Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα: 1992 ο Μαντέλα αρνείται να παραλάβει το βραβείο Κεμάλ Ατατούρκ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ -13 Μαρτίου
1639…. Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ παίρνει το όνομα του από τον Πουριτανό ιερέα, Τζον Χάρβαρντ, ευεργέτη του ιδρύματος.

1787…. Ο Αρθουρ Φίλιπ ξεκινάει από το Πόρτσμουθ της Αγγλίας με 11 πλοία γεμάτα κατάδικους, με σκοπό να ιδρύσει αποικία στην Αυστραλία.
1848…. Στην Αυστρία, εξέγερση των κατοίκων της Βιέννης τρέπει σε φυγή τον έως τότε πανίσχυρο υπουργό Εξωτερικών, Κλέμενς φον Μέτερνιχ, που διαφεύγει στην Αγγλία.
1880…. Στο Νιού Τζέρσεϊ, ο Τόμας Εντισον πραγματοποιεί την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτροκίνητου σιδηροδρόμου.
1900…. Στη Γαλλία, μειώνεται με νόμο η διάρκεια των ωρών εργασίας για τις γυναίκες και τα παιδιά στις 11 ώρες την ημέρα.
1918…. Παρουσιάζονται τα πρώτα αμερικανικά γραμματόσημα για μεταφορά της αλληλογραφίας αεροπορικώς, κοστίζουν 24 σεντς και απεικονίζουν ένα αεροπλάνο.
1921…. Η Μογγολία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Κίνα.
1931…. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφασίζει να αναθέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο με σκοπό την επανασύνδεση της Γερμανίας με τον υπόλοιπο κόσμο έπειτα από τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1935…. Πρωτοεισάγονται στη Μ. Βρετανία οι εξετάσεις για τη χορήγηση άδειας οδήγησης Ι.Χ. αυτοκινήτου.
1961…. Στα 79 του χρόνια ο διάσημος ισπανός ζωγράφος, Πάμπλο Πικάσο, παντρεύεται το 37χρονο μοντέλο του Ζακλίν Ροκ, στη Νίκαια της Γαλλίας.
1976…. Η Ευρώπη «δημιουργεί» το πρώτο (λογιστικό) νόμισμά της… Ονομάζεται ECU (Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα), δεν κυκλοφορεί στη φυσική μορφή του, αλλά αποτελεί τον πρόδρομο του Ευρώ.
1978…. Καθιερώνεται επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.
1992…. Ο Εγκέλαδος χτυπά την Ανατολική Τουρκία με 6,2 Ρίχτερ, προκαλώντας το θάνατο 570 ανθρώπων. ….
Την ίδια μέρα, σκάνδαλο προκαλεί στην Αγκυρα η άρνηση του ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, να αποδεχθεί το Βραβείο Ειρήνης «Κεμάλ Ατατούρκ», που αποφάσισε να του απονείμει η κυβέρνηση της Αγκυρας, λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
2003…. Σε συναγερμό τίθεται η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, καθώς μία θανατηφόρος επιδημία γρίπης και πνευμονίας, το SARS, έχει ξεσπάσει στην Ασία.
Σαν σήμερα το 1872 γεννήθηκε ο πεζογράφος, Κωνσταντίνος Θεοτόκης και το 1913 ο ηθοποιός, Λάμπρος Κωνσταντάρας. Την ίδια μέρα το 1996 πέθανε ο πολωνός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, Κριστόφ Κισλόβσκι. («Μπλε, άσπρη και κόκκινη ταινία»).
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις