κύπρο αλλά και την Κρήτη.
Το πλοίο διαθέτει μαχητικά, ελικόπτερα καθώς και αεροσκάφη τύπου MV-22 Osprey.
Το Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει πέντε πλοία στην Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων ένα πλοίο εντολών και ελέγχου,  αλλά και τέσσερα αντιτορπιλικά  κατηγορίας Arleigh Burke, που αναπτύσσονται μόνιμα στη Μεσόγειο.
Άγκυρα: Οι Τ/κ έχουν μερίδιο σε όλα τα οικόπεδα
Το οικόπεδο 10, στο οποίο σε λίγες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει εργασίες η αμερικανική εταιρία Exxon μπορεί να παραμένει εκτός των οικοπέδων που διεκδικεί η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ», ωστόσο αυτό δεν πρέπει να οδηγεί την ελληνοκυπριακή πλευρά σε λανθασμένα συμπεράσματα, αναφέρουν φιλοκυβερνητικοί κύκλοι στην τουρκική πρωτεύουσα, προβάλλοντας την άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν μερίδιο σε όλα τα οικόπεδα της Κύπρου.
Την παραπάνω πληροφορία φέρνει στο προσκήνιο νέο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γιενί Σαφάκ, το οποίο αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τονίζει ότι σε αντίθεση με τους Ιταλούς «που τράπηκαν σε φυγή», η αμερικανική πλευρά επιμένει για τις νέες εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η άποψη της Άγκυρας
Το επίμαχο τουρκικό δημοσίευμα τονίζει τα εξής:
«Στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία οι Ε/κ χώρισαν μονομερώς σε 13 οικόπεδα, το οικόπεδο 10, δεν συμπεριλαμβάνεται στην περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία ή έχει χωρίσει σε οικόπεδα η «ΤΔΒΚ». Μετά τα μονομερή βήματα των ε/κ για τον χωρισμό της περιοχής σε οικόπεδα, η «ΤΔΒΚ» προχώρησε σε ξεχωριστεί κατανομή της περιοχής σε οικόπεδα και παραχώρησε άδεια στον Ανώνυμο Συνεταιρισμό των Τουρκικών Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) για έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Παρά το γεγονός ότι το 10ο Οικόπεδο στο οποίο θα πραγματοποιήσει έρευνα η ExxonMobil παραμένει έξω από την περιοχή που έχει χωρίσει σε οικόπεδα η «ΤΔΒΚ», αναφέρεται ότι οι τ/κ φέρουν δικαιώματα σε όλες περιοχές όπου οι ε/κ πραγματοποιούν μονομερώς γεωτρήσεις».
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται στις στενές σχέσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών με την ExxonMobil και στις τελευταίες εξελίξεις στην Υπόθεση ΕΝΙ. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι η ExxonMobil ξεκινά έρευνες σε μια περιοχή που βρίσκεται νοτίως της Κύπρου, στα ανοιχτά της Αιγύπτου.
Γρίφος: Σε κυπριακά νερά ο Αμερικανικός 6ος Στόλος – Η Τουρκία απειλεί Κύπρο-ExxonMobil! - Εικόνα0
Εντωμεταξύ, σήμερα αναμένονται στην Κύπρο τα δύο ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil για να αρχίσουν έρευνες, στους στόχους Άνθεια, Δελφίνος και Γλαύκος του τεμάχιο «10», ενόψει των γεωτρήσεων που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο.
Τα ερευνητικά σκάφη που εξασφάλισε η Exxon Mobil, θα συγκεντρώσουν τεχνικά και γεωλογικά στοιχεία από το τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΡΙΚ, τα σκάφη αυτά, τα οποία είναι εξοπλισμένα με τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ, θα επιλέξουν δυο στόχους στους οποίους αναμένεται να γίνουν ταυτόχρονες ή διαδοχικές γεωτρήσεις το φθινόπωρο.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές που επικαλείται το sigmalive.com, η Exxonmobil έχει μεγάλες προσδοκίες σε ό,τι αφορά την προοπτικές ανακάλυψης φυσικού αερίου στο τεμάχιο «10», του οποίου η γεωλογία είναι παρομοίου τύπου με το τεμάχιο 6, στο οποίο ανακάλυψε πρόσφατα η ΕΝΙ εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου.
Η έλευση των σκαφών της ExxonMobil προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία χαρακτηρίζει ως «παράνομη δραστηριότητα» τις έρευνες του αμερικανικού κολοσσού στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, η Τουρκία φανερά ενοχλημένη από το γεγονός ότι η Γερμανία αναγνωρίζει πλήρως την αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης για έκδοση Navtex στην περιοχή, εξέδωσε τρεις παράνομες «Navtex» με τη μορφή «αντι-Navtex» σε σχέση με δύο από τις Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο 10 και αυτή για τις επιστημονικές έρευνες από το γερμανικό MARIA S. MERIAN.
Ως προς την κυπριακή 109/18 για περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο 10, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι «εκδόθηκε από αναρμόδια Αρχή», όπως και για τη Navtex 110/18, που εκδόθηκε μετά από αίτηση του διαχειριστών του γερμανικής κρατικής ιδιοκτησίας του ακαδημαϊκού ωκεανογραφικού πλοίου MARIA S. MERIAN για επιστημονικές έρευνες, στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δείτε Βίντεο με τις εξελίξεις
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις