Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

H Eυρωπαϊκή Eνωση θα σταματήσει NA πληρώνει δολάρια για Tο Iρανικό πετρέλαιο, ανέφερε η πηγή

Πετρελαιοφόρα στην πλατφόρμα παραγωγής πετρελαίου στην περιοχή του νησιού Khark στον Περσικό Κόλπο. Φωτογραφία αρχείου
Βρυξέλλες, 16 Μαΐου- RIA Novosti, Αλεξάντερ Shishlo. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
προτίθεται να στραφεί από το δολάριο στο ευρώ όταν πληρώνει για προμήθειες πετρελαίου  το Ιράν, ανέφερε στο  RIA Novosti  διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η «Ευρωτρόϊκα»-Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία-και το Ιράν συμφώνησαν [1] για την ανάπτυξη ενός προγράμματος στήριξης και ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών σε απάντηση στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για την πυρηνική συμφωνία. Αυτό αναφέρθηκε από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini.
Καταρχάς, πρόκειται για τη συνέχιση του εμπορίου πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετρελαϊκών προϊόντων · Αποτελεσματικές τραπεζικές συναλλαγές .  Συνέχιση των επαφών με το Ιράν στον τομέα των αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων τρόπων μεταφοράς , σχετικά με την  χορήγηση εξαγωγικών πιστώσεων.
Οι πρακτικές λύσεις σχεδιάζονται για να αναπτυχθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Στις 19-20 Μαΐου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα Miguel Arias Cañete θα επισκεφθεί  το Ιράν.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο σκοπός της επίσκεψης είναι «συζήτηση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας» μέσα στο πλαίσιο της επιβεβαίωσης της δέσμευσης για την  συμφωνία του  πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Η άρνηση του Trump να ασχοληθεί με το Ιράν
Το Ιράν και οι έξι διεθνείς μεσολαβητές (Ρωσία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία) το 2015 υπέγραψαν ένα έγγραφο για την διευθέτηση  του αποκαλούμενου Ιρανικού πυρηνικού προβλήματος.
Οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν ένα κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (SVPD), το οποίο απέσυρε   τις  οικονομικές  και χρηματοοικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο  Ιράν λόγω των προηγουμένων πυρηνικών εξελίξεων.
Ο Trump επέκρινε  επανειλημμένα τη συμφωνία και κατηγόρησε το Ιράν ότι  παραβίασε την  SVPD.Στις 8 Μαΐου, ο Αμερικανός ηγέτης ανακοίνωσε την απόσυρση της χώρας από τη συμφωνία και διέταξε την άμεση επανάληψη των κυρώσεων κατά του Ιράν. Οι κρίσιμοι τομείς της ιρανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των πετροχημικών και της χρηματοδότησης , θα υπάγονται σε περιορισμούς.
Οι κυρώσεις που ανασυγκροτούνται θα περιλαμβάνουν επίσης δευτερογενείς τομείς  , δηλαδή άλλες χώρες που κάνουν επιχειρήσεις με το Ιράν. Ένα από τα κύρια ερωτήματα είναι αν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα συμμορφωθούν με αυτές τις απαιτήσεις.
Οι Άλλες χώρες-εγγυητές της συμφωνίας καταδίκασαν την  απόφαση του Trump, επισημαίνοντας τις επικίνδυνες συνέπειες.

References

  1.  договорились
       ( https://ria.ru/world/20180515/1520644551.html )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις