Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Συναγερμός στο Πεντάγωνο: Με εντολή Καμμένου «πολεμικό συμβούλιο»

Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω… Ερντογάν – Η εντολή Καμμένου για συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Πεντάγωνο – Τι συζητήθηκε και γιατί ειπώθηκε η φράση: «ζούμε τις δικές μας σκοτεινές ώρες» – Εντολή όσοι πάρουν άδεια ενόψει Πάσχα να μην…
απομακρυνθούν από τους τόπους όπου υπηρετούν
Η Τουρκία και τα τερτίπια του Ερντογάν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο έχουν σημάνει συναγερμό στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ο «σουλτάνος» προκαλεί με κάθε ευκαιρία, η Τουρκία παίζει παιχνίδια και στο Πεντάγωνο προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Ήταν νωρίς το πρωί της περασμένης Τρίτης όταν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κάλεσε τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων για να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι αρχηγοί γύρισαν στα γραφεία τους «μαγκωμένοι» αναφέρει το ρεπορτάζ. Και αμέσως κάλεσαν τους επιτελείς τους για να δώσουν οδηγίες. Κι εκείνοι βγήκαν μετά την ενημέρωση σκυθρωποί. Ένας από αυτούς μάλιστα φέρεται να είπε: «ζούμε τις δικές μας σκοτεινές ώρες!». (σ.σ. αναφορά στην ταινία The Darkest Hour για τις πρώτες μέρες του Γουίνστον Τσόρτσιλ στην πρωθυπουργία της Βρετανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το χειρισμό του στην Δουνκέρκη).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν, επί της ουσίας, ένα «πολεμικό συμβούλιο». Το γενικότερο κλίμα ήταν βαρύ. Και οι εντολές που έδωσαν οι αρχηγοί έκαναν σαφές ότι η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί «γρήγορα και ανεξέλεγκτα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ατζέντα της συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας και τους αρχηγούς των Επιτελείων, μάλλον δεν έχει απασχολήσει ξανά από το 1996 και την κρίση στα Ίμια.

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα σενάρια που ενδεχομένως να κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Από «σημειακά θερμά επεισόδια» μέχρι ένοπλη σύρραξη, η οποία μπορεί να προκληθεί με αφορμή απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Κάποιες πληροφορίες, γράφει η εφημερίδα, αναφέρουν ότι από τη συζήτηση δεν εξαιρέθηκαν ακόμη και παράλογες πληροφορίες για εκδήλωση πρόκλησης σε κατοικημένα μικρά νησιά.

Η εξέταση των σεναρίων έφερε τη συζήτηση στην προετοιμασία που πρέπει να γίνει. Για τους χρόνους αντίδρασης και ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με ανθρώπινο δυναμικό, τη χρησιμότητα της Εθνοφυλακής. Η επικαιροποίηση του συστήματος επιστράτευσης, που έτσι κι αλλιώς γίνεται κατά καιρούς, επαναλαμβάνεται μετά τη συνεδρίαση στο Πεντάγωνο.

Κάπως έτσι, για να… τεσταριστούν τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων, στις 05:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης δόθηκε η διαταγή για άμεση ενεργοποίηση της «Δύναμης Δέλτα». Μια άσκηση αιφνιδιαστική, χωρίς τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά προηγούμενων ασκήσεων, προηγούμενων χρόνων.

Μετρήθηκε ο πραγματικός χρόνος ενεργοποίησης και αντίδρασης μονάδων όλων των Όπλων.

Δεν ήταν τότε η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Δέλτα. Το ίδιο είχε γίνει και την Παρασκευή. Τότε υπήρξε ευρεία κινητοποίηση των Ειδικών Δυνάμεων σε ακριτικά νησιά, έξοδος πλοίων του Στόλου στο Αιγαίο και προετοιμασία άμεσης απογείωσης πολλών μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το φετινό Πάσχα θα βρεί τις Ένοπλες Δυνάμεις σε συναγερμό. Μπορεί οι άδειες να μην κόπηκαν, αλλά όσοι πήραν έχουν εντολή να μην απομακρυνθούν από τον τόπο όπου υπηρετούν.

Η παρατεταμένη κατάσταση επιφυλακής είναι ένας παράγοντας που απασχολεί το ΓΕΕΘΑ. Εξετάζεται το σενάριο η κόπωση να είναι ο πρώτος στόχος των Τούρκων πριν από οποιαδήποτε ενέργεια.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

crashonline.gr
KATOXIKA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις