Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Tραχανάς με πράσα και πιπεριές Φλωρίνης, της Σοφίας Σπανουδάκη

Ανακάλυψα τον τραχανά πολύ αργά στην ζωή μου, αλλά επειδή είναι τόσο απαλή και χωρίς έντονη γεύση τροφή μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω διάφορα πειράματα και να δοκιμάσω πολλά παντρέματα κυρίως με λαχανικά και θα σας γράψω για το πιο πρόσφατο.


Βρήκα ένα τραχανά εξαιρετικό τυχαία στον κύριο Στέφανο που ψωνίζω κρεατικά, από χωριό και γλυκό, ένα βράδυ που γύρισα αργά σπίτι και δεν είχα φαγητό, κατέφυγα στον τραχανά, είχα στο ψυγείο, ζωμό από το χθεσινό κοτόπουλο, πράσα, κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης και γιαούρτι και ιδού το εγχείρημα:

ΥΛΙΚΑ

Για μισό πακέτο τραχανά γλυκό (για 2 άτομα)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 πράσα
1 λίτρο ζωμό
2 πιπεριές
Αλάτι
Πιπέρι
Μάραθο
Πάπρικα καπνιστή
100 γραμμάρια τριμμένη κεφαλογραβιέρα η παρμεζάνα

Για την σάλτσα

1 γιαούρτι στραγγιστό
½ λεμόνι (χυμό)
Λίγο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα πάπρικα καπνιστή

ΕKTEΛΕΣΗ

Τσιγαρίζω μέσα στο ελαιόλαδο το πράσο, μόλις γυαλίσει προσθέτω τον τραχανά.
Ανακατεύω λίγες φορές και μόλις γυαλίσει κι αυτός προσθέτω λίγο-λίγο τον ζωμό που έχω ζεστάνει σε μια κατσαρόλα, όπως κάνουμε με το ριζότο. Όταν αρχίσει να χυλώνει προσθέτω αλάτι (ανάλογα πόσο έχει ο ζωμός που χρησιμοποίησα), πιπέρι και πάπρικα. Προσθέτω την τελευταία κουταλιά ζωμό και μόλις απορροφηθεί το τριμμένο τυρί. Λίγο πριν σερβίρω προσθέτω ψιλοκομμένο μάραθο.

Έχω εν τω μεταξύ ψήσει τις πιπεριές στο γκριλ και τις έχω ξεφλουδίσει.

Στο γιαούρτι έχω προσθέσει το λάδι το λεμόνι την πάπρικα και το σκόρδο και το έχω ανακατέψει καλά.

Σερβίρω τον τραχανά σε ρηχό πιάτο, απλώνω από πάνω τις πιπεριές, μάραθο και την σάλτσα και έτοιμο ένα λαχταριστό πιάτο με πολύ ιδιαίτερη υφή. H κόρη μου που είναι λάτρης των πικάντικων γεύσεων πάλι πρόσθεσε μια καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη και απογείωσε το πιάτο της προς άλλες κατευθύνσεις.
Κάντε ότι τραβάει η καρδιά σας προσθέστε όποιο υλικό η μπαχαρικό σας αρέσει στο τέλος και ανακαλύψτε την δική σας εκδοχή.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις