Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Ο OPCW δεν ήταν σε θέση να καθορίσει τη χώρα προέλευσης του δηλητηρίου στην «περίπτωση των Skripals»

© AFP 2018 / Daniel Leal-Olivas 
Διερευνητικές δραστηριότητες στο Salisbury. Φωτογραφία αρχείου
Χάγη, 18 Απριλίου – RIA Novosti. Ούτε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των
Χημικών Όπλων (OPCW) ούτε το Βρετανικό Στρατιωτικό Εργαστήριο στο Porton Down έχουν αποσαφηνίσει  τη χώρα προέλευσης του δηλητηρίου που χρησιμοποιήθηκε  στο Salisbury, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου
Βασιλείου στο OPCW, Peter Wilson. Το κείμενο της ομιλίας του στην έδρα της οργάνωσης στη Χάγη είναι  στη διάθεση του  RIA Novosti.
Σε ποιο εργαστήριο έγινε η ουσία, είναι επίσης άγνωστο.
Την ίδια στιγμή, ο Wilson σημείωσε ότι όλα τα δείγματα μαρτυρούν τη χρήση ενός δηλητηριώδους παράγοντα τύπου «Beginner». Δύο εξουσιοδοτημένα από το OPCW εργαστήρια διερεύνησαν το περιβάλλον στο Salisbury, και  άλλα δύο – με βιοϊατρικά δείγματα.
«Πιστεύουμε ότι μόνο η Ρωσία έχει την τεχνική ικανότητα, την επιχειρησιακή εμπειρία και το κίνητρο να επιλέξει το στόχο των Skripal», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας.
To Περιστατικό  στο Salisbury
Στις αρχές Μαρτίου, ο πρώην συνταγματάρχης GRU Sergei Skripal και η κόρη του Julia βρέθηκαν αναίσθητοι  στην πόλη Salisbury. Στη Βρετανία λένε ότι οι Skripal δηλητηριάστηκαν με μια ουσία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Σοβιετικού προγράμματος «Beginner» και ότι η Μόσχα συμμετείχε το συμβάν. Ταυτόχρονα, δεν υπήρχε κανένα σχέδιο  με ένα τέτοιο όνομα στην ΕΣΣΔ και αριθμοί που χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό του δηλητηρίου.
Το όνομα «begginer» επαναλήφθηκε από ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τον Σοβιετικό επιστήμονα Vila Mirzayanov, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με την ανάπτυξη χημικών όπλων.
Επιπλέον, στην έκθεση, το όνομα της ουσίας που έχει εξοικειωθεί με τη Ρωσία, δεν εμφανίζεται το όνομα της ουσίας, αλλά παρουσιάζεται μόνο η χημική σύνθεση του δηλητηρίου.
Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι, με βάση τα στοιχεία του Ελβετικού εργαστηρίου, οι Skripal  δηλητηριάστηκαν με χημικό προϊόν BZ, το οποίο ήταν σε υπηρεσία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες του ΝΑΤΟ. Αυτό επιβεβαιώνεται από την κλινική εικόνα της ανάκτησης του πρώην υπαλλήλου της GRU και της κόρης του.
Η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά τη συμμετοχή της  στην απόπειρα  για τα Skripals  και καλεί τις κατηγορίες ότι μια αβάσιμη πρόκληση. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένα ζητήσει κοινή έρευνα για το περιστατικό, αλλά οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησαν με άρνηση

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις