Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Καζάνι που βράζει η Ιταλία: Εξοργισμένοι οι Ιταλοί – Απειλές κατά Ματαρέλα – Να επέμβει ο στρατός

– Η Γερμανία ακυρώνει τη βούληση των Ιταλών
Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου για την παρέμβαση του προέδρου στο σχηματισμό κυβέρνησης και την κρίση που ακολούθησε.

Στο Βορρά έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων. Οι δήμαρχοι της Λομβαρδίας απέσυραν φωτογραφίες του προέδρου Ματαρέλα και στο Τορίνο πλήθος συγκεντρωμένων φώναζαν για σκάνδαλο και πραξικόπημα από μεριάς των τεχνοκρατών της ΕΕ που ακυρώνει τη βούληση του Ιταλικού λαού. Κάποιοι
μάλιστα έκαναν λόγο για ανάγκη ακραίων αντίμετρων, όπως πχ την επέμβαση του στρατού.
Την ίδια στιγμή εμφανίστηκαν και στα κοινωνικά μέσα πλήθος έντονων αντιδράσεων, ύβρεων και απειλών εναντίον του Προέδρου με αποκορύφωμα την υπενθύμιση από κάποιους της δολοφονίας του αδερφού του από τη μαφία το 1980.
Απεστάλησαν ιδιαίτερα σκληρά μηνύματα από τον κόσμο όπως «Κομμουνιστή σκλάβε των Βρυξελλών», «Να καείς ζωντανός», «Κωλομαφιόζε να τουφεκιστείς αμέσως», «Υποκριτή αντι-Ιταλέ», «Κωλοεβραίε», «Πουλημένοι εσύ κι ο Κοταρέλι» «Και μόνο στη σκέψη ότι είμαστε συμπατριώτες με πιάνει αναγούλα» «Τι να ψηφίσουμε αφού η ψήφος μας δεν έχει καμιά αξία;» και πολλά άλλα.
Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι απάντησε σε ερώτηση για την απότομη αύξηση του spread με τη χαρακτηριστική φράση «Ρωτήστε τον Ματαρέλα!» Σε παρόμοιο πνεύμα ήταν και η απάντηση της ηγέτιδας των ακροδεξιών Αδερφών της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι η οποία σε τουίτ της ανέφερε «Τα spread συνεχίζουν ν’ αυξάνονται. Προφανώς δεν αρέσει ούτε ο Κοταρέλι στις αγορές. Τι θα κάνει λοιπόν τώρα ο Ματαρέλα; Θα καλέσει το φάντασμα του ίδιου του Βίσμαρκ να του αναθέσει το σχηματισμό της κυβέρνησης;»
Ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων δήλωσε πως η ευθύνη γι’ αυτό ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο Ματαρέλα διότι δεν άφησε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση η οποία, κατά τα λεγόμενά του, δεν είχε ποτέ σκοπό να βγει από το ευρώ αλλά αντίθετα να έρθει σε επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους σε πνεύμα συνεργασίας.
Επίσης κάλεσε σε συγκέντρωση στις 2 Ιουνίου στην πλατεία «Το Στόμα της Αλήθειας» και τουίταρε τη φράση «Είμαι με τον Φάμπιο» αναφερόμενος σε ένα παιδί που είχε ρωτήσει τον Πρόεδρο τι κάνει σε περίπτωση που δε συμφωνεί με κάτι που του φέρνουν να υπογράψει. Ο Πρόεδρος, ξεπερνώντας κάποια δευτερόλεπτα αμηχανίας δήλωσε ότι δε λειτουργεί με βάση τις προσωπικές του προτιμήσεις αλλά το συμφέρον της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ένα μήνυμα που έστειλε μέσω βίντεο ένας αστυνομικός από την Κατάνια, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε στο δρόμο κάθε μέρα φορώντας περήφανα αυτή τη στολή με το εθνόσημο διότι μας πληρώνουν οι Ιταλοί πολίτες για να υπερασπιζόμαστε τους ίδιους και την εθνική τους κυριαρχία. Αυτήν την κυριαρχία δυστυχώς ο πρόεδρος της χώρας την παρέδωσε.» Το βίντεο αποσύρθηκε και κατασχέθηκε από την αστυνομία και ο συγκεκριμένος αστυνομικός θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.


Το αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν φυσικά ο σάλος που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Οικονομικού Επιτρόπου της ΕΕ Γκίντερ Έτιγκερ με πολλούς στην Ιταλία να ζητούν την άμεση παραίτησή του αλλά και την άμεση διάψευση από τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Στη συνέχεια υπήρξαν συμπληρωματικές διορθωτικές δηλώσεις από πλευράς του αλλά και από πλευράς Γιούνκερ και Ταγιάνι. Ο πρώτος έσπευσε να διαψεύσει τη δήλωση και ο δεύτερος να διευκρινίσει ότι δεν είναι δυνατόν οι αγορές να καθορίζουν το μέλλον της Ιταλίας. Ο δε εκπρόσωπος τύπου της Deutsche Welle Κρίστοφ Γιούμπελτ είπε πως πρόκειται για μη ξεκάθαρη διατύπωση της δήλωσης από το συντάκτη τους Μπερντ Τόμας Ρίγκερτ.
Λέγκα: Δεν θα εμποδίσουμε λύσεις έκτακτης ανάγκης
Στο μεταξύ, πηγή του κόμματος της Λέγκας, ανέφερε στο Reuters πως δεν πρόκειται να εμποδίσει άμεσες πολιτικές λύσεις που θα επέτρεπαν στη χώρα να διαχειριστεί πιθανές επείγουσες καταστάσεις, αλλά διευκρινίζει ότι θέλει εκλογές το συντομότερο δυνατό.
«Σε αυτό το σημείο, δεν θα εμποδίσουμε τις γρήγορες λύσεις, ικανές να διαχειριστούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά πρέπει να αφήσουμε τους Ιταλούς να εκφραστούν ξανά το συντομότερο δυνατό”, τόνισε η πηγή.
Δεν διευκρίνισε ωστόσο τι σήμαινε με το «έκτακτες καταστάσεις”, αν και οι αγορές είναι σε αναταραχή λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας.
Αναμένονται εξελίξεις…
crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις