Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

ΣτΕ: Συνταγματικός ο ΑΜΚΑ παρότι αποκαλύπτει την ηλικία

Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αναγραφή του ΑΜΚΑ των γιατρών και των ασθενών κατά τη
συνταγογράφηση.


Στο Ανώτατο Δικαστήριο είχαν προσφύγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η πρώην βουλευτής Άννα Φιλίνη. Οι πρώτοι ζητούσαν να μην αναγράφουν τον ΑΜΚΑ όταν συνταγογραφούν στα συνταγολογία των Ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ η πρώην βουλευτής να ακυρωθεί η χορήγηση του ΑΜΚΑ της, καθώς αποκαλύπτει το προσωπικό δεδομένο της ηλικίας της.

Σημειώνεται ότι ο ΑΜΚΑ είναι ένας 11ψήφιος αριθμός αποτελούμενος από 3 τμήματα. Το πρώτο τμήμα των 6 ψηφίων δηλώνει την ημερομηνία γέννησης.

Ειδικότερα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 517 και 518/2018 αποφάσεις του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που γίνεται μέσω του ΑΜΚΑ είναι κατ΄ αρχάς «νόμιμη και θεμιτή κατά το νόμο 2479/1977 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και αποβλέπει στην εξυπηρέτηση σαφών και θεμιτών συνταγματικών σκοπών δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι κατατείνουν στην εκπλήρωση της ευθέως προβλεπόμενης από το άρθρο 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος υποχρέωση παροχής υπηρεσιών υγείας».

Επιπλέον, σημειώνεται, αποσκοπεί στην αποφυγή της υπερσυνταγογράφησης και στην ευχερή παρακολούθηση των φαρμακευτικών δαπανών.

Κατα τους δικαστές , η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων για την έκδοση αριθμού ΑΜΚΑ είναι νόμιμη, ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του γιατρού ενώ κρίνεται και αναγκαία για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις