Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Ο Μακρόν επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση στη Γαλλία – «Θα εμπνεύσει τον πατριωτισμό και την κοινωνική συνοχή»

Στην επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης από την ηλικία των 16 ετών , όπως ίσχυε μέχρι το 1996, προχωρά από τον ερχόμενο χρόνο η γαλλική κυβέρνηση.


Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί προεκλογικά να επαναφέρει το μέτρο, που «θα εμπνεύσει τον πατριωτισμό και την κοινωνική συνοχή», όπως είχε πει.

Αγόρια και κορίτσια θα υπηρετούν σε ένα πρόγραμμα δύο φάσεων στη διάρκεια των θερινών διακοπών από το σχολείο. Στο πρώτο στάδιο οι 16ρηδες θα υποχρεώνονται να κάνουν κάποια κοινωνική υπηρεσία (από εθελοντική διδασκαλία μέχρι συνεργασία με φιλανθρωπικές οργανώσεις) σε συνδυασμό με τη στρατιωτική τους εκπαίδευση για έναν μήνα. Στο δεύτερο στάδιο θα μπορούν να παρατείνουν τη θητεία της σε εθελοντική βάση από τρεις μήνες έως ένα χρόνο σε τομέα που θα συνδέεται με την άμυνα και την ασφάλεια.



Η γαλλική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει δημόσιο διάλογο για το θέμα με τη νεολαία της χώρας, τους γονείς, τις διδασκαλικές ενώσεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση το 60% των ενηλίκων εγκρίνουν την επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας, ποσοστό που πέφτει κάτω από το 50% συνολικά όταν προσμετρώνται οι απόψεις των νεώτερων ατόμων.
Ο Μακρόν είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που δεν έχει υπηρετήσει στρατιωτική θητεία, καθώς είχε υπερβεί το όριο ηλικίας το 1996 όταν τερματίστηκε το μέτρο επί προεδρίας Σιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις